Mazejeva ponovno za las zgrešila medaljo

Olimpijska prvakinja v superveleslalomu je postala Avstrijka Anna Fenninger. Medaljo bi glede na letošnje rezultate v hitrih disciplinah lahko osvojila tudi Tina Maze, a je bila, tako kot v superkombinaciji, deset stotink prepočasna. Sta pa do srebra in brona prišli Nemka Maria Höfl- Riesch in Avstrijka Nicole Hosp, za kateri je to že druga medalja na tej olimpijadi.

Superveleslalomska proga je bila izredno zapletena, za kar je poskrbel avstrijski trener Florian Winkler. Veliko bolj je bila pisana na kožo specialistkam za veleslalom kot smukačicam. V strmem zgornjem delu je Winkler postavil nekaj ostrih zavojev, ki so terjali številne odstope med prvimi desetimi tekmovalkami na progi. Za tiste, ki so se uspele izogniti začetni avstrijski pasti, pa je bil nerešljiva uganka spodnji del. Z veliko hitrostjo so namreč pridrvele čez skok, tik za njim pa je bilo ponovno nekaj ostrih zavojev. Zato je bilo treba preudarno zmanjšati hitrost smučanja že pred skokom.


Veselje Fenningerjeve ob prvi olimpijski medalji [foto: FIS]

Vsem pastem se je izognila le Anna Fenninger, kar ni presenečenje. 24-letnica je namreč izkoristila postavitev svojega trenerja in imela za to veliko prednost pred tekmicami, ki so progo prvič spoznale šele na ogledu pred tekmo. Avstrijka se je po odstopu na olimpijskem smuku uspela zbrati in našim severnim sosedom prismučala drugo zlato odličje na igrah v Sočiju.

Najbolj se ji je približala Höfl-Riescheva, ki kljub slabše izvedenim zavojem v spodnjem delu ni izgubila preveč časa. Hitra je bila predvsem v srednjem bolj drsalnem delu. Nekaj več je za kolegico iz reprezentance zaostala Hospova, a je njen čas vseeno zadostoval za bronasto odličje. Na četrtem mestu je pristala Lara Gut, na petem pa Tina Maze. Olimpijski smukaški prvakinji se nastop tokrat ni najbolj posrečil, storila je nekaj manjših napak, ki so jo stale izgube časa.

Odlično sta se odrezali tudi Ilka Štuhec in Maruša Ferk. Štuhčeva se je izkazala s 13. mestom, Ferkova pa s 16.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci :. Superveleslalom (ž)


Leave a Comment