Med skakalkami najboljša Carina Vogt

Pa so skakalke vendarle dočakala premierno tekmo na olimpijadi. Po večletnih bojih s predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) jim je to na igrah v Sočiju vendarle uspelo. Prva se je po skakalnici spustila Američanka Sarah Hendrickson, ki se je vrnila po poškodbi, a njena pripravljenost ni bila na ravni lanskoletne, kot je prevladovala v svetovnem pokalu.

Ob izteku skakalnega centra RusSki Gorki se je zbralo lepo število gledalcev, ki so pozdravili vsak skok. Zaradi posebnih pravil je na tekmi nastopilo vsega 30 skakalk, kar je pomenilo, da so se prav vse uvrstile v finalno serijo. Pred drugim nastopom je imela najboljša izhodišče Nemka Carina Vogt, ki je vodila pred Francozinjo Colino Mattel in Japonko Saro Takanashi. Maja Vtič je bila z odličnim nastopom (100,5 m), a s slabim doskokom, tik za najboljšimi na šestem mestu.


Skakalnica v Sočiju [foto: Sochi2014 Organizing Commitee]

Takanashijeva nepričakovano poražena

V anale olimpijskih iger se bo kot prva zmagovalka ženske skakalne tekme zapisala Vogtova. 22-letna tekmovalka je po 103,0 m v prvi seriji v drugo ohranila mirno glavo in s 97,5 m obranila prednost pred silovitim napadom Daniele Iraschko-Stolz. Avstrijka je namreč v finalu zmogla kar 104,5 m ter iz petega mesta prišla do srebra. Bron pa je odšel v Francijo po zaslugi Coline Mattel. Glavna favoritinja in letošnja serijska zmagovalka svetovnega pokala Takanashijeva je nepričakovano ostala celo brez medalje na četrtem mestu.

Doskok preprečil višjo uvrstitev

Maja Vtič je bila tokrat zrela za medaljo, a je to preprečil slab doskok v prvi seriji. Dolenjka je tako zasedla šesto mesto, kar je še vedno vrhunski rezultat. “S samimi skoki sem zadovoljna, a z doskokom v prvi seriji vsekakor ne morem biti. Šesto mesto je lep rezultat, okoli katerega sem bila tudi celotno sezono. Tretje mesto na tekmi svetovnega pokala je bila lepa popotnica za olimpijske igre. Vsakdo si želi medaljo, še posebno, če veš, da si tega sposoben. Žal sem naredila napako. Sodniki so bili strogi, a morda ne do vseh tekmovalk enako. Pred finalom sem vedela, da moram dati vse od sebe. Vzdušje ob skakalnici je bilo odlično. Pred nastopom nisem bila nervozna, za nastope sem se zbrala,” je po finalnem skoku, ki je meril 100,5 m, dejal Vtičeva

Žal je Katja Požun boljšo uvrstitev zapravila v prvi seriji, v kateri je pristala pri 96,5. V drugo jo je poneslo do 99,5 m, zaradi česar se je močno povzpela po lestvici navzgor. Pridobila je šest mesto in tekmo končala kot 11. “Lahko le rečem, kje sem bila s skokom v prvi seriji. Na mizi sem bila preprosto prepočasna. Povsem drugače je bilo v finalu. To je bil moj najboljši skok. Z rezultatom sem zadovoljna, saj je to eden mojih najboljših v letošnji sezoni,” je dejala Požunova. Špela Rogelj je bila 26., tik za njo pa se je uvrstila še Eva Logar.

Domače razočaranje

Domača favoritinja Irina Avvakumova, četrta skakalka sezone, je tokrat podlegla pritisku. Pred domačimi navijači je tokrat vknjižila le 16. mesto in bila z dosežkom vidno razočarana.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soci


Leave a Comment