Kofler poskrbel za veselje ob skakalnici Bergisel

Tudi tretja tekma novoletne turneje gre v avstrijske roke. Tokrat je zmago slavil Andreas Kofler in s tem reprezentančnemu kolegu Gregorju Schlierenzauerju razblinil sanje o milijon švicarskih frankih, ki bi jih dobil za zmago na vseh štirih preizkušnjah. Schlierenzauer je bil z drugim mestom vidno razočaran, saj se je s skakalnim “grand slamom” hotel pridružiti Svenu Hannawaldu, edinemu, ki mu je to pred desetimi leti uspelo. Kofler se je do najvišje stopnice povzpel s četrtega mesta, ko mu je v finalni seriji ob spremenljivem vetru uspel najdaljši skok 131,5 m. Drugi je bil z daljavo 123 m Schlierenzauer, do svoje tretje zmage turneje pa mu je zmanjkalo 5,2 točk. Na odru za zmagovalce se jima je pridružil Japonec Taku Takeuchi, kateremu je z daljavo 124 m uspelo ohraniti tretje mesto iz prve serije.

Presečen sem, da sem slavil tudi na moji domači skakalnici. Ta zmaga mi pomeni zelo veliko, saj ni veliko skakalcev, ki jim uspe slaviti na domači skakalnici. Če pa je to še tekma novoletne turneje, je pa to enostavno veličastno,” se je po tekmi veselil Kofler.


Andreas Kofler je petič letos slavil zmago. Čestital mu je tudi Gregor Schlierenzauer [foto: GEPA]

Razočaran je tekmo zaključil tudi včerajšnji najdaljši v kvalifikacijah Poljak Kamil Stoch. 22-letnik je s 132,5 m vodil že po prvi seriji, vendar mu v drugo skoka ni uspelo ponoviti. Skrajšal ga je na 108 m, vseeno pa je bilo to dovolj, da se je obdržal v najboljši deseterici. Končal je na devetem mestu. Zadovoljen ni mogel biti niti Daiki Ito. V finalu je skočil le skromnih 91,5 m in padel s 5. po prvi seriji na končno 27. mesto.

Innsbruck
Skakalnica Bergisel v Innsbrucku [foto: FIS]

Po včerajšnjih kvalifikacijah se je na današnjo tekmo uspelo uvrstiti petim Slovencem, do točk pa so prišli trije. Tik za elitno deseterico je končal najboljši Slovenec Peter Prevc. 11. mesto iz prve serije, ko je v dobrih pogojih doskočil pri 129,5 m,  je sicer s slabšim skokom 118 m uspel ohraniti tudi v finalu. Jernej Damjan je finale začenjal s 17. mesta, v prvo je skočil122,5 m v drugo pa 113,5 m in pet mest izgubil, tako da je končal kot 22. Več smo pričakovali od Roberta Kranjca, ki je trenutno najbolje uvrščen Slovenec v seštevku turneje, toda že v v prvi seriji ni naredil svojega najboljšega skoka. Daljava 117 m je bila dovolj le za 24. mesto, v finalu pa je skok skrajšal na 105 m in bil 28. Točk svetovnega pokala nista osvojila Jurij Tepeš in Mitja Mežnar. V prvi seriji sta skočila 107 m in 106,5 m in obtičala pri repu razvrstitev.


Peter Prevc [foto: GEPA]

“Današnje razmere so bile zelo težke. To mi je v pogovoru potrdil tudi vodja tekmovanja Paul Ganzenhuber. Srečo je tudi v smučarskih skokih potrebno imeti. Danes jo je bil deležen le Peter v eni seriji, kljub temu pa moramo biti z 11. mestom zadovoljni. Robert in Jernej sta v finalni seriji naredila napako,” je tekmo komentiral glavni trener Goran Janus.


Rezultati: Svetovni pokal .: Innsbruck
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment