Marjan Jelenko sedmi na prvi tekmi kombinatorcev


Prejemniki medelja [foto: OK Val di Fiemme]

Program svetovnega prvenstva se je za nordijske kombinatorce pričel s posamično preizkušnjo na srednji skakalnici. Najprej se je 55 tekmovalcem pomerilo na srednji skakalci. Po prvem delu je vodil Norvežan Haavard Klementsen, ki se je na deset kilometrsko tekaško preizkušnjo podal s 16 sekundami prednosti pred Avstrijcem Mariom Stecherjem. Tretje mesto je s skokom 101,5 m držal še en Avstrijec Christoph Bieler. Odlično izhodišče je imel Marjan Jelenko, ki je v zelo dobrih vetrovnih pogojih pristal pri kar 104,0 m. Odlične predstave na treningu je potrdil tudi na tekmi in se tako na tekaški del podal s 22 sekundnim zaostankom. “S skokom sem zelo zadovoljen, čeprav sem imel zelo dobre pogoje. Skočil bi lahko še nekoliko dlje, vendar je tudi ta dolžina kar dobra. Nisem bil veliko za vodilno skupino,” je skakalni del opisal Jelenko. Mitja Oranič (92,0) je bil 34., Gašper Berlot (89,0) 39. ter debitant na velikih tekmah Matic Plaznik (86,5) 46.


Marjan Jelenko [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Jelenko dolgo časa med vodilnimi

Razmere so se zaradi težavne tekaške proga hitro spreminjale. Tako sta Avstrijca že na dveh kilometrih ujela Klementsena in kaj hitro prevzela pobudo. Jelenko je v prvi tretjini teka tekel odlično, saj je še vedno držal četrto mesto, čeprav so se mu zasledovalci hitro približevali. Na polovici teka sta se vodilni skupini, vsaka s tremi tekmovalci, združili, pri čemer je v nadaljevanju Jelenko taktično tekel na drugem ali tretjem mestu. V zadnjih treh kilometrih je vodilna skupina šestih tekmovalcev nadaljevala taktičen boj za medalje, iz ozadja sta se jim pridružila še Francoz Jason Lamy Chappuis in Nemec Bjoern Kircheisen, ki veljata za odlična tekača.


Gašper Berlot [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Medalje so se podelile prav na ciljni črti, saj je le v boju četverice za las slavil Lamy Chappuis, ki je bil po skokih šele 11. Drugo mesto je zasedel Stecher (+0,2), tretji pa je bil Kircheisen (+0,3). Nehvaležno četrto mesto je tokrat pripadlo branilcu naslova Nemcu Ericu Frenzlu (+0,5). Marjan Jelenko (+32,3)je zasedel odlično sedmo mesto in tako zabeležil drugo najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Roman Perko je bil leta 1997 v norveškem Tronheimu namreč peti. “Na teku sem se zelo dobro počutil. Tako dobro se na teku že dolgo nisem počutil, morda na začetku sezone. Sem zelo presenečen. Smuči so bile najboljše od vseh, kar sem z njimi tekel. Tako sem lahko bil ob najboljših,” je po tekmi dejal Jelenko.

Ostali trije slovenski tekmovalci so okvirno ohranili mesta, ki so jih imeli že po skakalnem delu. Oranič (+2:16,8) je bil 32., Berlot (+3:48,4) 44. in Plaznik (4:48,5) 47.

Opravil sem soliden skok. Pred sezono so bili višji cilji, vendar to je trenutna moja realnost,” so bile besede Oraniča. Berlot pa je razmišljal: “Bilo je bolje, vendar še vedno ni bilo tiste konstantnosti, ki si jo želim na skakalnici. Upam, da bom na tekmi na veliki skakalnici prikazal nekoliko boljše skoke, da bo potem lažje.


Marjan Jelenko (številka 4) je dolgo časa tekel z vodilnimi [foto: OK Val di Fiemme]

Odlično. Marjan je veliko naredil že na skakalnici, kjer je v težkih pogojih ostal z mirno glavo ter naredil enega najboljših skokov. Tekaško je od začetka do konca taktično dobro odtekel. Na začetku je bilo mišljeno, da bo lovil Avstrijce. Marjan tudi teče veliko bolj z glavo, se ne zažene iz štarta. Danes pa je naredil ravno obratno, saj je šel svoj tempo in spustil tekmece. Potem so se skupaj pridružili vodilni skupini. Morda bi moral ostati za Frenzlom, saj bi Nemec lahko sam priključil, tako bi lahko morda nekoliko privrčeval z energijo,” je po tekmi dejal glavni trener Primož Triplat.

Kombinatorce v nedeljo čaka ekipna tekma na srednji skakalnici, kjer bodo Slovenijo zastopali Jelenko, Berlot, Oranič in Plaznik.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Uradni rezultati
Izjava: Marjan Jelenko (.mp3)


Leave a Comment