Mešana ekipa v Rasnovu zaostala le za Norveško

Na čisto zadnji tekmi smučarjev skakalcev in skakalk pred svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu je v romunskem Rasnovu slovenska mešana ekipa v postavi Nika Križnar, Cene Prevc, Ema Klinec in Žiga Jelar zasedla 2. mesto.


Nika Križnar je še tretjič stopila na zmagovalni oder v Rasnovu, danes je znova imela najboljšo oceno med skakalkami [foto: Jure Makovec]

Zadnji tekmovalni vikend smučarjev skakalcev in skakalk pred svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu se je v romunskem Rasnovu sklenil s tekmo mešanih ekip, šele tretjo v zgodovini svetovnega pokala. Obe prejšnji sta bili izvedeni v Lillehammerju. Danes so barve Slovenije zastopali Nika Križnar, Cene Prevc, Ema Klinec in Žiga Jelar. Vodilna skakalka v skupnem seštevku svetovnega pokala Križnarjeva je odlično odprla tekmo, skočila je 95 metrov in s 121,0 točkami je Slovenija po prvi skupini vodila pred Norveško, ki je imela 117,9 točk in Avstrijo, ki je imela 103,4 točk.

Odlično je nadaljeval tudi Prevc, ki je skočil 94.5 metrov, z 244,8 točkami pa so naši še povečali prednost pred Norveško, ki je imela 236,1 točk in Avstrijo, ki je imela 221,1 točk. Tudi Klinčeva je bila odlična, doskočila je pri 94 metrih in Slovenija je po treh skokih s 364,6 točkami imela že 11,9 točk prednosti pred Norveško in 20,7 pred Avstrijo. Žal Jelarju ni uspel podobno dolg skok kot njegovim kolegom, pristal je pri 87 metrih, 472,0 točk pa je pomenilo drugo mesto po prvi seriji, potem ko je Halvor Egner Granerud skočil 97 metrov in Norveško popeljal v vodstvo s 481,4 točkami. Tretja je bila Japonska s 462,2 točkami, četrta pa Avstrija s 461,5 točkami.

V finalni seriji je Križnarjeva v sneženju opravila še en odličen skok, dolg 96.5 metrov, naši pa so s 598,0 točkami znova prišli v vodstvo, potem ko je Maren Lundby skočila 91.5 metrov in so Norvežani imeli 596,1 točk. Tretja je bila znova Avstrija s 572,8 točkami. Tudi Prevc je v finalni seriji naredil še en odličen skok, pristal pri 94.5 metrih, kar je s 721,4 točkami pomenilo drugo mesto, 2,3 točki za Norveško, potem ko je Daniel Andre Tande skočil 95.5 metrov.

Po sedmih skokih enak rezultat Slovenije in Norveške

Klinčeva je v finalu skočila 92 metrov, 838,4 točk pa je pred finalno serijo pomenilo izenačitev na prvem mestu z Norveško, potem ko je Silje Opseth skočila 90 metrov. Tretja Avstrija je zaostajala že 37,8 točk. Odločil je tako zadnji skok in dvoboj Jelarja ter Graneruda. Naš skakalec je znova pristal pri 87 metrih in naši so z 945,3 točkami zasedli končno drugo mesto. Granerud je Norveško popeljal do zmage s 96.5 metri in s skupno 968,7 točkami. Tretja je bila Avstrija z 924,6 točkami, Japonska je na četrtem mestu zbrala 920,8 točk.


Veselje naše ekipe [foto: Sloski/FB]

Po tekmi so svoje mnenje podali vsi naši nastopajoči in oba poveljujoča trenerja. Najboljša posameznica tekme, Nike Križnar, je z drugim mestom dopolnila zbir mest na stopničkah v Rasnovu v tej sezoni: “Za nami je en super dan, super ekipna tekma, jaz sem naredila res dva super skoka. Mogoče sem potrebovala malce sproščenosti, a sem zelo vesela celotnega ekipnega uspeha in s tem gremo lahko dalje.” Takole jo je dopolnil Prevc: “Za nami je en prav lep dan. Vsi smo poskakali kot nam je uspelo. Sam s sabo sem res zadovoljen. Danes sta bila to dva skoka, s katerima grem res z lepo popotnico lahko v Oberstdorf in videli bomo, kaj bo tam.

Ema Klinec, imela je tretjo oceno med posameznicami, je povedala: “Zelo lepa, poštena tekma in super ekipni uspeh. Zadovoljna sem, ker sem čez celoten Rasnov stopnjevala svoje nastope. Danes sem popravila še dve napaki, eno v počepu na mizi, zadnji skok pa še v letu. Super in s tako nadaljevati v Oberstdorfu, kjer želim še nadgrajevati skoke.” Takole pa je sklenil Jelar: “Zelo lepo, stopničke. Ostali trije so naredili res lepe skoke. Sam s sabo res ne morem biti najbolj zadovoljen. A dal sem vse od sebe, stisnil sem maksimum in zaključek je lep rezultat.

Še razmišljani obeh glavnih trenerjev, najprej Zorana Zupančiča: “Čudovita tekma, prva mešana tekma po dolgem času. Videli smo šest res lepih skokov v zelo konstantnih pogojih. Danes ni bilo skrbi. Mislim, da je celotna ekipa oddelala svoje trenutne najboljše skoke. Res smo zadovoljni z drugim mestom. Pred tekmovanjem tega nismo pričakovali. Res lep vikend v Rasnovu.” Takole je črto potegnil še Igor Medved, sicer glavni trener naše B reprezentance: “Danes je bila ena taka odlična tekma. Zelo sem užival v sami tekmi. Pogumno smo se spustili v boj za stopničke, na koncu celo za zmago. Malce nam je sicer zmanjkalo, upam pa, da Norvežanom vrnemo v Oberstdorfu!

Na svetovnem prvenstvu se bodo prva za odličja pomerile skakalke, tekma na srednji napravi bo na sporedu v četrtek. Zoran Zupančič bo v Nemčijo odpeljal Niko Križnar, Emo Klinec, Uršo Bogataj, Jernejo Brecl in Špelo Rogelj, Robert Hrgota pa Anžeta Laniška, Bora Pavlovčiča, Petra Prevca, Domna Prevca, Žigo Jelarja in Ceneta Prevca.


Rezultati: Svetovni pokal .: Rasnov


Leave a Comment