Med deseterico tokrat Rogljeva in Križnarjeva

Na drugi tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta v Lillehammerju je Špela Rogelj ponovila včerajšnje 9. mesto, med deseterico se ji je tokrat pridružila Nika Križnar, 14. je bila Urša Bogataj, točke sta pobrali tudi Ema Klinec in Maja Vtič.


Špela Rogelj [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Druga tekma 7. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih za dekleta je prinesla novo preizkušnjo na srednji skakalnici v Lillehammerju in vnovič pet Slovenk na štartu, potem ko je bila v kvalifikacijah tik pred tekmo prekratka Katja Požun.

Tokrat so na tekmi naša nastopila, gledano ekipno, še bolje kot včeraj, saj so vse uspešno prišle do točk. Maja Vtič je po včerajšnjem razočaranju tokrat nastopila malenkost bolje, 79.5 metrov in 100,2 točk pa je bilo dovolj za 28. mesto po prvem skoku in tako tudi prve točke. Ema Klinec je s 85 metri in 106,1 točkami po prvem skoku zasedala 22. mesto, ostala trojica pa je bila zbrana okrog 10. mesta. Nika Križnar je s 87.5 metri in 111,9 točkami zasedala 13. mesto, Urša Bogataj je z 89.5 metri in 114,4 točkmi zaokrožila najboljšo deseterico, Špela Rogelj pa je bila z 90.5 metri in 116,1 točkami znova tik pred njo na devetem mestu.

Razred zase so bile tokrat prve štiri tekmovalke. Vodila je znova Katharina Althausova z 98.5 metri in 142,2 točkami pred Maren Lundby z enako daljavo, a 139,7 točkami, tretja je bila Sara Takanaši s 94.5 metri in 131,4 točkami, četrta pa Juki Ito s 95 metri in 130,1 točkami.

Križnarjeva med deset, Rogljeva znova 9.

V finalni seriji Vtičevi z 82.5 metri in 196,1 točkami ni uspel preboj po lestvici, tako je prve tri točke vpisala za 28. mesto. Klinčeva je z 80.5 metri in 205,7 točkami malce napredovala, na koncu je zaokrožila najboljšo dvajseterico. Odlično je napadla Križnarjeva, ki je s 87 metri poletela najdlje od naših, 223,6 točk pa je bilo dovolj za 10. mesto, njen rezultat kariere. “Sem zelo vesela, ker so mi skoki uspeli približno tako, kot jih znam narediti. Zelo sem zadovoljna, ker je to prvi rezultat v svetovnem pokalu med deseterico. Res sem vesela in upam, da grem korak za korakom v tej smeri naprej,” je povedala Žirovka po tekmi. Na 10. mestu je bila včeraj in po prvi seriji danes Bogatajeva, ki pa je v finalu tokrat izgubila mesta, s 85 metri in 216,1 točkami je končala na še vedno zelo dobrem 14. mestu. Tudi tokrat je bila najboljša Rogljeva, ki je zadržala 9. mesto, s 84.5 metra in 224,2 točkami je tako ponovila včerajšnji dosežek. “Pravzaprav je bil danes prvi skok boljši kot včeraj, v drugem pa sem enostavno želela še malo dodati in sem začela še bolj zgodaj kot po navadi. Na koncu je res vse podobno kot včeraj,” je povedala Rogljeva.


Nika Križnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Sten Baloh je takoj po tekmi takole povzel današnje nastope naših skakalk: “Lep ekipni uspeh, napredek od včeraj je, da so vse v točkah. Dve sta znova končali med deset, še ena med 15 in še ena med 20. Gremo korak za korakom naprej. Zelo sem zadovoljen z Niko, ki se je umirila in zdržala danes tudi v finalni seriji. Škoda za Uršo, ki je imela željo, da bi napredovala. Špela ima še vedno težave s točnostjo. Gremo torej korak za korakom naprej. Res pa je, da tu še nisem videl takih skokov kot doma na treningu. A to je začetek sezone, moramo biti potrpežljivi, tako midva s Primožem, kot dekleta. Morajo lepo, mirno delati naprej in na tekmi narediti skoke, ki si jih vsi želimo.” Baloh je nato pogled usmeril še naprej, ko dekleta hitro čaka preizkus na veliki skakalnici. “Že prej smo vedeli kakšen je program. Dekleta si bodo vzela eno uro zase, se odpočila od tekme in pripravila za trening na veliki skakalnici. Jutri je tekma, morda malce zgodaj v tej fazi, a v Lillehammer smo prišli na tri tekme in tudi to je en velik napredek v ženskih skokih.” Še pogleda Rogljeve in Križnarjeve proti preizkušnji na veliki skakalnici. Rogljeva je povedala: “Bomo videli kako bo. Danes nas čaka prvi trening na veliki skakalnici. V tej zimi na veliki skakalnici še nismo skakalni. Videla bom, kakšni bodo skoki. Narediti moram enako kot na manjši skakalnici, le dlje bom v zraku. Vsi žeimo, da gredo ženski skoki naprej. Mislim, da se z velikimi skakalnicami to premika naprej in prav je, da so na koledarju te tekme. Bomo videli, kako smo oz. se bomo pripravili na veliko skakalnico. Vsekakor je ta tekma dobrodošla.” Nika Križnar je dodala: “Bom videla kako mi skakalnica ustreza, tu bom skakala prvič. A sem bolj letalka, raje letim kot skačem.

Zmage se je tokrat vendarle veselila Althausova pred Lundbyjevo, daleč zadaj, točkovno, sta bili Itova na tretjem in Takanašijeva znova na četrtem mestu. Jutri bo že zjutraj tekma na veliki skakalnici, kjer bo skakalo najboljših 30 skakalk iz včerajšnje in današnje tekme, torej tudi vseh pet Slovenk, ki so nastopile na današnji tekmi.

Sobota, 2. december
20.00 Uradni trening (velika skakalnica)

Nedelja, 3. december
10.00 Poizkusna serija
10.45 Tekma (velika skakalnica)


Rezultati: Svetovni pokal .: Lillehammer
Izjava: Špela Rogelj (.mp3)
Izjava: Nika Križnar (.mp3)
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment