Ligety v veleslalomu ni dopustil presenečenj

Olimpijski prvak v veleslalomu je pričakovano postal Ted Ligety. Američan je z zlatom tako okronal izjemne rezultate, ki jih je v tej disciplini nizal vse od Vancouvra pred štirimi leti. Ob njem sta se odličja veselila še dva Francoza. Srebrn je bil Steve Missillier, bronast pa Alexis Pinturault.

17. olimpijski veleslalom je začel Alexis Pinturault, ki je bil poleg Ligetyja in Hirscherja glavni kandidat za zlato. Po jasni noči in nižjih temperaturah je bila snežna površina dobro utrjena, zato so bile vse do nastopa Ligetyja, ki je nosil število 7, razlike med tekmovalci izjemno majhne. 29-letnik iz Park Cityja je nato smučal v svojem slogu, z izjemnimi odkloni je povečeval prednost prek celotne proge in prišel v cilj več kot sekundo hitreje kot njegovi konkurenti. Da je izvrstno pripravljena proga res omogočala dobre nastope vsem tekmovalcem, je presenetljivo dokazal Čeh Ondrej Bank, ki je vodstvo Ligetyja zmanjšal na 93 stotink. Še hitrejši je bil pred tem Nemec Stefan Luitz, ki je v cilj prišel z 59 stotinkami zaostanka, a je povozil zadnja vrata, zato je bil diskvalificiran.  Medtem ko Kjetil Jansrud in Bode Miller, ki sta se na teh igrah že okitila z medaljami, nista bila v igri za najvišja mesta, je izjemna predstava uspela tudi smukaškemu prvaku Matthiasu Mayerju, ki si je s Thomasom Fanarajem razdelil četrto mesto. Tretje izhodišče pred finalom pa si je zagotovil Davide Simoncelli.


Ted je dvema zaporednima svetovnima naslovoma v veleslalomu dodal še olimpijskega [foto: GEPA]

Da bi Ligety zapravil ogromno prednost iz prve vožnje, je bilo težko verjeti. In Američan, ki ima sicer že zlato iz OI v Torinu leta 2006, ko je bil najboljši v kombinaciji, res ni dopustil presenečenj. Bolj zanimiv pa je bil boj za preostali dve odličji. Najboljša vožnja je v finalu tako uspela Missillierju, ki se je z desetega povzpel na drugo mesto. Za njim so zaostali tako branilec olimpijskega naslova Carlo Janka, pa poškodovani Felix Neureuther in celo najboljši veleslalomist letošnje zime Marcel Hirscher. Avstrijec je bil na koncu med najbolj razočaranimi, saj je pristal na četrtem mestu.

Na olimpijskem veleslalomu sta Slovenijo zastopala mlada smučarja Žan Kranjec in Klemen Kosi. Bolj vešč veleslalomskih zavojev je nedvomno Kranjec, ki je imel 29. čas prvega dela. V finalu je nekaj mest pridobil in bil 23. Kosi, ki na letošnjih OI ni prikazal tako željenega vidnega rezultata, je končal na 37. mestu.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Veleslalom (m)


Leave a Comment