Lanišek v Engelbergu na zmagovalnem odru

Anže Lanišek je z dvema odličnima skokoma v Engelbergu prvič v tej sezoni skočil na zmagovalni oder, zasedel je tretje mesto. Odlični so bili tudi Bor Pavlovčič, Peter Prevc in Tilen Bartol.

Prva tekma svetovnega pokala po svetovnem prvenstvu v poletih v Planici je prinesla sedem slovenskih nastopov v prvi seriji, štirje pa so se prebili tudi v finalno serijo. Žal so brez točk, a ne daleč od njih, na tekmi z močnim vetrom v hrbet, ostali Domen Prevc na 32. mestu, Rok Justin na 35. in Cene Prevc na 37. mestu. Odličen skok, najdaljši v prvi seriji, je uspel Anžetu Lanišku, ki je doskočil pri 137.5 metrih, s 148,5 točkami pa je zasedal izvrstno 3. mesto po prvi seriji. Pred njim sta bila zgolj Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je skočil 133.5 metrov in je zbral 150,5 točk in Kamil Stoch iz Poljske, ki je skočil 134 metrov, zbral pa je 150,0 točk. Odličen je bil tudi Bor Pavlovčič, ki je s 134 metri in 135,8 točkami zasedal 7. mesto po prvem skoku. Peter Prevc je bil s 122.5 metri in 130,1 točkami na 14. mestu po prvi seriji, točke pa je ujel tudi Tilen Bartol, ki je s 119 metri in 126,3 točkami nekaj časa vodil, po prvi seriji pa je zasedal 24. mesto.


Anže Lanišek je tretjič v karieri skočil na zmagovalni oder [foto: Sloski/FB]

Bartol je v finalni seriji v hudem vetru v hrbet skočil 117.5 metrov, zbral je 257,0 točk, kar je bilo dovolj, da je prišel do najboljše uvrsitve v tej sezoni, 21. mesta. Pristanek pri 133 metrih v finalni seriji je bil razlog za zadovoljstvo pri Prevcu, ki je z 274,3 točkami današnjo tekmo končal na zelo solidnem 14. mestu. “Dva solidna skoka, z uvrstitvijo sem zadovoljen. Nekako nadaljujem s tistim, kar sem začel v Rusiji in prejšnji teden v Planici. Mirno in z optimizmom grem lahko v jutrišnje kvalifikacije,” je povedal Prevc po današnji tekmi.

Tudi Pavlovčič v finalu ni razočaral, daleč od tega. S 130.5 metri in 284,3 točkami je končal med deseterico, na 8. mestu, kar je njegova druga najboljša uvrstitev med elito. “Sem super zadovoljen z današnjimi skoki, tako tudi z rezultatom, ki je zame odličen. V prvem skoku sem užival, imel sem tudi nekaj sreče s pogoji, tako da super dan!” je bil še enkrat več zadovoljen v tej sezoni Pavlovčič.

Lanišek zdržal in v finalu z lepimi ocenami potrdil stopničke

Sledil je napet finale in ugibanja, ali bo tokrat Lanišku uspelo. In tokrat mu je! S 133 metri in znova lepimi ocenami za slog je zbral 302,7 točk, kar je bilo dovolj za prevzem vodstva in končno tretje mesto na današnji tekmi. “Končno mi je odleglo, da sem sestavil eno zelo dober in en soliden skok! Stopničke so obliž na vse rane. Super!” je bil vzhičen Domžalčan po današnjem uspehu. Stoch je s 134 metri v finalu skupno zbral 309,2 točk, Granerud pa s 138 metri 311,4 točk za novo zmago v tej sezoni.

Novopečeni glavni trener Robert Hrgota je na v novi funkciji uradno debitiral naravnost sanjsko: “Končno te stopničke! Čestitam Anžetu za vrhunski rezultat, te stopničke so se mu izmikale že kar nekaj časa. A danes je dokazal, da je sposoben vrhunske uvrstitve, dva zelo dobra skoka, predvsem v prvi seriji, tako da kapo dol. Bor odlično, dva zelo, zelo dobra skoka, če ne celo vrhunska. Pero je pokazal napredek, napreduje in upam, da mu ta sproščenost ostane v glavi. Tilen je bil skoraj med najboljših 20, kar je zanj v tem trenutku zelo dober rezultat. Ostali trije se bodo morali še malo potruditi, da pridejo med 30, narediti korak naprej. Kar se tiče prvih štirih, sploh Anžeta pa super! Že se veselim jutrišnje tekme!

Jutri bo v Engelbergu na sporedu še zadnja tekma pred novoletno turnejo. Kvalifikacije za uvrstitev na tekmo se bodo začele ob 14.30 uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg


Leave a Comment