Klinčeva na 6. mestu, rezultat kariere Breclove, prve točke Komarjevi

Na predzadnji tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih je bila najboljša Slovenka Ema Klinec na odličnem 6. mestu, prvič je med deseterico končala Jerneja Brecl, prve točka pa je osvojila Katra Komar.

Predzadnja tekma svetovnega pokala za dekleta v nemškem Oberstodrfu se je za Slovenijo na srednji skakalnici začela z nastopom mlade Katre Komar, ki je izpolnila cilj in z 82.5 metri ter 73,5 točkami skočila do prvih točk svetovnega pokala v karieri s 26. mestom po prvi seriji. Nadaljevala je Jerneja Brecl z odličnimi 90.5 metri in 92,3 točkami, kar je po prvi seriji pomenilo odlično 13. mesto. Povratnica po bolezni, Špela Rogelj, je prav tako nastopila zelo dobro, pristala pri 89 metrih, z 88,3 točkami pa je bila na 17. mestu po prvi seriji. Še enkrat več je nato potrdila, da se v Oberstdorfu ob koncu sezone odlično počuti, Ema Klinec, ki je s 97.5 metri prevzela vodstvo, 108,5 točk pa jo je na koncu uvrstilo kar na drugo mesto po prvem skoku. Urša Bogataj je s 84 metri in 84,1 točkami zasedala 20. mesto, nič kaj preveč zadovoljna pa s 85.5 metri in 82,3 točkami na 22. mestu ni bila naša najboljša letos, Nika Križnar, ki je po prvi seriji zasedala 22. mesto. Vodila je Japonka Sara Takanaši s 100.5 metri in 117,5 točkami, tretja je bila v tesnem boju tekmovalk za Takanašijevo Juki Ito s 94.5 metri in 107,2 točkami.


Ema Klinec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalni seriji je Komarjeva skočila 78 metrov, skupno pa je s 137,6 točkami to pomenilo 29. mesto in prvi točki v karieri. Križnarjeva je pristala pri 86.5 metrih, skupaj 161,8 točk pa jo je obdržalo na 22. mestu. Z 92 metri in skupno 178,0 točkami je na 17. mesto napredovala Bogatajeva, nasmejana pa je bila po 89 metrih v finalu in s skupno 182,5 točkami Rogljeva, ki je zasedla 14. mesto. Še enkrat je nato sijajno skočila mlada Breclova, 92 metrov, skupaj 187,7 točk pa jo je izstrelilo med najboljšo deseterico, kjer v karieri še ni bila! Na koncu je zasedla sijajno 10. mesto, s tem pa je na četrti tekmi, ko je osvojila točke popravila naj rezultat iz Rašnova, ko je osvojila 14. mesto.

Napad na stopničke je s petega mesta in s 95.5 metri ter 221,7 točkami napovedala najboljša v tej sezoni, Norvežanka Maren Lundby. Žal na njen skok ni imela pravega odgovora Klinčeva, ki je v dobrih razmerah skočila 93 metrov, zbrala pa je 204,7 točk, kar je bilo dovolj za tretje šesto mesto v tej sezoni. Najboljši rezultat sezone je izenačila po enakem dosežku v Zau in na Ljubnem. Zmage, prve letos in rekordne 54. v karieri, se je razveselila Takanašijeva s 96.5 metri v finalu in s skupno 227,1 točkami. Na drugem mestu je končala četrta s prve serije, Daniela Iraschko-Stolz s 101.5 metri in z 224,1 točkami, tretja je bila Lundbyjeva.

Ema Klinec je po tekmi namenila nekaj avtogramov zvestim navijačem, ki so jo znova prišli vzpodbujati v Nemčijo, nato pa je najprej povedala, kako je doživela situacijo, ko je z drugega mesta padla na končno še vedno odlično šesto: “Letos sem bila dvakrat šesta do danes, a nikoli nisem bila zadovoljna, danes pa sem. Delo v zadnjih 14 dneh, ko ni bilo tekem, se je poplačalo. Morda je bil zame malce šok, da sem bila po prvi seriji tako visoko. Skok mi je res uspel. Včasih sem to zadržala in potem naredila še boljši drugi skok. Tokrat sem prišla iz druge situacije na drugo mesto. Zanimivo je, kako odreagira glava, a to je lep nivo skokov in s tem želim nadaljevati.” Klinčeva je novo motivacijo po za njo ne preveč super sezoni našla po olimpijskih igrah: “Po igrah je bila neka luknja. Tudi sama sem že razmišljala ali bi se posvetila šoli in predčasno že začela trenirati za novo sezono. Ker pa sem perfekcionistka in želim stvari izpeljati od začetka do konca, sem se odločila, da se posvetim napakam in s tem odprem nova vprašanja oz. poiščem odgovore za naprej. Res sem vesela, da sem sprejela to odločitev, ki pa je bila podprta s strani trenerjev in za to se jim lepo zahvaljujem.

Po tekmi je bila mlada Breclova razumljivo lahko zelo zadovoljna: “Seveda sem zadovoljna. Uspela sta mi dva dobra skoka, sploh drugi je bil zelo dober. Že v Rašnovu se je videlo, da sem lahko zraven, če skočim kot znam in danes mi je to uspelo.” In kdaj se je krivulja ob koncu sezone še dodatno dvignila navzgor? “Nazadnje smo trenirali v Planici na 120 metrski skakalnici in tam sem začela res dobro skakati in to mi je uspelo prenesti še na tekmo. Jutri bom poizkusila uživati in se ne obremenjevati z rezultatom. Na vsaki tekmi je potrebno uživati in potem gre.

Po tekmi je glavni trener naših skakalk, Stane Baloh, takole pokomentiral: “Ekipno nov super rezultat, vse so osvojile točke. Katra je prvič osvojila točke. Super, da se je to zgodilo že v tej sezoni, to je motivacija za naprej. Nika se bori sama s sabo. Izgleda lepa, a je malo premalo nog in naskoka, posledično pa premalo metrov. A Nika je letos dolgo skakala na visokem nivoju. Malce se mora sprostiti in umiriti in jutri izkoristiti še eno priložnost. Škoda prvega skoka pri Urši. Drugi je bil lep, tak kot ga ona zna narediti, a je bilo žel po prvi seriji malo preveč zaostanka, tako da je, tam kjer je. Tik za prvo petnajsterico. Špeli po tritedenskem premoru zaradi bolezni lahko le čestitam, čeprav je danes v poizkusni seriji pokazala, da je zrela morda celo za deseterico. Bravo za Jernejo! Jerneja je v “šusu”, kot rečemo trenerji. Ne odstopa kaj dosti, skače dobro, neustrašno, “direktno po dilah” in temu primeren je tudi rezultat. Po prvi seriji smo v ognju imeli stopničke, a punce so bile zelo skupaj. Od drugega do šestega mesta je bilo le dobri dve točki razlike. Ema ima vedno željo biti spredaj, kar je edino prav. A majhna napaka in v drugi fazi leta jo je preveč postavljalo in ni skočila do 95, 96 metrov, kar bi bilo bliz stopničk, če ne kar na njih. A smo zadovoljni, gremo naprej. Jutri je še ena tekma in znova se nadejamo dobrih rezultatov.

V skupnem seštevku je še naprej najboljša Križnarjeva na 9. mestu s 367 točkami, le šest manj jih ima Klinčeva, Bogatajeva je s 341 točkami enajsta. Bo Klinčeva jutri v tekmo šla tudi z mislijo, da v skupnem seštevku prehiti klubsko kolegico Križnarjevo? “Ne, defenitivno ne. Pomembni so skoki. Grem iz tekme v tekmo. Delam na občutkih in dobrih skokih. To nikakor ni v moji glavi in tudi ne bo. Kar si želim za jutri, sta dva dobra skoka in da občutke stabiliziram na tekmi.

Jutri bo v Oberstdorfu na sporedu še finalna tekma letošnje sezone.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oberstdorf
Izjava: Ema Klinec (.mp3)
Izjava: Jerneja Brecl (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment