Mikaela Shiffrin do tretje zaporedne zmage

Svetovni pokal za ženske se je nadaljeval s slalomsko tekmo. Tretjo preizkušnjo sezone v tej disciplini je gostil italijanski Sestriere, kjer smo spremljali nastope 61-ih tekmovalk. Med njimi sta bili tudi dve naši smučarki – Ana Bucik in Maruša Ferk, ki sta pred tekmo zasedali 13. oziroma 22. mesto v slalomskem seštevku točk.

Po uvodnih vožnjah so bile razlike med najboljšimi tekmovalkami zelo majhne. S časom 49.22 je prvo mesto zasedla Američanka Mikaela Shiffrin, druga je bila Slovakinja Veronika Velez Zuzulova, ki je zaostala 12 stotink sekunde, na tretje mesto pa je prišla Švedinja Frida Hansdotter, ki je za nastop potrebovala tri desetinke več kot Shiffrinova.


Mikaela Shiffrin [foto: GEPA]

Prvi slovenski nastop se je začel zelo obetavno. Bucikova, ki je nastopila 21. po vrsti je z zgornjim in srednjim delom proge opravila zelo dobro in bila na drugem merjenju vmesnega časa deseta najboljša. Po dveh tretjinah nastopa pa je prišel trenutek nepazljivosti, zaradi katerega je Ana povozila količek in tako predčasno sklenila z nastopom.

Žal se je scenarij ponovil tudi pri Ferkovi, ki je nosila startno številko 28. Z zgornjim delom proge je sicer opravila počasneje kot reprezentančna kolegica, približno na polovici proge pa ji je zagrabilo smučko, temu pa sta sledila padec in odstop.

Shiffrinova je v finalu poskrbela, da ni prišlo do kakšnega presenečenja in prišla do tretje zaporedne slalomske zmage. Drugouvrščeno Velez Zuzulovo je prehitela za kar 1.09 sekunde, na stopničke pa je prišla še Švicarka Wendy Holdener, ki je po uvodni vožnji zasedala peto mesto.

Glavni trener Denis Šteharnik je spregovoril o nastopih deklet, najprej Aninem: “‘Z razpletom sigurno nisem zadovoljen. Pristop pa je bil pravi že od jutra naprej, povem lahko same pozitivne stvari. Na ogrevalki so bile dobre vožnje, dobra je bila tudi priprava na tekmo, z veseljem sem čakal na tekmo, saj je bilo vse v najlepšem redu. Ana je bila dobro na progi, videli ste, da je imela osmi in deseti vmesni čas. Tudi na tekmi dokazuje, da se približuje najboljši deseterici, česar sem zelo vesel. Žal danes ni prišla do konca, a to je šport, to je slalom. Mislim, da je edino pravilno, da smuča kolikor se da hitro, da gre na polno. Le s takim načinom lahko enkrat prideš do stopničk. Treba se je naučiti smučati tudi na takšnem nivoju. Žal se je to danes zgodilo, a nič zato, gremo z glavo gor, saj so še druge tekme.

O smučanju Maruše pa je dejal: “Iz starta ven je bila malo zadržana, vem, da zna smučati hitreje. Mogoče si je na današnji tekmi naloćila malo preveliko breme. Lahko povem, da je na ogrevalki smučala perfektno, mora pa ji to uspeti še na samem tekmovanju. Zadnjič je to pokazala v Killingtonu, v drugem teku slaloma. Zdaj se ni mogla sprostiti na začetku. A glede na prikazane vožnje na treningih sem zadovoljen s slalomsko formo in današnji neuspeh nas ne sme zavirati. Stvari so že sestavljene, vse gre po planu, danes se je pač zgodilo to.

Glede same preizkušnje v Sestrieru pa je še dodal: “Moram povedati tudi to, da je bila zelo selektivna proga, podlaga je bila zahtevna, trda oziroma praktično ledena. Tudi sama postavitev je bila težka, ogromno je bilo menjav ritma. Nekatera vratca so bila precej zgoščena, kar je bilo nenavadno. Bilo je tudi precej odstopov. Če si šel na progo s prevelikim strahospoštovanjem sigurno nisi mogel doseči dobrega rezultata. Mi nismo kalkulirali, a žal nam ni uspelo, nam bo pa drugič.

Naslednje tekme svetovnega pokala za ženske bo gostil francoski Val d’Isere, kjer bodo od petka do nedelje na sporedu tri tekme. Na alpski kombinaciji bodo nastopile Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Vanja Brodnik in Ana Bucik. Na smuku in superveleslalomu bosta slovenske barve nato branili Štuhčeva in Ferkova, trener Šteharnik pa se bo na podlagi treningov smuka in petkove tekme odločil ali bo poleg omenjenih nastopila še kakšna naša tekmovalka. Znana je že tudi postava za veleslalomsko tekmo, ki bo v torek, 20. decembra, v francoskem Courchevelu. Tam bomo držali pesti za Ano Drev, Tino Robnik, Katarino Lavtar in Štuhčevo.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sestrier :. Slalom (ž)
Izjava: Denis Šteharnik (.mp3)


Leave a Comment