Mazejeva deveta na slalomu v Aareju, globus Shiffrinovi

Smučarke so v švedskem Aareju nastopile še na tretji zaporedni tekmi svetovnega pokala. Po dveh veleslalomskih preizkušnjah je danes prišel na vrsto še slalom. Ta se je začel ob 10.30, tekmovalke pa je na progi Olympia znova pričakal močan veter. Poleg petinpetdesetih smučark se je na pot podala tudi trojica Slovenk – Tina Maze s startno številko 5, Maruša Ferk s številko 41 in Katarina Lavtar s številko 54.


Tina Maze je slalom v Areju končalana devetem mestu [foto: GEPA]

S časom 52.99 je najboljšo vožnjo v prvem teku prikazala Američanka Mikaela Shiffrin, sledili pa sta ji švedski tekmovalki Frida Hansdotter in Maria Pietilae-Holmner, ki sta zaostajali 66 oziroma 80 stotink sekunde. Tina Maze je prikazala soliden nastop, zaostanek 1.63 sekunde za vodilno pa ji je prinesel deseto mesto.

Ferkova in Lavtarjeva sta se, kot tekmice s tako visokimi startnimi številkami, spopadle z nekoliko slabšimi pogoji na progi. Maruša se je dobro borila in prišla v cilj z 29. časom, žal pa sta jo nato prehiteli dve smučarki, tako da je drugo vožnjo zgrešila za devet stotink. Katarina, ki je včeraj prišla do rezultata kariere, danes ni ponovila odlične vožnje, saj je odstopila pred drugim merjenjem vmesnega časa.

Po vetru še sneženje

Kot da veter v prvem teku ni bil dovolj, je v drugem smučarke pričakalo močno sneženje, zaradi katerega je bila vidljivost zelo slaba. Mazejeva se je na pot podala 20. po vrsti in svojo nalogo v teh razmerah opravila zelo dobro. V cilj je prišla s takrat tretjim časom, do konca preizkušnje pa je zdrsnila na 9. mesto.

Odgovorni trener tehničnih disciplin za svetovni pokal Denis Šteharnik je o nastopu Ferkove in Lavtarjeva dejal: “Proga ni bila v ravno dobrem stanju. Naredile so se luknje in težko je bilo držati dobro linijo, saj jih je nenehno vleklo stran od kolov. Tu so poletne temperature in sneg je bilo treba soliti. A Maruša bi vseeno morala priti v finale. Malo ji je zmanjkalo. Izgubljala je na času od začetka do konca, v spodnjem delu ji je močno padel ritem, teh devet stotink bi lahko nadoknadila. Kar se tiče Katarine smo imeli zjutraj težavo, saj zaradi vetra nismo imeli ogrevalke, na katero smo računali. Katarina ni trenirala slaloma nekaj dni, tako da danes ni imela pravih občutkov oziroma ni mogla narediti preklopa iz veleslaloma na slalom. Jutri gremo domov. Štuhčeva bo v ponedeljek in torek opravila veleslalomska treninga na Krvavcu potem pa gre v Lenzerheide. Ostala dekleta gredo na finale evropskega pokala.

Najvišje uvrščene po uvodni vožnji so imele nato boljše pogoje za nastope, saj je sneženje prenehalo. Pred nastopom Shiffrinove sta prvi dve mesti zasedali domači smučarki Pietilae-Holmnerjeva in Anna Swenn-Larssonova. Američanka je tudi tokrat prikazala odlično smučanje in v cilj prišla s šestimi desetinkami prednosti. Z novo zmago je prišla tudi do slalomskega kristalnega globusa.


Rezultati: Svetovni pokal .: Are :. Slalom (ž)


Leave a Comment