Med kombinatorci slavje Rydzka, Berlot 25.

Neugodne vetrovne razmere so nordijskim kombinatorcem preprečile izvedbo celotnega programa tekme svetovnega pokala v finskem Kuusamu. Premočan veter je bil namreč vzrok za odpoved skakalnega dela, zaradi česar so ga po pravilih Mednarodne smučarske zveze (FIS) nadomestili rezultati petkove provizorične serije. V njej je imel najboljše izhodišče Avstrijec Christoph Bieler, ki se je na 10 kilometrsko tekaško preizkušnjo podal s 26 sekundami prednosti pred Nemcem Tobiasom Haugom in še eno sekundo več pred Čehom Tomasom Portykom in Fincem Ilkko Herolo.


Na prvi tekmi je do zmage prišel Johannes Rydzek [foto: Viessmann]

Gašper Berlot je imel s petkovim dobrim skakalnim delom tokrat s 19. mestom dobro izhodišče. Njegov zaostanek na startu je znašal 1:13, Marjan Jelenko pa se je v smučino podal kot 40. (2:51). Tretji slovenski predstavnik Jože Kamenik je imel s 5:12 že velik zaostanek.

Bieler ujet

Bieler je bil na polovici tekaške preizkušnje že ujet, v nadaljevanju pa se je oblikovala skupinica devetih tekmovalcev, ki so se borili za zmago. Ciljno črto je na koncu najhitreje prečkal Nemec Johannes Rydzek (9. po skokih), ki je bil točno sekundo hitrejši od Avstrijca Bernharda Gruberja (6.), tretji pa je bil Čeh Miroslav Dvorak (10.).

Z najboljšimi se je odlično boril Berlot, ki je s 25. mestom prišel do letošnjih prvih točk. Njegov zaostanek je ob prehodu ciljne črte znašal 2:08,9. Jelenko se tokrat ni počutil dobro in je pred ciljem odstopil, Kamenik pa je zasedel 61. mesto (5:46,0) ter je napram najboljšim izgubil le pol minute.


Gašper Berlot je prišel do letošnjih prvih točk [foto: GEPA]

Prve skoke na snegu smo opravili na sami tekmi. Razmere za prve skoke na snegu tu v Kuusamu niso bile najboljše, vendar so šli fantje pogumno na skakalnico. Dobro se je znašel predvsem Gašper, ki mu oprema na skakalnici zelo ustreza. Na tekaški del je štartal z največjim elanom. Vse pohvale za tekaški del gredo tudi Jožetu, ki se mora kaliti in nabirati prepotrebno kilometrino v svetovnem pokalu, da bo pokazal svoje sposobnosti. Najslabše pa se je vse skupaj pričelo za našega najboljšega tekmovalca Marjana. Menim, da težave niso takšne narave, da se jih ne bi uspeli popraviti. Potrebuje nekoliko samozavestni. To lahko izboljšamo že jutri, v kolikor bodo približno normalne razmere,″ je po tekmi dejal glavni trener Jože Berčič ter sporočil, da bosta na jutrišnjem ekipnem šprintu nastopila Berlot in Jelenko.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo
Izjava: Jože Berčič (.mp3)


Leave a Comment