Mešana ekipna tekma Japoncem, Slovenci deveti


Skakalnica v Courchevelu [foto: GEPA]

V francoskem Courchevelu se je končala premierna ekipna mešana tekma poletne velike nagrade. Novost je bila med tekmovalci dobro sprejeta, saj je v smučarske skoke prinesla svežino. Na tekmovanju sta najprej nastopili dve dekleti, nato pa sta se med seboj pomerila še dve moška predstavnika. Zasedba v Courchevelu je bila dobra, saj je nastopilo kar 13 reprezentanc, povečini z najboljšimi tekmovalkami in tekmovalci.


Maja Vtič je tokrat nastopila nekoliko bolje kot Katja Požun [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Za Slovenijo je pričela Katja Požun, ki je skočila 83,5 metra, in po prvi seriji naši reprezentanci priborila osmo mesto. Maja Vtič (83,0 m) je za njo nastopila podobno ter našo ekipo popeljala mesto višje. Jurij Tepeš (84,5) in Robert Kranjec (88,0) sta Sloveniji po prvi seriji zagotovila osmo mesto in s tem finalni nastop. Naši so si osmo mesto delili z Italijani. Po “prvem polčasu” je vodila Avstrija pred Japonsko in Nemčijo.

Slovenci pričakovali več

Tudi v finalu so tekmovalci nastopili z vetrom v hrbet, vendar smo bili kljub temu deležni nekaj lepih daljav. Požunova in Vtičeva sta za meter izboljšali prvi nastop, Tepeš in Kranjec pa sta pristala pri 85,0 metrih. Tako je Slovenije na koncu osvojila deveto mesto. “Nobena skrivnost ni, da smo pred tekmo kotirali na višja mesta. Tudi pričakovanja so bila mnogo višja predvsem po dopoldanskem uradnem treningu. Ponovili smo določene napake, ki se vlečejo že daljše obdobje. Naši skoki še niso konstantni, zaradi česar bomo morali to stabilnost na treningi popraviti. Razlike so bile zelo male, razen prvih treh držav. Danes vsi skupaj nismo bili na nivoju za najvišja mesta, kar nas tudi zanima in zaradi česar treniramo,” je po tekmi dejal ženski trener Matjaž Triplat ter dodal, da imajo nekatere reprezentance zelo močna dekleta.


Katharina Althaus je bila pomemben člen nemške ekipe [foto: GEPA]

Japonci do zmage

Najboljšo predstavo je prikazala Japonska (Yuki Ito, Sara Takanashi, Noriaki Kasai, Yuta Watase) z 930,8 točkami, druga je bila Nemčija (Katharina Althaus, Ulrike Graessler, Pascal Bodmer, Andreas Wank) z 928,9 točkami, tretja pa bila Avstrija (Jacqueline Seifriedsberger, Daniela Iraschko, David Zauner, Michael Hayboeck) z 928,4 točkami. “Zmaga Japonske ekipe me ni presenetila. Dekleta so nastopila dobro, fantje so odličnoi. Tudi drugo mesto Nemčije ni bilo presenečenje, za tretje mesto pa je bilo potem glede na tekmovalce, ki so jih reprezentance pripeljale na tekmovanje, vse možno,” je razplet na vrhu pokomentiral Triplat.

Zelo sem vesela današnje zmage. Vetrovne razmere so bile zahtevne, a sem uspela napraviti dobre skoke. Lepo je stati na najvišji stopnički zmagovalnega odra na prvi mešani ekipni tekmi,” je menila Sara Takanashi. Veteran v japonski ekipi Noriaki Kasai pa je dodal: “Moji skoki niso bili najboljši, vendar sem vesel, da nam je uspelo slaviti zmago.

V sredo bosta v Courchevelu na sporedu še posamični tekmi deklet in fantov.


Rezultati: Poletna velika nagrada .: Courchevel :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Triplat (.mp3)


Leave a Comment