Lampičeva in Urevčeva na ekipnem sprintu do novih stopničk

Zadnja preizkušnja pred Tour de Skijem je prinesla prvi letošnji ekipni sprint. V polfinalu sta bili od slovenskih ekip uspešni Anamarija Lampič in Eva Urevc, žal sta bila prepočasna Janez Lampič in Luka Markun.


Veselje najboljših treh dvojic [foto: Sloski/FB]

Naša ženska dvojica je v polfinalu v prvi polfinalni skupini zasedla drugo mesto za Švicarkama in se tako neposredno prebila v finale desetih ekip. Za naše je finalni nastop začela Eva Urevc, ki je po prvem krogu predala na četrtem mestu. Tudi Anamarija Lampič je v svojem prvem krogu tekla z najhitrejšimi in je predala za prvo švicarsko ekipo, obema ameriškima in prvo rusko na petem mestu.
Žal je bila druga predaja malce slabša in po zlu je šlo nekaj metrov ter priključek s povsem vodilnimi. Urevčeva je predala 2,9 sekund za prvo ameriško ekipo na šestem mestu. Že Lampičeva je nato znova povsem priključila, in na 2,6 km predala na četrtem mestu z 1,3 sekunde zaostanka za presenetljivo vodilno Kitajsko.

Peta predaja je bila znova dobra, naši sta bili še naprej v ospredju vse bolj taktičnega teka, še naprej je vodila Kitajska. Tudi ob šesti predaji sta naši tekli na četrtem mestu za Kitajsko, Švico in prvo ameriško ekipo, nekaj sekund za zaostale zadnje tri ekipe, druga ameriška, ruska in švicarska.

Sedma predaja ni prinesla nobene odločitve, vse reprezentance so bile v razmaku manj kot dveh sekund, še vedno sta vodili Kitajki pred Švicarkama, Američankama in našima tekmovalkama. Lampičeva je osmo predajo opravila na tretjem mestu, pol sekunde za prvo rusko dvojico in tri desetinke za prvo švicarsko ekipo.


Eva Urevc je prvič stopila na zmagovalni oder [foto: SZS]

Deveta predaja je na več kot štiri sekunde zaostanka oddaljila pol reprezentanc, naši pa sta bili še vedno le za Rusijo I in Švico I z zaostankom 9 desetink sekunde. Na 6,5 kilometrih sta bili naši še naprej v igri za najvišja mesta, Urevčeva je zadnjič Lampičevi na 7,2 predala dve sekundi in pol za Julijo Stupak in dve desetinki za Laurien van der Graaff.

Lampičeva in Urevčeva nasledili Fabjanovo in Višnarjevo

V zadnjem krogu je Lampičeva bila boj za mesta na stopničkah. Natalijo Neprjajevo je Nadine Fähndrich ujela tik pred ciljno ravnino, kjer jo je tudi ugnala, Lampičeva pa je zanesljivo pritekla na odlično tretje mesto. To so bile prve stopničke za Urevčevo v karieri in druge za Slovenijo na ekipnih šprintih, pred desetimi leti sta v Ribinsku drugo mesto osvojili Vesna Fabjan in Katja Višnar.

Naši sta za Švicarkama van der Graaffovo in Fähndrichovo zaostali 1,12 sekunde, Rusinji Stupakova in Neprjajeva sta zaostali 32 stotink. Četrtouvrščeni Američanki Jessica Diggins in Sophie Caldwell Hamilton sta zaostali že tri sekunde za zmagovalkama.

Žal sta daleč od finalnega nastopa ostala Janez Lampič in Luka Markun, ki sta v polfinalni skupini zasedla 12. mesto.

Tekači so z nastopi v svetovnem pokalu za letos zaključili, znova se bodo pomerili 1. januarja 2021, ko se v Val Müstairju začne Tour de Ski.


Rezultati: Svetovni pokal.: Dresden :. Ekipni sprint (ž)
Rezultati: Svetovni pokal.: Dresden :. Ekipni sprint (m)


Leave a Comment