Martin Čater slalomsko eksplodiral

Po specialnem smuku je v italijanskem Bormiu prišla na vrsto še preizkušnja v alpski kombinaciji, prvi izmed dveh v letošnji sezoni svetovnega pokala. Smučarji so se znova podali na progo Stelvio, ki je bila le dobrih 300 metrov krajša kot pred 24. urami, slovenske barve pa je ponovno branila četverica tekmovalcev.

Po smukaškem delu tekme je prvo mesto zasedal včerajšnji zmagovalec, Italijan Dominik Paris, ki je postavil čas 1:48.71, tik za njim je bil uvrščen Avstrijec Matthias Mayer, ki je zaostal 21 stotink, tretji pa je bil še en domači predstavnik, Peter Fill, ki je za rojakom zaostal pol sekunde.

Trojica naših smučarjev si je zagotovila solidno izhodišče za slalomski nastop. Najvišje je bil uvrščen Martin Čater, ki je z zaostankom 2.17 sekunde prišel na 27. mesto, Klemen Kosi je za nastop potreboval 2.46 sekunde več kot Paris in bil tako 29., rep trideseterice pa je ujel tudi Boštjan Kline, ki je smučal še 7 stotink dlje. Tilen Debelak je z nastopom končal v zgornjem delu proge, saj se mu je nesrečno odpela vez, nakar je končal v zaščitni ograji, a kmalu stopil na noge in odsmučal v dolino.

Kline in Kosi sta pokazala zelo lepi slalomski vožnji, brez prave primerjave pa še nismo vedeli kako visoko ju bosta popeljali. Čater je bil za tem izredno hiter, saj je v cilju prevzel vodstvo z 78 stotinkami naskoka, temu pa je sledil velik vzpon po lestvici naših fantov. Prvi, ki je prehitel Čatra je bil Francoz Alexis Pinturault, drugače pa so smučarji za Slovenci zaostajali kot po tekočem traku.


Martin Čater [foto: GEPA]

Po napaki in odstopu Parisa se je zmage veselil Pinturault, Fill je bil drugi, tretji pa Norvežan Kjetil Jansrud, ki se je na stopničke povzpel iz sedmega mesta. Martin je v drugem teku postavil drugi najboljši čas, Klemen šestega, Boštjan pa desetega, kar je pomenilo, da je ekipa prišla do odličnih končnih uvrstitev – sedmega, dvanajstega in sedemnajstega mesta.

Martin je po svojem najboljšem rezultatu v tej disciplini in drugemu najboljšemu v svetovnem pokalu dejal: “Poskušal sem narediti maksimum pri tej vožnji. Rezultat je soliden, ni pa to tisto, kar si želimo, tako da bo na tem treba še delati. Vožnji sta bili na nivoju, na smuku pa je bil zaostanek vseeno prevelik. Največ ga treniramo, a ni bilo tako vrhunsko kot bi moralo biti. Slalom smo trenirali, ponavadi najprej hitre discipline, potem pa še slalom. Če smučam tako kot na treningih sem lahko zelo konkurenčen. Tudi v smuku dobro smučam, a ne razvijem še te hitrosti, mislim pa, da bo to še prišlo.

Glavni trener Peter Pen pa je po tekmi rekel: “Vem, da so moji fantje dobri smučarji, to so dokazali. Na to smo se pripravljali, saj imamo za sabo kar nekaj treninga slaloma. To je res dober ekipni uspeh in to da Martin za rdečo majico zaostane le sekundo, s tem da imamo težave v smuku, kar sem že večkrat omenil. Te rane so še odprte in jih je treba sanirati. Dobro je, da smo z pristopom, voljo in tekmovalnostjo pokompenzirali, da so dobili nekaj nazaj z rezultati. Tudi pri Boštjanu, ki dlje časa ni vozil slaloma, smo letos delali na tem, za preventivo oziroma za to, da če se udeleži kombinacije, da izgleda tako kot je. Izkoristili so priložnost in dobro tekmovali, a v smuku imamo pri materialu še več rezerv. Smo zadovoljni, ekipno smo dobro nastopali in tekmovali, tako da gremo domov, se spočiti in pripraviti za 2018. Povedal bi še to, da ne smemo pozabiti, da imamo dva izredna kombinatorca še doma, Štefana Hadalina in Miho Hrobata. Upam, da v Wengnu ekipno napademo in kaj pokažemo. Onadva sta zrela, pa tudi Tilen Debelak, ki je imel danes obilico smole. Tako da so ekipno kar močni.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bormio :. Alpska kombinacija (m)
Izjava: Martin Čater (.mp3)
Izjava: Peter Pen (.mp3)


Leave a Comment