Lep ekipni uspeh slovenskih skakalk


Najboljše tri na tekmi [foto: Ania Trybus/smucka]

Po petkovi mešani ekipni tekmi so se v norveškem Lillehammerju (HS 100) dekleta pomerile še na prvi posamični tekmi svetovnega pokala. Zmaga se je razveselila Sara Takanashi. Japonka, ki je po prvi seriji zasedala tretje mesto, je v svojo statistiko vknjižila drugo zmago. Drugo mesto je pripadlo vodilni po polovici tekme in lanskoletni serijski zmagovalki Američanki Sarah Hendrickson, tretje pa domačinka Anette Sagen.


Katja Požun [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Slovenke so ekipni uspeh pričele tlakovati že v kvalifikacijah, ki so jih sploh prvič izvedli. Prav vseh šest varovank Matjaža Triplata se je namreč uspelo uvrstiti v prvo serijo v konkurenci. Po “prvem polčasu” je bila najboljša Katja Požun (94,0 m) na 10. mestu, Maja Vtič (97,0) je bila 13., Urša Bogataj (92,5) 16., Špela Rogelj (94,0) 17., Eva Logar (92,0) 20. in Anja Tepeš (90,5) 23.

V finalni seriji so se mesta med tekmovalkami nekoliko pomešala. Tako je na koncu bila izmed naše šesterice najboljša Požunova, ki je v finalu pristala pri 93,5 metrih. “Ves čas je bilo vreme tu v Lillehammerju neugodno. Danes je bilo veliko bolje, zato sem tudi morda nastopila nekoliko bolje,” je po tekmi dejala Katja Požun. Vtičeva (88,5) si je delila 14. mesto skupaj z Italijanko Elena Runggaldier. Bogatajeva (89,0) je izgubila dve mesti, medtem ko je Logarjeva (90,0) obržala pozicijo in tako končala tik pred Rogljevo (86,0). Anja Tepeš (87,5) pa je za končno 25. mesto prvič v karieri osvojila točke svetovnega pokala. “Želje so vsekakor višje kot je pokazala današnja tekma. Tekem v nadaljevanju sezone je še veliko, zato grem optimistično naprej,” pa je v ciljni areni menila Eva Logar.


Urša Bogataj [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Napravili smo lep ekipni uspeh. Dekletom čestitam. Definitivno pa moramo poiskati rezerve. V zaključnem delu letne faze smo še nekoliko površni, kar nam odvzame ravno dva do tri metre, ki nam zmanjkajo v vsaki seriji. Za začetek sezone sem z rezultati zadovoljen. Na tem gradimo. Znotraj ekipe bo vsaka posameznica močnejša in z veseljem nadaljujemo našo pot naprej na svetovni pokal v Soči,” je po tekmi razmišljal glavni trener Matjaž Triplat.

Dekleta se sedaj vračajo nazaj v Slovenijo, na kar bodo po vsej verjetnosti tridnevni tehnični trening opravili v Ramsau, kjer je trenutno v Srednji Evropi edino možno skakat.

Naslednja tekma svetovnega pokala za dekleta bo na prizorišču olimpijskih iger v ruskem Sočiju. Tekmi bosta na sporedu 8. in 9. decembra.


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer
Izjava: Matjaž Triplat (.mp3)


Leave a Comment