Matura do prve zmage, Slovenci pa do prvih posamičnih stopničk


Robert Kranjec je 15. v karieri stopil na oder za zmagovalce. [foto: GEPA]

Včerajšnje slabo vreme, ko so bile zaradi premočnega sneženja odpovedane kvalifikacije, se v Sapporu k sreči ni nadaljevalo v naslednji dan. Nočna tekma na japonski skakalnici Okurayama (HS 134) je prinesla prve slovenske posamične stopničke v letošnji sezoni. Robert Kranjec se je namreč povzpel na tisto najnižjo, in se na odru za najboljše pridružil zmagovalcu Čehu Janu Maturi in drugouvrščenemu Norvežanu Tomu Hildeju.

Po prvi seriji trije Slovenci med deseterico, potem pa …

Peter Prevc, Jurij Tepeš in Robert Kranjec so si po prvi seriji zagotovili odlična izhodišča. Prevc je s skokom 135,5 m zasedal deveto mesto, Tepeš z dva metra krajšo daljavo peto mesto, Kranjec (137 m) pa je za vodilnim zaostajal nekaj manj kot dve točki. V finalu sta Prevc in Tepeš nekoliko pokvarila vtis in s tem tudi svoji uvrstitvi. Prevc je nazadoval na 15. mesto, ko je v drugo pristal pri (le) 119 m, le pol metra dlje je skočil Tepeš, ki je na koncu zasedel 12. mesto.

Na vrhu zaletišča pa je slovenska ekipa še vedno imela enega asa v rokavu. Robert Kranjec je pristal pri 130 m, prehitel Andersa Bardala, ki je nastopil pred njim (130 m), zaostal le za Hildejem (139 m) in se pred nastopom vodilnega Mature uvrstil na drugo mesto. Tako je že bilo znano, da so prve slovenske posamične stopničke tu. Na svoj nastop je čakal zadnji na vrhu skakalnice. Prehiteti je moral Hildeja, ki je v drugo skočil najdlje, toda 32-letni Čeh je zdržal pritisk in svojemu skoku iz prve serije dodal še tri metre (135 m), s katerim se je v izteku ob pogledu na rezultate razveselil svoje prve zmage v karieri.

Kranjec je v vrhunsko formo prišel pravi čas. Prihodnji vikend so na sporedu poleti v Vikersundu, kjer je spomin na to, kako je tam lani postal svetovni prvak, še kako živ.


Najboljši trije v Sapporu [foto: Horst Nilgen/skijumping.pl]

Ostali štirje Slovenci prekratki

Sedem skakalcev brani slovenske barve ta vikend v Sapporu. Ostali štirje slovenski skakalci, Matjaž Pungertar, Jernej Damjan, Nejc Dežman in Tomaž Naglič, ki je bil tudi diskvalificiran, so bili za finale prekratki. Na Japonskem ni najboljšega Slovenca v letošnji sezoni Jake Hvala, ki bo nastopil na mladinskem svetovnem prvenstvu v Libercu.

Glavni trener A reprezentance Goran Janus je po prvi preizkušnji v Sapporu dejal: “Tekma je bila seveda super, zelo smo zadovoljni, prvič letos mu je uspelo priti na stopničke. Upam, da se bo tako nadaljevalo tudi naprej v sezoni. Jurij in Pero sta imela nekoliko slabše pogoje, sta pa tudi skočila malo slabše kot v prvo. Na tej skakalnici se to hitro pozna na metrih. Toda uvrstitev med petnajsterico je vseeno zelo dobra.

Avstrijci brez “Schlierija” nemočni

Da avstrijska reprezentanca ne funkcionira tako, kot bi morala brez svojega najuspešnejšega skakalca, so pokazali že v Zakopanah z ekipnim tretjim mestom. Gregor Schlierenzauer zaradi težav z zdravjem tudi v Sapporo ni pripotoval. Najboljši Avstrijec je bil danes Wolfgang Loitzl šele na 18. mestu. Schlierenzauerjevo odsotnost je izkoristil drugi v seštevku svetovnega pokala Anders Bardal, ki je z današnjim 4. mestom še nekoliko znižal zaostanek za Avstrijcem. Razlika pa še vedno ni majhna, saj znaša 135 točk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo :. Uradni rezultati


Leave a Comment