Katja Višnar v Kuusamu do šestega mesta

Nepremagljiva Marit Bjoergen je znova dokazala, da ji v letošnji sezoni ne bo para. Na klasičnem sprintu na znamenitem stadionu Ruka v Kuusamu je z lahkoto premagala konkurentke. Katja Višnar, ki je imela peti čas kvalifikacij je dosegla odlično šesto mesto. Pri moških je zmagal Rus Nikita Kriukov.

V izločilne teke se je poleg Višnarjeve uvrstila tudi Vesna Fabjan s 25. časom (+8.08), ki je na koncu dosegla 19. mesto. V kvalifikacijah pa sta obstali Barbara Jezeršek na 50. mestu (+14.47) in Alenka Čebašek na 60. mestu (+16.77).


Katja Višnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalu žensk sta bili na štartu kar dve predstavnici Rusije, ki sta bili do zadnjega klanca pred Bjorgnovo. V cilju pa sta si razdelile mesti. Druga je bila Evgenina Shapovalova (+2.0) in tretja Anastasia Dotsenko (+2.8). Poljakinja Justina Kowalczyk, ki bila najboljša v kvalifikacijah, je v polfinalnem teku zgrešila finalne boje in dosegla končno 7. mesto. Katja Višnar je štartala silovito in je bila v ugodnem položaju vse do zapleta z eno od sotekmovalk. Nato je izgubila priključek, kar je bil vzrok za še boljši rezultat.

Moški finale je bil neodločen do ciljne črte, ko je meter pred ciljem Norvežana Pettra Northuga (+0.4) premagal Rus Nikita Kriukov. Tretji je bil Norvežan Eirik Brandsdal (+2.8) . Rok Tršan je bil za slabih osem sekund prepočasen za finale. Dosegel je 76. mesto (+12.86).

Cilj uvrstitev v finale smo izpolnili. Padci in zapleti pa so sestavni del tekmovanj v sprintih. Vesna je taktično nekoliko slabše odtekmovala, zanjo je to soliden rezultat v klasični tehniki. Alenka je imela težave s smučmi. Veliko smo testirali, da bi dobili optimalen oprijem, vendar se na tekmi ni izšlo. Barbara je na koncu nekoliko popustila in naredila povprečen rezultat. Rok je plačal davek izjemne konkurence. Zaostanek ni bil velik, vendar je realnost taka. Smuči smo imeli vrhunske,” je iz mrzlega Kuusama (-15 stopinj) poročal glavni trener Marko Gracer.

Zelo sem vesela, saj sem si zelo želela finala. Želela sem dokazati da je forma dobra in da se lahko borim z najboljšimi. Na progi je bilo ogromno ledenih plat in je bilo potrebno zelo paziti. Pri padcu se sproži ogromno adrenalina, hotela sem obdržati skupino in mesto, vendar me je to zelo izčrpalo. Jutri štartam, potem pa bom misli usmerila v Kanado,” je bila vesela šestega mesta Katja Višnar.

Jutri bo na sporedu posamičen štart na 5 km za ženske in 10 km za moške.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Sprint (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Sprint (m)


Leave a Comment