Ligetyju 20. zmaga, Kosi med dobitniki točk

Tekmovanje za pokal Lauberhorn v Wengnu je odprla prva superkombinacija v letošnji sezoni. Prepričljivo jo je dobila Američan Ted Ligety, četudi je po slalomu premočno vodil Francoz Alexis Pinturault. Američan, ki je aktualni svetovni prvak v tej disciplini, leta 2006 pa je bil tudi olimpijski, si je jubilejno 20. zmago kariere privozil z odličnim smukaškim delom. Pinturault se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretjega pa se je razveselil Hrvat Natko Zrnčić-Dim.


Vse prejšnje Ligetyjeve zmage v svetovnem pokalu so bile veleslalomske [foto: FIS Alpine World Cup/Facebook]

Kostelić z napako na slalomu

Na startu preizkušnje, ki se je tokrat začela s slalomom, je bilo 54 tekmovalcev, med katerimi sta bila dva mlada slovenska predstavnika – Klemen Kosi in Martin Čater. Kombinacijski slalom ni bil preprost, četudi je bila postavitev lažja kot bo na nedeljski klasični preizkušnji. Teren v Wengnu je namreč težak, srednji del je zelo strm, spodnji pa razgiban, z izrazitimi prelomnicami. Zato ni čudno, da je Alexis Pinturault za več kot sekundo ugnal Teda Ligetyja in Natka Zrnčića-Dima. Zaostanki ostalih superkombinatorcev pa so bili že ogromni. Večje presenečenje dopoldneva je bila napaka prvega favorita Ivice Kostelića, ki je povozil količek.

Svindal prehitel Hirscherja

Zaradi nočnega sneženja se je smuk začel pol ure kasneje. To je delavcem na progi, na pomoč so jim priskočili tudi vojaki, omogočilo, da so primerno očistili progo, ki pa je bila seveda mehkejša kot na obeh treningih. Daleč najhitrejši je bil, pričakovano, Aksel Lund Svindal, ki pa si je v slalomu privozil prevelik zaostanek, da bi lahko upal na zmago. Na koncu je bil 5., kar je zadostovalo, da se je ponovno povzpel na mesto vodilnega v skupni razvrstitvi. Tam tretje mesto zaseda današnji zmagovalec Ligety, ki je bil na smuku natančen, izjemno tehnično znanje pa mu je pomagalo predvsem v spodnjem delu, kjer je nekaj zavojev izpeljal v svoji značilni veleslalomski tehniki.

Na specialnem smuku trije Slovenci

Čater je s smukom opravil zelo dobro in postavil 23. čas tega dela superkombinacije, s tem napredoval na 33. mesto in tako prišel do svoje prve uvrstitve na tekmi svetovnega pokala. Kosi je do svojih drugih točk v karieri prišel s končnim 22. mestom. “Kosijevo 22. mesto je v redu, a glede na to, kar je sposoben, je to povprečen rezultat. Na slalomu je bil soliden, smuk pa ni bil najboljši. Pri Čatru smo danes glede na njegovo slalomsko znanje pričakovali uvrstitev med trideseterico, toda nekako je plačal davek novinca, saj se je preveč zadržano lotil slaloma in izpustil lepo uvrstitev, saj je bil potem na smuku zelo konkurenčen. Zanj je škoda, ker bi bil ob boljšem slalomu precej višje na lestvici, Kosi pa je uvrstitev pokvaril v srednjem delu smuka,” je nastopa mladih smučarjev pokomentiral glavni trener Tadej Platovšek.
Jutri bo na progi Lauberhorn specialni smuk, ki je najdaljši v svetovnem pokalu, udeležili pa se ga bodo tudi Rok Perko, Andrej Šporn in Martin Čater.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wengen :. Superkombinacija (m)


Leave a Comment