Kranjec tokrat na drugem mestu

18 tekma sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je v japonskem Sapporu potekala za deželo vzhajajočega sonca značilnem sneženju. Po prvi seriji je vodil Čeh Jan Matura (132,5 m), drugi je bil domači adut Daiki Ito (130,5), tretji pa Švicar Gregor Deschwanden (129,0). V finalno serijo se je uspelo uvrstiti štirim slovenskim skakalcem. Najboljšo pozicijo za napad sta imela Jurij Tepeš (130,5) na petem in Robert Kranjec (131,0) na sedmem mestu, Matjaž Pungertar (127,5) je bil 17. in Peter Prevc (123,5) 23.


Robert Kranjec [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Kranjec do drugih zaporednih stopničk

Žirija je prvo serijo približno na sredini zaradi slabih vremenskih razmer za 10 minut prekinila, enako pa se je pripetilo tudi v drugi seriji, kjer je ob sneženju še vedno pihal dokaj močan vzgornik. V danih razmerah se je zmage znova razveselil Matura, drugi je bil Kranjec, ki je v finalu zmogel kar 134,0 m, in tretji Nemec Andreas Wank. Robert je tako dopolnil včerajšnje tretje mest in se tako drugič zapored zavihtel na zmagovalni oder. “Danes so bili zaradi sneženja zelo zahtevni pogoji. Tekmovanje je trajalo dolgo, vendar sem z drugim mestom zadovoljne. Naredil sem dva res dobra skoka. V prvi seriji sem imel nekoliko več snega v zaletni smučini, zaradi česar sem imel nekoliko manjšo hitrost. Na splošno pa je za menoj odličen vikend,” je po tekmi razmišljal Kranjec. Tepeš je na koncu zasedel šesto, Prevc deveto in Pungertar 21. mesto.

Dobro, da so kvalifikacije odpadle

Zadovoljen sem tako s skokoma kot z uvrstitvijo. Skoki so bili na pravem nivoju, rezultati pa tudi moji najboljši. Dobro pa je, da so kvalifikacije odpadle, saj se verjetno ne bi uvrstil na tekmo. Danes so bili malo težji pogoji. Pihalo je še nekoliko bolj kot včeraj. Mene ne moti sneženje. Enako se pripravim na tekmo, so pa pogoji vsekakor bolj zahtevni, kar pa je tudi dobro,” je menil Tepeš.

Prevc je imel v obeh serijah dobre pogoje za nastop, a je bolje izkoristil tiste v drugi seriji. “S pogoji na tekmi sem zadovoljen, saj sem v obeh serijah dobil dobre pogoje. V prvi seriji jih nisem izkoristil, ker sem naredil preveliko napako na mizi,” je dejal Prevc in namenil nekaj besed tudi velikemu vzponu po lestvici navzgor v drugi seriji: “Od drugega nastopa nisem nič pričakoval. Odpravil sem napako. Zaradi odbitkov pri tekmecih zaradi boljših pogojev se je na koncu dobro izšlo.

Finalno serijo je zaznamoval nenavaden dogodek. Ito je namreč na zaletni rampi izgubil ravnotežje in se je nekontrolirano peljal po celotni zaletni smučini ter se tik pred odskočno mizo ustavil ter se tako izognil grozovitemu padcu.

Izven dobitnikov točk so ostali Nejc Dežman (102,0) na 45., Tomaž Naglič (95,0) na 48. in Jernej Damjan (97,5) na 50. mestu. Finalno serijo sta si ogledala kot gledalca tudi Nemec Severin Freund (114,0 m / 31. mesto) in Norvežan Anders Jacobsen (105,0 / 43.).

Tekma je bila težka, prav značilna za Sapporo. Pogoji so se spreminjali. Vesel sem ekipnega uspeha, z Robertom smo ulovili stopničke. Danes še mesto boljše. Videli smo, da so razlike zelo majhne in lahko gremo z optimizmom naprej. Žirija se je trudila. Imeli so tudi vremenologe, tako so čakali enakovrednejše pogoje. Gledalo se je, da bi bila tekma pravična. Koliko je bila, pa je težko reči,” je o novem uspehu naših skakalcev dejal glavni trener Goran Janus.

Kljub odsotnosti vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja se vrstni red na vrhu seštevka ni spremenil.

Karavana svetovnega pokala se sedaj seli na letalnico v norveški Vikersund, kjer bodo tekme prihodnji konec tedna.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)


Leave a Comment