Katja Višnar peta, Vesna Fabjan sedma v Stockholmu

Zadnja sprinterska preizkušnja sezone za svetovni pokal je slovenskemu teku navrgla nov uspeh. Katja Višnar je v Stockholmu osvojila peto mesto v klasičnem sprintu na kilometer dolgi progi okrog kraljeve palače, Vesna Fabjan pa je bila sedma. Zmagala je Norvežanka Marit Bjørgen pred Rusinjo Julijo Ivanovo in rojakinjo Maiken Caspersen Falla.


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V kvalifikacijah je bila Višnarjeva tretja za Finko Mono-Liso Malvalehto in Poljakinjo Justyno Kowalczyk, Fabjanova pa je dosegla deveti rezultat. Že to je nakazovalo, da sta Slovenki dobro razpoloženi. V četrtfinalnih skupinah sta Fabjanova in Višnarjeva zasedli tretje mesto in napredovali kot srečni poraženki. V prvem polfinalu so tekmice Katjo zaprle neposredno po startu, vendar se je kljub temu dobro borila. Po najnevarnejšem zavoju se je prebila na četrto mesto in se v zadnjem vzponu znašla v prepričljivem vodstvu. Prvo mesto si je pritekla zelo suvereno in se tako kot lani na tej progi uvrstila v finale. V boju najboljše šesterice je skušala ostati blizu vodilnim, v zadnjem klancu pa ni mogla iztisniti več.

Taktika je bila v četrtfinalu najbrž napačna, zato sem v polfinalu tekla bolj v ozadju, naredila tisti izvrsten finiš, ki mi je uspel in s katerim sem prišla v finale. V finalu sem potem skušala teči s skupino, vendar se je v zadnjem klancu videlo, da so bile druge močnejše. Dosegla sem peto mesto, kar je lep uspeh. Nastopila bom na preostalih tekmah, vendar ne pričakujem nič posebnega,” je po izvrstnem petem mestu v Stockholmu dejala Višnarjeva.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Fabjanova je tekla v izjemno težki polfinalni skupini. Večino časa je bila na šestem mestu, toda v zadnjem vzponu je iztisnila iz sebe vse moči in si pritekla četrto mesto. Za finale še ni zadostovalo, vendar si je Vesna s 7. mestom pritekla svojo najboljšo uvrstitev v sprintih v klasični tehniki za svetovni pokal. Znova je dokazala, da se je delo v pripravljalnem obdobju vendarle dobro obrestovalo.

Glede na to, da je to moj najboljši rezultat v klasiki, sem zelo zadovoljna. Škoda, da sem v polfinalu naredila taktično napako. V prvem klancu sem izbrala smučino, ki ni bila zvožena, ampak mi manjka teh izkušenj s tekem v izločilnih bojih v klasiki,” je povedala Fabjanova.

Sprinterski globus je osvojila Američanka Kikkan Randall s 658 točkami pred Norvežankama Maiken Caspersen Falla (536) in Marit Bjørgen (521), Fabjanova je osvojila deseto mesto (252), 13. Višnarjeva (220), 34. Alenka Čebašek (62) in 80. Barbara Jezeršek (1). V skupni razvrstitvi svetonega pokala ima Bjørgnova 160 točk prednosti pred Kowalczykovo.

V petek bo v Falunu prolog na 2,5 km v prosti tehniki.


Rezultati: Svetovni pokal .: Stockholm
Izjava: Katja Višnar (.mp3)
Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)


Leave a Comment