Lanišek preprečil trojno zmago Poljakov

Kar se je napovedovalo na prvih dveh prizoriščih, se je uresničilo na tretjem prizorišču novoletne turneje, Anže Lanišek je z odličnima skokoma skočil na 2. mesto v Innsbrucku.


Drugo mesto je izenačitev največjega uspeha Anžeta Laniška [foto: Bobo]

Na tretji tekmi 69. novoletne turneje je prvi od slovenske peterice nastopil Žiga Jelar, ki je bil vesel po doskoku pri 125.5 metrih, s 113,1 točkami pa žal ni ujel uvrstitve v finalno serijo, kar se mu je primerilo drugič zapored, zasedel je 35. mesto. Poljak Aleksander Zniszczol ga je ugnal s 128 metri in 118,4 točkami. Drugi od Slovencev je nastopil Cene Prevc, ki je skočil 125.5 metrov, zbral je 118,2 točk, kar ni bilo dovolj za zmago proti Martinu Hamannu iz Nemčije, ki je skočil 130 metrov, zbral pa je 121,3 točk, a Cene se je v finalno serijo prebil kot tretji srečni poraženec.

Nato smo dočakali drugi neposredni dvoboj Slovencev na turneji, Domen Prevc je izzval Anžeta Laniška. Pred nastopoma naših dveh je Robert Hrgota napravil drzno, a hkrati modro potezo, ko je znižal naletno mesto, saj so skakalci imeli dobre razmere. Naša sta jih izkoristila, Domen je skočil 126 metrov, zbral je 119,8 točk, Lanišku pa je uspel še boljši skok v slabših razmerah, skočil je 127.5 metrov, s 131,0 točkami pa je skočil na sam vrh razpredelnice, kjer je vztrajal skoraj do konca. Kot zadnji od naših je v prvi seriji nastopil Peter Prevc, ki ga je odneslo do 122.5 metrov, s 118,2 točkami je brez težav izločil Vladimirja Zografskega, po prvi seriji pa si je delil 19. mesto z bratom Cenetom. Domen je zasedal 14. mesto po prvem skoku, Lanišek pa je zaostajal le za Kamilom Stochom, ki je skočil 127.5 metrov, zbral pa je 131,7 točk. Tretji je bil Rjoju Kobajaši s 132 metri in 128,3 točkami.

Lanišek preprečil trojno zmago Poljakov

V finalni seriji je Cene s 122 metri in s skupno 228,4 točkami padel na 23. mesto, bolj je bil zadovoljen Peter, ki je s 128 metri in 239,4 točkami napredoval do 11. mesta in tako znova prišel do najboljše uvrstitve v tej zimi. “Podoben izplen kot v Garmischu, ena serija z manjšo napako, druga serija je bila zelo dobra. Po lestvici sem tako napredoval in dosegel najboljši rezultat sezone. V Bischofshofen gremo naprej, da bodo ti skoki čim bolj podobni temu današnjemu v drugi seriji.


Veselje Petra Prevca in Anžeta Laniška [foto: Bobo]

Žal se je skok ponesrečil Domnu, ki je pristal pri 116.5 metrih in je z 221,0 točkami padel na končno 30. mesto. Uživali pa smo v finalnem razpletu. Lanišek je bil na vrsti po tem, ko je bil v vodstvu Dawid Kubacki z 248,3 točkami pred rojakom Piotrom Zylo, ki je imel le desetinko točke manj. Domžalčan je skočil 123.5 metrov, 249,6 točk pa je bilo dovolj za trenutno vodstvo in druge letošnje stopničke! “Danes sem res zelo zadovoljen s svojimi skoki, tako kot z rezultatom, uvrstitvijo na stopničke. Upam, da tako nadaljujemo. Fokus je že v Bischofshofnu.
Za zmago se še ni izšlo, Kamil Stoch je bil občutno boljši, s 130 metri in 261,6 točkami je prišel do zanesljive zmage in prepričljivega vodstva na turnejo pred zadnjo postajo. “Super, odlično drugo mesto Anžeta, končno stopničke na novoletni turneji! To je en dober rezultat za dobro popotnico za naprej za Bischofshofen, tako da upam, da ohranimo ta visok nivo. Ostali trije fantje polovično. Vsi po en dober skok na tekmi. Počasi bo čas, da se naredi po dva dobra skoka na tekmi in da imamo potem končno štiri močne fante. Tu pa je še Žiga, ki bo v Bischofshofnu tudi popravil svoj vtis,” pa je po novi uspešni tekmi povzel Robert Hrgota, glavni trener naših skakalcev.

Jutri je na turneji še zadnji prosti dan pred finalnim prizoriščem v Bischofshofnu, kjer bodo kvalifikacije na sporedu v torek ob 16.30 uri, tekma pa v sredo ob 16:45 uri.


Rezultati: Novoletna turneja .: Innsbruck


Leave a Comment