Lampičeva: FIS me je razočarala

Prvi šprint 15. Tour de Skija, svojega petega, je Anamarija Lampič končala na sijajnem drugem mestu, le pol sekunde za Švedinjo Linn Svahn, tretja je bila Američanka Jessica Diggins. Novih točk se veseli tudi Eva Urevc. A uradni rezultati so bili drugačni, kot slika v cilju.

Anamarija Lampič je pritekla do četrtih zaporednih stopničk v tej sezoni, a na koncu se jih ni smela veseliti © GEPA
Prvi dan novega leta 2021 je prinesel tudi začetek 15. Tour de Ski. Elita se je tokrat zbrala v švicarskem Val Müstairju, tudi štirje Slovenci. Žal sta bila v kvalifikacijah šprinta v prostem koraku na zahtevni 1,4 km progi Vili Črv in Janez Lampič prepočasna za izločilne boje, zanesljivi pa sta bili obe predstavnici nežnejšega spola. Anamarija Lampič je imela šesti čas kvalifikacij, Eva Urevc pa 22. čas.

Prva je v četrtfinalu nastopila Lampičeva, ki je tekla v drugi skupini ob Švicarki Nadine Fähndrich, vodilni v šprinterskem seštevku svetovnega pokala, Rusinji Juliji Stupak, Finki Jasmi Koensuu, Italijanki Elisi Brocard in še eni domačinki Alini Meier. Od štarta do cilja je bila na zares zahtevni progi v sneženju na prvem mestu Fähndrichova, takoj za njo pa je vseskozi tekla Lampičeva, ki se je sicer že po nekaj sto metrih zapletla s Finko Joensuujevo, a na srečo brez posledic. Lampičeva je v cilj prišla 68 stotink za Fähndrichovo, tretja je bila Stupakova z zaostankom sekunde in 34 stotink.


Anamarija Lampič je pritekla do četrtih zaporednih stopničk v tej sezoni, a na koncu se jih ni smela veseliti [foto: SZS]

Eva Urevc je pristala v zadnji, peti četrtfinalni skupini, vse nasprotnice so bile v kvalifikacijah hitrejše od nje. Švedinji Frida Karlsson in Moa Olsson, Italijanka Greta Laurent, Američanka Jessica Diggins in Nemka Sofie Krehl. Urevčeva je začela na četrtem mestu, tako je bilo tudi po prvem krogu na 750 metrih, nato pa se je prva trojka, Digginsova, Karlssonova in Laurentova odpeljala naprej in sanj o novem polfinalu je bilo za preostale konec. Digginsova je bila na koncu najhitrejša pred Karlssonovo, Laurentova je zaostala 1,6 sekunde na tretjem mestu, Urevčeva pa 4,3 sekund na 5. mestu v 5. predtekmovalni skupini, kar je prineslo končno 22. mesto na današnji tekmi.

Odličen taktičen tek za tretji zaporedni finale

V polfinalu je Lampičeva nastopila ob Švedinjah Maji Dahlqvist, Jonni Sundling in Lundgrenovi, Švicarki Fähndrichovi ter Rusinji Nataliji Neprjajevi. Tudi tokrat v prvem krogu do odločitve ni prišlo, skupino pa je v drugi krog na čelu pripeljala Dahlqvistova, a tesno za njo sta bili Fähndrichova in Lampičeva. Prva je napadla Švicarka, sledili sta Švedinja in Slovenka. Lampičeva je čez kamelje grbine odbrzela na drugem mestu in na ciljno ravnino prišla ob boku Švicarke in Švedinje, končni vrstni red pa je odločil šele fotofiniš. Fähndrichova je bila najhitrejša, 6 stotink je zaostala Lampičeva, 7 pa Dahlqvistova in tretji zaporedni finale za našo športnico leta 2020 je bil tu!

Vodstvo tekmovanja poskrbelo za razburjenje v našem taboru

V velikem finalu prve letošnje tekme Tour de Skija je Lampičeva tekla s Švedinjama Linn Svahn in Frido Karlsson, Američankama Rosie Brennan in Jessie Diggins ter domačinko Nadine Fähndrich. Lampičeva je začela na tretjem mestu za Svahnovo in Fähndrichovo, v drugi krog je šla na četrtem mestu v strnjeni skupini vseh šestih tekmovalk. Svahnova, Fähndrichova in Lampičeva so se na vzponu odlepile od tekmic, na tehnično zahtevnem spustu v obliki črke S pa je Lampičeva mojstrsko po notranji strani prehitela Švicarko in skočila na drugo mesto, domačinka pa je nato žal še padla in Švedinja ter Slovenka sta se sami odpeljali v boj za zmago. Mlada Skandinavka je bila na koncu močnejša za 54 stotink sekunde, na tretje mesto je z zaostankom dobrih treh sekund pritekla Američanka Digginsova, sledile so Karlssonova, Brennanova in Fähndrichova.

Rezultati pa ne štejejo, dokler niso uradni, dokler jih ne potrdi vodstvo tekmovanja. In le to je tokrat žal prehitevanje Lampičeve videlo kot neustrezno in našo tekmovalko tako postavilo na zadnje mesto v finalu, torej na šesto. Uradno je tako zmagala Svahnova pred Digginsovo in Karlssonovo, Lampičeva pa je končala za Fähndrichovo na šestem mestu.

Lampičeva jezna na FIS, jutri bo to skušala izkoristiti na progi

Odlična Lampičeva je po tekmi iskreno priznala, da odločitev Mednarodne smučarske zveze (FIS) ni bila v skladu z njenimi in tudi našimi pričakovanji in videnji: “Danes sem se res počutila dobro, tudi tekla sem suvereno. Taktika je bila vrhunska od kvalifikacij naprej do finala. Vem, da sem si to drugo mesto čisto zaslužila! Po tekmi pa so prišli do mene z informacijo, da sem na šestem mestu, da sem ovirala Švicarko, ampak jaz zase lahko rečem, da sem jo prehitela še pred ovinkom, bila sem pred njo. Jaz ne morem gledati kaj se potem dogaja za mano. Ni bilo nobenega dotika, FIS me je zelo razočarala. Mislim, da me je Mednarodna smučarska zveza danes kar dobro razjezila, to jezo pa bom skušala pokazati tudi jutri na tekmi.

Nejc Brodar: Pritožba na FIS razsodišče

Svoje misli je strnil tudi glavni trener naše reprezentance, Nejc Brodar: “Danes je Ana spet prikazala odlično predstavo, ne samo po tekmovalni plati, ampak je bila tudi taktično zrela. V pravem trenutku ve, kam se mora postaviti. Bila je na stopničkah, povsem zasluženo! Od ostalih sem morda pričakoval več, čeprav so vsi dali svoj maksimum. Eva je bila dovolj močna za četrtfinale, Vili je naredil dobro tekmo, Janez je imel nekaj težav z ogrevanjem, vemo pa, da takšna proga ni ravno zanj, preveč je vzpona. Proga je pretežka in Janezu, se to, kljub temu, da je šprinter, to zelo hitro maščuje. No, potem pa zaplet oz. diskvalifikacija po tekmi. Po mojem mnenju je bila povsem neupravičena. Takšnih primerov je na svetovnem pokalu ničkoliko. Tekmovalci so odnesli z manjšimi kaznimi, žal danes ni bilo tako. Mi smo naredili vse, kar smo lahko. Pritožili smo se na tekmovalno žirijo, kjer smo bili neuspešni, zdaj pa se bomo še na FIS razsodišče. Imamo 48 ur časa in upam, da bo sodišče prisluhnilo našim argumentom, za katere mislim, da so zelo pozitivni. Trenutno pa je situacija takšna kot je, rezultati so, kakršni so, Ana je izgubila stopničke in končala na 6. mestu. Jutri je nov dan, nova tekma, potrebno je ohladiti glave. Morda pa s to nastrojenostjo oz. z nekim občutkom oškodovanja jutri pokazati, kam Ana sodi in naj bo to samo pozitivna motivacija za njo za jutri. Pričakujem dobro tekmo, na tem mestu pa moram pohvaliti še servis, ki je danes pripravil res vrhunske smuči. Ob takem vzdušju in ob taki ekipi se lahko naslednjih tekem samo veselimo.

Tour de Ski se bo jutri nadaljeval s preizkušnjo na 10 oz. 15 km razdalji s skupinskim štartom v klasičnem koraku.


Rezultati: Tour de Ski .: Val Mustair


Leave a Comment