Kostelić tretjič zapored dobil slalom v Wengnu

Po burni noči, polni slavja zaradi zmage domačina Beata Feuza na včerajšnjem smuku, so danes v Wengnu slalomisti zaključili tekmovanja za pokal Lauberhorn. Na šestem slalomu letošnje sezone je bilo pričakovati dvoboj Kostelića in Hirscherja, a je bil slednji diskvalificiran. Izkušeni Hrvat je izkoristil ponujeno priložnost in osvojil novih 100 točk za svetovni pokal. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala še Šved Andre Myhrer in Nemec Fritz Dopfer.


Ivica Kostelić [foto: GEPA]

Napaka Hirscherja na prvi progi

Težek klasičen slalom na razgibanem terenu je odprl Italijan Cristian Deville. Postavitev je bila seveda težja kot na petkovem kombinacijskem slalomu, a kljub temu so se najhitrejši trije tekmovalci zvrstili znotraj treh stotink sekunde. Mario Matt je vodil stotinko pred Devillejem in tri pred Kostelićem. Prvi favorit za zmago Marcel Hirscher se je na prvo progo pognal s številko 5. V cilj je sicer prišel z veliko prednostjo več kot sedemdesetih stotink in kazal prisilno veselje, zavedal pa se je, da je na progi povozil kol. Kljub temu je upal, da trenerji njegove napake ne bodo opazili, a se je uštel. Takoj je bil diskvalificiran in s sklonjeno glavo zapustil prizorišče. To je bila velika priložnost predvsem za Kostelića, da si v Wengnu prismuča lepo število točk in se približa Hirscherju v skupnem seštevku svetovnega pokala. Prvič v letošnji sezoni je tekmo kot član prve jakostne skupine začel tudi Mitja Valenčič in finalno vožnjo pričakal na 12. mestu.

Snežna površina je bila dobro utrjena, saj so se temperature preko noči spustile krepko pod ledišče, kar je napovedovalo dobre razmere za vse tekmovalce. Matic Skube in Miha Kürner sta tako imela lepo priložnost priti v drugo vožnjo, a je, kot običajno v tej sezoni, nista izkoristila. Oba sta svoj nastop predčasno zaključila.


Navijači v Wengnu [foto: FIS]

Kostelić z odličnim spodnjim delom do zmage

V drugi vožnji je svojo uvrstitev močno pokvaril Valenčič, saj je bil po napaki v spodnjem delu celo diskvalificiran. Suveren je bil Nemec Fritz Dopfer, ki je imel osmi čas prve vožnje, in se v svojem sploh prvem nastopu na slalomu v Wengnu prebil do najnižje stopničke zmagovalnega odra. Prepričljivejši je bil še Šved Myhrer, ki je v letošnji sezoni vedno pri vrhu, če le pride do cilja. Z več kot osemdesetimi stotinkami prednosti pa je oba premagal Kostelić. Matt in Deville sta storila prevč napak, da bi bila lahko konkurenčna.

To je že tretja zaporedna zmaga Kostelića na slalomih v Wengnu, skupno pa že četrta na tem prizorišču. Prvič je namreč slavil pred natanko desetimi leti, ko je drugo mesto zasedel Mitja Kunc. Je edini, ki mu je v Wengnu uspelo zmagati štirikrat.

Hrvaški navijači, ki jih je bilo celo več kot švicarskih, so v noreli v ciljni areni, Kostelić pa ob pogledu na skupni seštevek v svetovnem pokalu – Hirscherju namreč že diha za ovratnik.

Leave a Comment