Ligety tretjič zapored veleslalomski svetovni prvak

Ameriki je prvo zlato odličje na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku prismučal Ted Ligety. 30-letnik iz Park Cityja, ki je v letošnji sezoni svetovnega pokala moral veleslalomski prestol prepustiti Marcelu Hirscherju, je na progi Ptic roparic, ki mu je pisana na kožo, pokazal veleslalomske zavoje, ki so mu v preteklih letih prinesli nešteto uspehov, tudi olimpijsko zlato v Sočiju. V seštevku obeh voženj je bil skoraj pol sekunde hitrejši od pet let mlajšega Avstrijca, še približno tri desetinke več pa je zaostal Francoz Alexis Pinturault, ki mu je tako pripadel bron.


Američan je s petega mesta po prvi vožnji v drugi skočil na sam vrh (foto: Vail/FB)

Po razpletu prve vožnje, v kateri so bile po zamisli nemškega trenerja razdalje med vrati razmeroma kratke, ni kazalo na prepričljivo zmago veleslalomskega mojstra zadnjih let. V najboljšem položaju je bil Hirscher, ki je imel majhno prednost pred Italijanom Robertom Nanijem, 23 stotink sta zaostajala Pinturault in Felix Neureuther, še stotinko več pa Ligety, ki je tako imel peti čas.


Hirscher je osvojil že tretje odličje na tem prvenstvu (foto: Vail/FB)

Pričakovano je Ligety zmogel zbrati misli pred finalom in odmisliti pritisk več tisoč glave množice, ki je ob skorajšnjem zaključku tekmovanj v Beaver Creeku že nestrpno pričakovala, da v ciljnem prostoru zadoni ameriška himna. Izkoristil je odprto postavitev, ki njegovem nekoliko daljšemu zavoju precej bolj ustreza, in z maksimalnimi nagibi povečeval prednost od starta do cilja, kamor je prispel z več kot sekundo prednosti. Pinturault, Neureuther in Nani niso znali odgovoriti. Veliko bolj nevaren kot omenjena trojica je bil seveda vodilni veleslalomist sezone Marcel Hirscher, ki pa je v spodnjem delu popustil in ni uspel izboljšati časa Američana.


Najhitrejši veleslalomisti v Beaver Creeku (foto: Vail/FB)

Tedu Ligetyju, ki v letošnji zimi ni našel prave forme, zmagal je denimo le na veleslalomu prav tu v Beaver Creeku, se je obrestovala odločitev, da izpusti slalomsko tekmo v Schladmingu in se na domačih tleh v miru pripravi na svetovno prvenstvo. Tako mu je uspelo že tretjič zapored osvojiti zlato medaljo v veleslalomu, bronast pa je bil že prejšnji konec tedna v kombinaciji. Zdaj ima Američan tako s svetovnih prvenstev že pet zlatih medalj.

Najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec je razočaran sklenil današnji nastop, saj je odstopil že po nekaj zavojih v prvem delu tekmovanja. Klemen Kosi je dosegel 39. čas in po pravilih svetovnih prvenstev je lahko nastopil tudi na drugi progi, tako je na koncu osvojil 33. mesto.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Vail/Beaver Creek :. Veleslalom (m)


Leave a Comment