Khoroshilov z izjemnim smučanjem presenetil avstrijsko množico

Rus Alexander Khoroshilov je zmagovalec nočnega slalomskega spektakla v Schladmingu. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila Italijan Stefano Gross, ki je v finalu pridobil sedem mest, in vodilni v slalomski razvrstitvi Nemec Felix Neureuther.

Enaindvajseta izvedba slaloma za moške v Schladmingu, ki je bila tudi zadnja tekma pred svetovnim prvenstvom v Vailu, je prinesla presenetljiv razplet. Že v prvi vožnji si je Khoroshilov pred zasledovalci prismučal skoraj osem desetink prednosti, v drugi del tekmovanja pa se je uvrstila le trojica Avstrijcev – Marcel Hirscher, sicer s četrtim člasom, Mario Matt in Benjamin Raich. Množica avstrijskih ljubiteljev alpskega smučanja, ki se je zbrala ob progi Planai, je zato nemirno pričakovala drugo vožnjo, ki pa je ponudila spektakel, kot se za Schladming spodobi.

Izmed deseterice najhitrejših po prvi vožnji se je najbolj izkazal Gross, ki je letos že stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, in z osmega mesta skočil na drugo. Za njim sta solidno nastopila nekdanji olimpijski prvak Italijan Razzoli, ki je v vse boljši formi, in mladi Norvežan Kristoffersen, medtem ko je švicarski slalomski up Daniel Yule naredil preveč napak in izgubil nekaj mest. Pravi polom pa je doživel Hirscher, ki naj bi sicer nastopal nekoliko prehlajen. Po tvegani vožnji s številnimi napakami je zaostal dve sekundi in 65 stotink, kar je bilo dovolj za skromno 14. mesto.

Pred Rusom sta nastopila še Nemca Dopfer in Neureuther, a jima je pri poskusu izboljšanja časa, ki ga je postavil Gross, spodletelo. V nadaljevanju je 30-letni Khoroshilov z veliko prednostjo slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu in poskrbel za najbolj prepričljivo zmago na slalomih v Schladmingu.


Skube je osvojil dve točki (foto: GEPA)

Med dobitniki točk je bil po dolgem času tudi Matic Skube, ki je osvojil 29. mesto, s čimer si je prismučal možnost za nastop na svetovnem prvenstvu. “Drugi tek ni bil dober, saj že dolgo ni bil v finalu, poleg tega je tu bila tudi možnost za uvrstitev na svetovno prvenstvo. V prvem teku je pa dobro smučal, od tekmecev z višjo številko je bil hitrejši le en. Velikokrat je bil blizu, tako da je ta rezultat zanj dober. Dejstvo pa je, da zna veliko bolje smučati, kot pa kaže na tekmah. Danes mu je uspelo pokazati vsaj malo tega. Je pa tako, da so ti slalomi, z izjemo Wengna, težki. Skoraj ni odstopov, dobrih slalomistov je res veliko. Največ različnih držav je v drugem teku slalomov. Matic je danes naredil tekmo oziroma to kar se od njega pričakuje,” je dogajanje v Avstriji sklenil trener Klemen Bergant. Na progi Planai je sicer nastopil še Miha Kürner, ki pa je odstopil.


Rezultati: Svetovni pokal .: Schladming :. Slalom (m)


Leave a Comment