Kranjec tretji v Oslu

S soncem obsijana a vetrovna skakalnica Holmenkollen je danes gostila še zadnjo tekmo skandinavske turneje, preden si bodo smučarji skakalci nabrali novih moči pred zaključkom sezone na planiški velikanki. Pred množico navijačev se je zmage v norveškem Oslu lahko veselil Avstrijec Martin Koch. Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila Nemec Severin Freund in že večkratni letošnji slovenski junak Robert Kranjec.


Najboljši trije -Severin Freund, Martin Koch, Robert Kranjec [foto: GEPA]

V Planici lahko pričakujemo boj med Itom in Kranjcem

Zmagovalec zadnjih dveh tekem Daiki Ito je danes zapravil odlično priložnost, da se ponovno zavihti na najvišjo stopnico za zmagovalce. Japonec je po prvi seriji prepričljivo vodil pred drugouvrščenim Slovencem Jako Hvalo in tretjim Piotrom Zylo. Če mu je  v prvo uspela odlična daljava, mu bogovi vetrovnih razmer v finalu niso bili naklonjeni. Pristal je pri zgolj 120 m, kar ni bilo dovolj, da bi lahko prišel do odličja. Zasedel je mesto tik pod odrom za zmagovalce. To pomeni dober obet pred dvema planiškima tekmama prihodnji konec tedna, kjer se bo Ito za naslov najboljšega v poletih udaril z “letečim” Kranjcem. Slovenski šampion se je na današnji tekmi na tretje mesto zavihtel z devetega. V slabih pogojih je v prvo skočil 121,5 m, v finalu pa je skok izboljšal na kar 129 m. Svojega največjega tekmeca Ita je premagal za pičle tri desetinke točke in mu dal vedeti, da se bo v Planici za mali kristalni globus boril na vse ali nič.

Po vseh sprejemih po osvojitvi naslova svetovnega prvaka v poletih sem potreboval nekaj časa, da sem znova napolnil baterije. To sem sedaj že storil in sem resnično vesel današnjega tretjega mesta. Ko sem bil na vrhu in videl, da so razmere težke ter so nekateri skakalci nastopili dobro, drugi pa slabše, je bila moja naloga le, da se osredočim na svoj skok,” je po tekmi menil Kranjec.


Robert Kranjec [foto: FIS]

Do točk še trije Slovenci

Ob koncu prve serije je bil pogled na razpredelnico razveseljujoč, saj se je med najboljših deset poleg Kranjca uspelo uvrstiti še dvema slovenskima fantoma. Najboljši položaj je pred finalno serijo sicer imel Jaka Hvala, saj je zasedal izjemno drugo mesto. Ob dobro izkoriščenih vetrovnih razmerah je pristal pri kar 135,5 m, kar je bil tudi najdaljši skok prve serije. V drugo je Hvala pristal pri zgolj 112,5 m in nazadoval po lestvici. Na koncu je zasedel zanj odlično osmo mesto, saj ta dosežek velja za njegovo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Najboljšo deseterico je skupaj s Freundom zaključeval Nejc Dežman z daljavo 121 m. V finalu je skok skrajšal na 114,5 m in nazadoval za nekaj mest. Na koncu se je tako kot njegov reprezentančni kolega Hvala, lahko veselil najboljšega dosežka na tekmah svetovnega pokala. Zasedel je 17. mesto. Če se je včeraj Jernej Damjan veselil najboljše kvalifikacijske daljave (133,5 m), je danes pristal pri (le) 115,5 m. Drugo serijo je začenjal s 23. mesta, v kateri pa je svoj prvi skok izboljšal za tri metre in pol ter napredoval za osem mest.


Nejc Dežman je prišel do rezultata kariere [foto: GEPA]

Na tekmi smo videli nastopiti tudi Jureta Šinkovca, ki pa je po prvi seriji že končal s svojo predstavo na Norveškem. Ob napaki iz prve serije, ko je pristal pri le 100 m, je bil za nameček ob koncu še diskvalificiran. Dejan Judež in Jurij Tepeš sta za svoje reprezentančne kolege spremljala le kot gledalca. Že včeraj sta namreč obstala v kvalifikacijah.

V poskusnem skoku običajno poizkušamo določene stvari, zato so bili tam nekoliko slabši skoki. Odlično smo zaključili nordijsko turnejo in gremo optimistično v Planico. Pogoji za nastop so bili težki, več pa o njih ne bi komentiral. Imeli smo srečo, kar jo v športu tudi moramo imeti. Vesel sem, da smo se zbrali za današnjo tekmo. Današnji rezultati pa so najlepša popotnica za Planico,” je dejal glavni trener Goran Janus in pohvali tudi nastop Hvale. “V takih pogojih moraš vedno naprej skočit, potem pridejo pogoji na vrsto. Jaka je odlično odskakal, tako da mu vse čestitke.


Jaka Hvala [foto: GEPA]

Bardalu se nasmiha veliki kristalni globus

Anders Bardal danes žal ni uspel zadovoljiti domačega občinstva ob skakalnici Holmenkollbakken, saj je zasedel (le) 10. mesto. Pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku svetovnega pokala je prednost povečal še za 11 točk, sedaj ta znaša 123 točk, saj je Gregor Schlierenzauer zasedel 16. mesto. Vendar nič še ni odločeno. Tako kot boj za naslov najboljšega letalca med Kranjcem in Itom, se bo tudi boj za naslov najboljšega v skupnem seštevku nadaljeval na letalnici bratov Gorišek v Planici.


Rezultati: Svetovni pokal .: Oslo :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment