Kombinatorci z olimpijsko normo

Nordijski kombinatorci so z ekipno tekmo zaključili dogajanje v finskem Kuusamu. V dopoldanskem času so se pomerili na skakalnici Ruka (HS 142), kjer so najboljšo predstavo prikazali Norvežani. Na tekaški del, kjer je vsak izmed četverice pretekel 5 km, so se podali z 28 oz. 42 sekund prednosti pred drugimi Japonci in tretjimi Rusi.

Slovenska četverica Gašper Berlot, Mitja Oranič, Matic Plaznik in Marjan Jelenko je držala osmo mesto. Prvi se je po skakalnici spustil Berlot in s 111,5 m naši ekipi prinesel sedmo mesto. Oraniču (104,0) se nastop ni posrečil, Plaznik (118,5) je nastopil solidno, Jelenko pa je s skokom 128,5 opravičil vlogo najboljšega kombinatorca v Sloveniji. Na tekaški del so naši fantje prenesli dve minuti in 15 sekund zaostanka.


Mitja Oranič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na tekaški del je naprej odšel Jelenko, ki je nastopil zelo dobro in Oraniču predal kot sedmi. V nadaljevanju je Berlot stopil na plin in zadnjemu Plazniku “štafetno palico” ponudil kot šesti. Matic se je nadvse boril in je tako priboril končno šesto mesto. Slovenija je tako zabeležila najboljšo uvrstitev na ekipnih tekmah, če izvzamemo lansko četrto mesto na ekipnem šprintu na istem prizorišču, kjer sta nastopila Jelenko in Oranič. S tem je izpolnjena tudi olimpijska norma za nastop štafete.

Danes so nastopili vsi solidno. Prva dva tekmovalca sta imela na skakalnici nekoliko slabše pogoje, nato so se nekoliko izboljšali. Marjan je naredil skoraj ‘top’ skok ter nas tako priključil k konkurenci. Na tekaškem delu so vsi naredili tako kot je bilo potrebno. Marjan se je na začetku odlepil od Fincev, Mitja je Ruse prehitel, na koncu pa je Matic obranil napad Američanov. Tokrat so bile smuči vrhunske, servis je naredil odlično delo,” je bil z razpletom tekme zadovoljen glavni trener Primož Triplat.

Zmage so se veselili Norvežani (Haavard Klemetsen, Magnus Krog, Mikko Kokslien, Joergen Graabak), drugi so bili Nemci (Manuel Faisst, Bjoern Kircheisen, Johannes Rydzek, Eric Frenzel), tretji pa Japonci (Taihei Kato, Yoshito Watabe, Hideaki Nagai, Akito Watabe).

Karavana svetovnega pokala se sedaj seli v norveški Lillehammer, kjer bosta prihodnji konec tedna dve posamični tekmi. Nastopili bodo Jelenko, Oranič in Berlot. Plaznik bo odšel na Univerziado, ki bo potekala v italijanskem Predazzu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo :. Uradni rezultati


Leave a Comment