Maja Vtič za desetinko točke ob stopničke

Drugo tekmo svetovnega pokala skakalk v romunskem Rasnovu je dobila Japonka Sara Takanashi (85,0; 93,5), ki je bila še enkrat več nepremagljiva. Tokrat je po prvi seriji zasedala drugo mesto, boljša od nje je bila Italijanka Evelyn Insam (93,0; 86,0). Slednja v finalu ni ponovila predstava iz prve serije, zaradi česar je nazadovala na tretje mesto. Mednju se je uvrstila Američanka Jessica Jerome (89,0; 90,5), ki je prvič v karieri stopila na zmagovalni oder.


Na zmagovalni oder so se povzpele Jessica Jerome, Sara Takanashi in Evelyn Insam [foto: GEPA]

Slovenijo je najbolje zastopala Maja Vtič (85,5; 92,0), ki je po prvi seriji držala deveto pozicijo, z odličnim finalnim nastopom pa se je povzpela na četrto mesto. Za zmagovalnim odrom pa je zaostala le za desetinko točke. “Že dlje časa skačem dobro. Tudi včeraj niso bili skoki slabi, vendar so bili dnevi v Rasnovu kar naporni. Veter je zelo krojil samo tekmo. Bilo je potrebno imeti kar nekaj sreče. Z obema dnevoma sem zadovoljna, predvsem z današnjim. Drugi skok je bil res lep. Nekaj grenkega priokusa po stopničkah ostaja. V zadnjem času je bilo dosti smole, sedaj pa še tista 0,1 točke razlike. To so skoki, na pogoje nimaš vpliva. Pred tekmo se s tem nisem ukvarjala, poskusila sem narediti dobre skoke. Upam, da bo v prihodnje sreča na naši strani, če sedaj ni bila. Dolgo bivanje v Romuniji je vplivalo name tako, da sem nekoliko pogrešala same skoke. Želela bi si skakati, da izboljšam nekatere stvari. Skoki so vedno dobrodošli. Tako smo se ves čas prestavljale iz enega konca na drugega, kar ni pozitivna stvar. Upam, da bom lahko v prihodnjem tednu nadoknadila zamujeno, predvsem sedaj, ko gremo na večjo napravo. Se že veselim treninga v Planici,” je po tekmi razmišljala Vtičeva. Nove točke so osvojile še Urša Bogataj (79,5; 84,5) na 17., Špela Rogelj (81,0; 81,0) na 19. in Katja Požun (79,0; 83,0) na 22. mestu. V finalno serijo se ni uvrstila Anja Javoršek (73,0 m; 33. mesto), Eva Logar (76,5) pa je bila v prvi seriji zaradi predolgih smuči diskvalificirana.


Maja Vtič je za las ostala brez stopničk [foto: GEPA]

Maja je naredila tako kot zna

Še vedno nismo dobili nazaj tistega kar izgubljamo. Za nami je težka tekma, v prvi seriji je bila zelo nizka zaletna hitrost. Veter se je menjal, zaradi česar je bilo težko skočiti daleč. Eno dekle je imelo nekoliko sreče, a je bila nato na drugem mestu z dvema točkama zaostanka Takanashijeva z osmimi metrov krajšim skokom. Naša dekleta so se izborila pozicijo. Pri nastopih niso imele vetra v bližini odskočnega pomola, zaradi česar je v nadaljevanju leta težko narediti dolžino. Maja je odskakala tako kot zna, zato smo lahko z njenim nastopom zadovoljni. V drugo je izvedla zelo lep skok s telemarkom, zaradi česar je dobila od enega sodnika tudi oceno 18,5. Ostala dekleta so ostala tam nekje, kot so bila po prvi seriji. Še največje težave je imela Katja, ki je imela težave že pri pripravi. Njena tehnika je namreč nekoliko drugačna. V kolikor pri odskoku ne dobi smuči, ima v nadaljevanju precej težav. Vse skupaj poteka v naravi, česar se moramo navaditi. Boljše stvari moramo poskusiti izkoristiti sebi v prid,” je po tekmi povedal glavni trener Jože Berčič in spregovoril nekaj besed tudi o novem centru v Rasnovu: “Skakalni center je povsem nov, narejen je bil za lanskoletno tekmovanje evropske mladine. Romuni so zgradili štiri skakalnice od 15 do 90 metrskih skakalnic, vmes sta še 40 in 70 metrski skakalnici. Moram reči, da je čudovit center. Romunija ni imela tradicije smučarskih skokov, zato se mi zdi njihov pristop povsem pravilen. S temi skakalnici bodo pridobili bazo ter tako razvili tekmovalke za nastopanje na mednarodnih tekmah. Vse skakalnice so plastificirane, tako da je možno skakati tudi poleti. Zaletišče je opremilo slovensko podjetje iz Tržiča, ki izdelujejo ledeno smučino. Romuni so jo hvalili, zato smo Slovenci kar nekoliko bolj ponosno hodili ob skakalnici. Zelo so zadovoljni s smučini, zato so jo letos namestili tudi na 70 metrsko skakalnico.


Sara Takanashi je slavila novo zmago [foto: GEPA]

Svetovni pokal se bo nadaljeval v soboto s tekmo v norveškem Oslu, kamor potuje enaka ekipa kot v Romuniji s to razliko, da v domovini ostane Anja. “Upamo, da bomo lahko trenirali na 120 metrski skakalnici v Planici, drugače pa bomo morali izkoristiti trening na manjši napravi ter iti na Norveško brez skokov na večji napravi,” je še dejal Berčič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rasnov
Izjava: Maja Vtič (.mp3)
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment