Marit Bjørgen prevzela vodstvo na Tour de Skiju

Tudi po sedmi tekmi novoletne tekaške turneje sta v boju za zmago Marit Bjørgen in Justyna Kowalczyk. Današnjo 15 km dolgo preizkušnjo v Dobbiacu je dobila Norvežanka (39:01,1) pred Poljakinjo (+ 2,0), tretje mesto pa je zasedla Norvežanka Therese Johaug (+ 3:16,9). Edina Slovenka Barbara Jezeršek je pristala na 39. mestu (+ 10:44,3).

Prva je startala Kowalczykova, ki je imela pet sekunde prednosti pred Bjørgnovo, vendar sta trenutno najmočnejši tekačici progo pretekli skupaj. Bojazen, da bi se jima Johaugova lahko močno približala, je bila odveč, saj je drobna Norvežanka, ki je zaostajala že za skoraj dve minuti in pol, izgubila še 50 sekund v primerjavi z najhitrejšima. Tako se bosta v zadnjih dveh etapah 6. Toura de Ski za skupno zmago potegovali le Bjørgnova in Kowalczykova.

Barbara Jezeršek je danes tekla odlično. “Rekla sem si da grem uživat, neobremenjena na start in brez pritiskov. Bila sem čisto sproščena. Iz kroga v krog je bilo treba teči na tempo. Puncam neposredno pred mojo skupino so pošle moči in so se jim lahko pridružile. Dosegla sem rezultat okrog 25. mesta, kar je pokazatelj, da sem v dobri formi, potem pa sem dobila še podatek, da sem tekla le 10 sekund počasneje kot Marit Bjørgen. Kaj še hočem boljšega,” je po tekmi povedala Jezerškova, ki za 30. mestom v skupni razvrstitvi turneje zaostaja minuto in 48 sekund. Jutri se želi dobro spočiti in na zadnjih dveh tekmah turneje pokazati dobro pripravljenost.


Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik]

Z nastopom edine Slovenke na tekmi je bil zadovoljen tudi trener Vladimir Korolkevič. “Barbara je tekla izvrstno, če gledamo le današnjo tekmo. Med tekmo smo merili čas. Startala je sedem minut za vodilnimi, po prvem krogu pa je imela zaostanek šest minut in pol. Ta tekma je pač nejasna. Nihče ne ve, kaj se dogaja na progi, vsi vidijo le tisto, kako tekmovalke prihajajo v cilj. Tukaj je res vedno prava zmeda in se ne ve, kdo je bil najhitrejši danes. Barbara je tekla tako, kot je bila pripravljena na začetku Toura,” je povedal beloruski strokovnjak in opozoril na to, da vreme med turnejo ni bilo naklonjeno tekmovalcem. Slovenska ekipa, ki je zelo majhna, je imela veliko težav s pripravo smuči, še posebno za klasično tehniko. Težavne razmere so bila prava nadloga: “Problem v naši ekipi je, da ne moremo pravočasno reagirati, če v zadnjem trenutku pride do spremembe vremena. Lahko povem primer, da imajo velike ekipe, kot sta norveška in ruska, po tri spremljevalce na vsakega tekmovalca.

V petek bo na turneji prost dan, v soboto bosta preizkušnji na 20 km klasično za moške s skupinskim startom (12.30) in na 10 km klasično za ženske prav tako s skupinskim startom (15.45), v nedeljo pa bo sledil zaključni, 9 km dolg vzpon na vrh Alpe Cermis v prosto tehniki. Tekačice bodo startale ob 12.30, tekači pa ob 14.30.


Rezultati: Svetovni pokal .: Dobbiaco


Leave a Comment