Lundbyjeva z rekordom do druge zmage, Maja 8., točke tudi ostalim našim

V Sapporu je drugo tekmo svetovnega pokala smučark skakalk zelo prepričljivo dobila Norvežanka Maren Lundby. Točke so osvojile prav vse Slovenke, tokrat pa je bila najboljša na 8. mestu Maja Vtič.

Naša dekleta so danes v sneženju najprej znova dobro opravila s kvalifikacijami, kjer je bilo 47 tekmovalk. Tudi na tekmi pa so ekipno stopile še korak naprej v primerjavi z včerajšnjo tekmo. Eva Logar je z 78.5 metri in 80,1 točkami postavila letvico za uvrstitev v finale, na 28. mestu je bila po prvi seriji Urša Bogataj z 80 metri in 83,4 točkami. Še dve mesti višje je bila mlada Nika Križnar, ki je z 80 metri zbrala 0,3 točke več kot Bogatajeva. V vzgonskem vetru prve serije je Špela Rogelj skočila 84.5 metrov in z 92,1 točkami zasedala 19. mesto, najvišje pa je bila Maja Vtič, ki je z 91 metri in 105,7 točkami zasedala 7. mesto, potem ko je dobro izkoristila vremenske razmere. Emi Klinec se skok ni povsem posrečil, s 83 metri in 93,5 točkami je bila po prvi seriji na 16. mestu.

Na vrhu pa zopet brez Sare Takanaši, ki je s 93 metri in 113,8 točkami v dobrih pogojih zasedala šele četrto mesto. Pred njo so se uvrstile vodilna Norvežanka Maren Lundby, ki je s 97 metri in 123,5 točkami imela lepo prednost, druga je bila včerajšnja zmagovalka Juki Ito z enako daljavo in 120,6 točkami, tretja pa Nemka Katharina Althaus, ki je pristala pri 94.5 metrih, zbrala pa je 117,2 točk.


Maren Lundby je slavila na drugi tekmi na Japonskem [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Lundbyjeva izkoristila vzgonski veter in poletela v dno

V finalni seriji je Logarjeva z 71.5 metri in vetrom v hrbet pridobila mesto in je bila na koncu s 151,0 točkami devetindvajseta. Križnarjeva, ki je kot ena redkih v prvi seriji dobila dodatek točk zaradi vetra v hrbet, je v finalu pristala pri 76 metrih, kar jo je s 159,2 točkami dvignilo do 26. mesta. S 73 metri in slabšim vetrom je Bogatajeva padla na 28. mesto, zbrala pa je 159,0 točk. Droben odbitek zaradi vetra v prsa je v finalu dobila Rogljeva, ki jo je odneslo do 82 metrov, s 181,3 točkami pa je ponovila včerajšnje 14. mesto. Klinčeva je bila v finalni seriji meter daljša, skupaj 188,2 točk pa je tokrat pomenilo mesto tik za najboljšo deseterico.

Najboljša Slovenka je bila danes tako Vtičeva, ki je v finalu pristala pri 84 metrih, zbrala pa je 199,4 točk, kar je pomenilo končno osmo mesto. Na vrhu brez sprememb, tako da smo bili na domačih tleh Takanašijeve, ki še vedno čaka na 50. zmago, prvič letos priča stopničkam brez te izvrstne tekmovalke. Z rekordom skakalnice, točno 100 metri je zanesljivo zmagala Lundbyjeva, ki je zbrala 248,5 točk, v drugi seriji pa je izkoristila odlične pogoje. Druga je bila Itova, ki je v finalu skočila 96.5 metrov, zbrala pa je 236,3 točk, na najnižjo stopničko je stopila Althausova, ki je s 93.5 metri zbrala 231,4 točk. Lundbyjeva je zmagala drugič v tej sezoni.

Maja vesela, da počasi napreduje

Maja Vtič je bila po tekmi zadovoljna, a preveč prešerne volje lani tretja skakalka zime vseeno ni bila: “Počasi se stvari premikajo na bolje, a ni še v redu. Skoki še niso na takem nivoju, kot bi si sama želela in kot sem jih že delala. Stvari pa se premikajo na bolje in s tem moram biti zadovoljna. V deseterici sem bila, tu nekje se vrtim kljub nepopolnim skokom. Ko bo vseskupaj steklo, bom pa tudi zraven.” Maja je nato pokomentirala še današnje razmere, ki so bile težje od tistih včeraj, saj je snežilo in tudi pihalo: “Izkušnje vedno pridejo prav, na Japonskem ali kje drugje. Z razmerami se nikoli ne obremnjujem preveč. Po navadi je za vse podobno, potrebno je narediti dober skok in razmišljam le o tem, o ničemer drugem.


Najboljša Slovenka je bila Maja Vtič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Takanašijeva brez odra za zmagovalke prvič po lanskem Ljubnem

Glavni trener naše reprezentance, Stane Baloh, je nato še malce bolj podrobno orisal dogajanje na drugi tekmi svetovnega pokala v Sapporu: “Glede na napoved, ki smo jo dobili že na tehnični seji v petek, je bila danes tekma kar malo pod vprašajem. A na srečo se vreme na Japonskem hitro zamenja, ali prej pride ali pa prej gre in danes je žirija tekmo dobro “spravila skozi”. V drugi seriji je močno snežilo, malo je bil nizek zalet, tako da je bila to težka tekma. Nalet so sicer kasneje dvignili za eno mesto, a to je bilo še vedno premalo. Po navadi pa je še tako, da se vreme za najboljše tekmovalke kar stabilizira in tudi danes je za najboljših pet prenehalo snežiti, zato so se te punce res “udarile” med sabo za zmago in stopničke,” je povedal Baloh, ki je nato pokomentiral še lep ekipni uspeh naših deklet: “Šest v točkah je super. “Bolnice”, če lahko tako rečem, so bile bolj pri repu dobitnic točk, a njihova naloga je bila, da se prebijejo na tekmo in potem še v točke in to so naredile. Špela je v finalu znova naredila boljši skok in je znova napredovala za pet mest. Ema je danes v prvi seriji zaradi netočnosti na mizi morala predčasno pristati, zaostanek po prvi seriji pa je bil potem tako velik, da se dlje kot do 11. mesta ni prebila. Maja je pokazala dobre skoke, še vedno pa čisto malo manjka, tam v drugem delu leta, da bi jo bolj obrnilo v strmino. Smuči dobi previsoko in zato meter ali dva zmanjkata za boljšo uvrstitev. Ena med deset, dve met petnajst in vse v točkah je nekaj, s čimer moramo biti zadovoljni in to vzeti kot dobro popotnico za naprej.

Glavni trener naše izbrane vrste je pokomentiral še drugi zaporedni poraz Takanašijeve, ki je bila danes celo brez zmagovalnih stopničk, kar se je nazadnje zgodilo v lanski sezoni na drugi tekmi na Ljubnem: “Mislim, da je to dobro za ženski skakalni šport, da ni samo ena na vrhu, da se stvari tam malo menjajo, da je še kakšna druga zmagovalka. Kar sem videl, na mizi niso bili najbolj čisti skoki. Malce težav s točnostjo, malce je bila zgodnja, preveč visoko je zajemala in v drugi del ni mogla “zarezati”, kot to naredi ponavadi. A to je samo dobro, da se na vrhu še kaj dogaja, ker to je bilo že kar malo preveč enolično. Tudi druga dekleta vidijo, da je Sara človek, da je ranljiva in premagljiva in da bo tako morda še večkrat v letošnji sezoni.
Svetovni pokal se nadaljuje na Japonskem, v torek se bo karavana preselila v Zao, kjer jih čakata še dve tekmi.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo
Izjava: Maja Vtič (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment