Kristoffersen v Val d’Iseru namesto Pinturaulta

Po moški veleslalomski preizkušnji je v Val d’Iseru prišla na vrsto še slalomska, druga v letošnji sezoni svetovnega pokala. Na startu proge Face de Bellevarde je bilo tudi danes sedemdeset tekmovalcev, med njimi pa tako kot pred 24. urami tudi dva Slovenca – Štefan Hadalin in Žan Kranjec.

V prvem teku se je najbolje odrezal domači predstavnik, včerajšnji zmagovalec, Alexis Pinturault, ki je progo presmučal s časom 51.25. Drugo mesto je zasedal Rus Alexander Horošilov, katerega zaostanek je znašal 24 stotink sekunde, še 18 stotink več pa je za vožnjo potreboval Norvežan Henrik Kristoffersen.


Henrik Kristoffersen se je razveselil zmage v Val d’Iseru [foto: GEPA]

Hadalin in Kranjec sta se s progo spopadla zelo dobro, za uvrstitev v finale pa jima je zmanjkalo tudi nekaj športne sreče. Štefan, ki je nastopil s startno številko 51 je v cilj prišel s 34. časom in z zaostankom 3.08 sekunde, do konca preizkušnje, v kateri smo videli 21 odstopov, pa so ga prehiteli štirje tekmeci.

Med njimi je bil tudi Žan, ki je prav tako smučal dobro. Visoka startna številka 68 ga je popeljala na 32. mesto, njegov zaostanek za Pinturaultom pa je znašal 2.60 sekunde. Žan je tako zgrešil finale le za las, natančneje za sedem stotink sekunde.

Zadnje vožnje dneva so prinesle razburljiv razplet slaloma, na koncu pa je slavil Kristoffersen, ki ga odličen nastop Hirscherja ni spravil iz tira. Avstrijca je premagal za kar 75 stotink sekunde, po odstopu Pinturaulta pa je na zmagovalni oder prišel še Horošilov, ki je bil tretji.

Glavni trener Klemen Bergant je o nastopih naših smučarjev rekel: “V bistvu sta dobro smučala. Žan je v drugi strmini naredil takšno napako, zaradi katere je potem zgrešil finale, oziroma je bila napaka večja. Štefan je pa že takoj po prvem vmesnem času, preden se smučišče obrne navzdol proti cilju, to je po desetih sekundah, naredil kar veliko napako. Lahko bi rekel, da je tam izgubil tisto, kar mu je zmanjkalo. Drugače sem pa zelo zadovoljen z obema, s pristopom in smučanjem. Je pa tako, da je z njunima startnima številkama samo napad tista prava stvar, ki lahko prinese rezultat. Je pa tako, kot sem rekel včeraj, treba je sestaviti vožnjo brez napake in potem se lahko prebijeta naprej. Je bilo kar malo odstopov, tako da je bilo treba veliko večino pred sabo prehiteti. Žal se je tako pokazalo, kot se je, sta pa dobro tekmovala in škoda je za te napakice, ki so obema odnesle finale.

Štefan bo ostal v Val d’Iseru, kjer bo treniral slalom s francosko ekipo, potem pa bo tekmoval na preizkušnjah evropskega pokala. Žan se odpravlja domov, v sredo pa bo že treniral v italijanski Alti Badii. Tam bosta oba branila naše barve na veleslalomski preizkušnji svetovnega pokala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Val d’Isere :. Slalom (m)
>Izjava: Klemen Bergant (.mp3)


Leave a Comment