Kranjec, Prevc in Tepeš med deseterico


Robert Kranjec je bil vse do zadnjega kandidat za zmago [foto: GEPA]

Pred današnjo tekmo bi lahko rekli, da je Trondheim vse prej kot srečen kraj za naše skakalce, saj je edino slovensko uvrstitev na oder za zmagovalce tam dosegel Igor Medved (trenutni trener B reprezentance). A letos so Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš prekinili prekletsvo ter že po prvi seriji napovedali vrhunske uvrstitve. Kranjec je z daljavo serije 133,5 metra prepričljivo vodil pred Nemcem Richardom Freitagom in Poljakom Kamilom Stochom, vsi omenjeni pa so nastopili v nekoliko boljših razmerah z več vzgonskega vetra. Kar pa ni pomagalo zmagovalcu skupnega seštevka v svetovnem pokalu Gregorju Schlierenzauerju, ki mu tudi z drugim skokom ni uspelo popraviti ne ravno bleščeče uvrstitve in je končal šele na 16. mestu. Razlike do 11. mesta so bile po prvem “polčasu” znotraj desetih točk in najpomembnejše odločitve so padale v finalu.

Stopničke našim za las ušle

Druga serija je bila našim nekoliko manj naklonjena – Tepeš je sicer ostal na sedmem mestu, a predvsem s pomočjo slabšega skoka Andersa Jacobsena, Prevc pa je izgubil dve mesti in bil na koncu šesti. Japonec Daiki Ito je še enkrat pokazal precej boljši drugi skok in se po njegovi zaslugi spet povzpel na najnižjo stopničko odra za zmagovalce, odlično sta skočila tudi Freitag in Stoch. Vse oči so bile uprte v zadnjega moža na vrhu zaletišča, ki pa žal ni uspel ponoviti odlične daljave in ubraniti minimalne prednosti. Zaostal je za Nemcem in Poljakom, ki sta osvojila drugo in prvo mesto, ter Michaelom Neumayerjem z daljavo dneva 136 metra na četrtem mestu. Čeprav smo si po odličnem izhodišču po prvi seriji obetali še boljše uvrstitve, je trojica najboljših pokazala, da sodijo v sam vrh in da jim ne manjka veliko tudi do uvrstitev na stopničke. “S petim mestom sem zelo zadovoljen, saj s to skakalnico nekako ne pridem skupaj. Ni mi všeč, tu nikoli nisem naredil vidnejših rezultatov. Včeraj sem imel znova težave s počepom. Super. Sem zadovoljen. Škoda mi je le tega, da sem finalni skok nekoliko zamudil. Počep sem danes dobro preučil, s tem nisem imel težav. Na mizi je šlo nekaj energije v prazno,” je menil Kranjec, ki je trenutno sedmi skakalec zime: “Z napredovanjem se trenutno ne ukvarjam. Dobro bi bilo, če bi pridobil kakšno mesto. Potrebno je najprej narediti dobre skoke, potem pa vidiš kam te to prinese. Trenutno se s tem ne ukvarjam, ker imam druge težave.


Peter Prevc je zasedel šesto mesto [foto: GEPA]

Štirje Slovenci obtičali izven finala

Zunaj finala so tokrat ostali kar štirje Slovenci. Povsem ponesrečen skok z dolžino 114 metrov (49. mesto) je točke odnesel Matjažu Pungertarju, nekoliko daljši je bil Matic Benedik (117,5 metra, 45. mesto), najbližje trideseterici pa je bil Anže Semenič z daljavo 120 metrov in 34. mestom. Več bi pričakovali tudi od Andraža Pograjca, ki je na treningu pokazal dober skok in tudi sicer očitno napredoval. Na tekmi je pristal pri 119,5 metra, kar je zadostovalo za 42. mesto.


Anže Semenič je ostal izven finala [foto: GEPA]

Stopničke sem morda pričakoval. Kar se je dogajalo tekom skandinavske turneje, so današnji rezultati fantastični. Pika na i je sicer manjkala, vendar je peto, šesto in sedmo mesto odločno. Robert je v finalnem skoku nekoliko zamudil, tudi pri ostalih ni bilo vse dobro. Vendar so to drobne malenkosti, s katerimi si zraven ali pa nisi. Za stopničke pa moraš narediti dva super skoka. Peter je sedaj znova med deseterico v skupnem seštevku, vendar so okoli njega zelo majhne razlike. Naslednja postaja je Oslo, kamor gremo normalno naprej,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.

Svetovni pokal se bo pred praznikom v Planici ustavil še v norveški prestolnici in zibelki smučarskih skokov Oslu, kjer bodo kvalifikacije na sporedu jutri in tekma v nedeljo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Trondheim :. Uradni rezultati
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment