Kombinatorci iz morja proti Triglavu

Poletna sezona za nordijske kombinatorce se je pričela pretekli vikend z uvodnima tekmama poletne velike nagrade v ruskem Sočiju. Zmago sta slavila Avstrijec Bernhard Gruber in Američan Todd Lodwick. Slovenski tekmovalci so se namesto dolgemu in dragemu potovanju raje posvetili treningu in pripravam na novo sezono.

Živahnejši treningi

Večino časa se na novo sezono pripravljamo doma. Imeli smo dvojne tridnevne priprave na Rogli. V petek pa smo končali združene kondicijske priprave v Savudriji in dvodnevni trening skokov v Kranju,” je po treningu v Kranju dejal glavni trener naših kombinatorcev Primož Triplat. V prihodnjem tednu kombinatorce čaka dvodnevni trening na skakalnici v Kranju, nato pa se bodo za tri dni preselili na Pokljuko. Tam se bodo povzpeli na Triglav, med drugim pa bodo opravili tudi trening v kajakih in kanujih. Triplat je v letošnjem pripravljalnem obdobju namreč poskrbel, da so treningi bolj živahni. “Zatem se bomo odpravili v češki Liberec, kjer se bomo udeležili odprtega prvenstva Češke v nordijski kombinaciji. Tekmi sta na sporedu 17. in 18. avgusta. To bo hkrati tudi izbirna tekma za določitev štirih tekmovalcev, ki bodo odšli na poletno veliko nagrado, kamor odhajamo 23. avgusta.


Primož Triplat [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Za razliko od skakalcev poletna velika nagrada pri kombinatorcih ni tako priznana. Razlog je tudi v tem, da tekme ne sodijo v periodo ter posledično ne prinašajo kvot. “Lani smo program pripravili tako, da smo ga delno prilagodili poletni sezoni, letos pa tega ne bomo storili. Poletne tekme bodo za nas le dober trening,” je obrazložil Triplat in predstavil cilje: “Lani smo vknjižili tri uvrstitve med deseterico, a smo nato v zimski sezoni nastopili slabše. Realno smo sposobni za petnajsterico, trije tekmovalci morajo končati med trideseterico. Orientacija pa je seveda deseterica. Vsaj na eni tekmi je cilj uvrstitev med deseterico, poskusili pa bomo zbrati čim več takšnih uvrstitev. Bolje je, da postavimo visoke cilje in jih zgrešimo, kot da postavimo nizke in jih prekoračimo ter na koncu rečemo: ‘Cilje smo izpolnili.’” Do konca poletne velike nagrade je še pet tekem v Srednji Evropi, vseh pa se bodo naši tekmovalci udeležili.


Marjan Jelenko je velik up slovenske nordijske kombinacije [foto: Aleš Gros/SZS]

Z dresi še niso spoprijateljeni

V ekipi so na srečo vsi zdravi in nepoškodovani. Opravili so tudi že testiranje, ki jih bodo v kratkem znova ponovili pri dr. Mitji Bračiču, da bodo videli ali treningi potekajo v pravi smeri. Tekmovalcem še največ preglavic povzročajo novi oprijeti dresi. “Z dresi se še nismo povsem spoprijateljili, vendar imamo še dovolj časa do tekem,” ostaja optimističen Triplat.

Strokovno vodstvo ekipe se je v letošnji sezoni nekoliko razširilo. Na treninge se veliko bolj vključujeta Igor Jelen in Aleš Gros, prav tako se je ekipi pridružil Igor Cuznar. Glavni cilj ekipe je tako zimski svetovni pokal in svetovno prvenstvo v Val di Fiemmu.

Leave a Comment