Mini Pokal Vitranc in Pokal Loka z roko v roki

Kranjskogorski smučarski klub ASK in škofjeloški smučarski klub Alpetour povezujeta njuni tekmovanji v alpskem smučanju za najmlajše in s tem skušata popularizirati smučanje med mlajšimi in razširiti bazo potencialnih vrhunskih smučarjev svetovnega formata. Zmagovalec najstarejše kategorije posameznega tekmovanja bo predtekmovalec na tekmi višjega ranga.

Slovensko smučanje v povezovanju klubov dobiva nove razsežnosti. Za sodelovanje na področju tekmovanj za mlade smučarje sta se namreč odločila Smučarska kluba Alpetour iz Škofje Loke, ki bo Pokal Loka, eno največjih tekmovanj v alpskem smučanju za otroške kategorije v svetu, izvedel že štiridesetič in ASK iz Kranjske Gore, ki bo letos že drugič organiziral Mini Pokal Vitranc za najmlajše in že 54. Pokal Vitranc za največje smučarske ase.


[foto: OK Pokal Vitranc]

Povezovanje med tremi tekmami na različnih ravneh tekmovanja bo obsegalo ne le organizacijsko medsebojno pomoč, temveč bodo pozitivnih učinkov sodelovanja veseli tudi tekmovalci. Najboljši tekmovalec najstarejše kategorije posameznega tekmovanja bo namreč predtekmovalec na tekmi višjega ranga. Zmagovalec Pokala Loka bo tako denimo predtekmovalec na tekmi za svetovni pokal, kar pa bo mladim smučarskim upom zagotovo velika spodbuda za brezkompromisno smučanje.

Pokal Loka je odskočna deska mladim smučarjem v kategorijah U14 in U16. Svoje znanje so na progi na Starem Vrhu med drugim pokazali tudi nekateri današnji in včerajšnji najboljši smučarji: Tina Maze, Felix Neureuther, Ivica in Janica Kostelić, Petra Kronberger in Ulli Maier.

Mini Pokal Vitranc v dveh dejanjih pa so Kranjskogorci lani prvič izvedli in bili nad odzivom otrok in staršev navdušeni, saj se je po progi podalo skupno skoraj 500 otrok rojenih od leta 2002 do 2009. Organizacija obeh tekem poteka pod budnim očesom Organizacijskega komiteja tekme za svetovni pokal, kar daje tekmama še večji čar in kakovost v sami izvedbi. Smučarski tekmi za Mini Pokal Vitranc sta tudi cenovno ugodni za tekmovalce in njihove starše. Strošek nastopa je namreč zgolj smučarska vozovnica za tekmovalca po znižani ceni ter prispevek za startnino.

Predsednik ASK Kranjska Gora, Gregor Benedik je sodelovanje opisal z besedami: ″Vesel sem, da se klubi med seboj povezujemo v dobro smučarskega podmladka, ki ga v Sloveniji žal primanjkuje. Od povezovanja pričakujem samo pozitivne sinergijske učinke. Prepričani smo, da bomo s tem klube spodbudili k še boljšemu delu ter razširili nabor tekmovalcev. To je namreč osnova in predpogoj, da bomo tudi v prihodnosti imeli tekmovalce, ki bodo lahko posegali po medaljah in visokih uvrstitvah v svetovnem pokalu.

Člani SK Alpetour Škofja Loka smo veseli, da prihaja do povezovanja največjih slovenskih smučarskih tekmovanj in društev, saj se s tem dokazuje, da smo sposobni povezovati dobre izkušnje in jih skupaj nadgrajevati. Prepričani smo, da je naveza tekmovanj priložnost, da se mladim omogoči, da se dokazujejo in z novo motivacijo stremijo k vedno novim in višjim ciljem. Z organizacijo jubilejnega 40. Pokala Loka, dokazujemo, da je s pomočjo neutrudnih prostovoljcev možno izpeljati največje prireditve, saj se vsako leto tekmovanja udeleži več kot 250 mladih smučarjev iz več kot 30 držav s celega sveta. Nedvomno je tako “mini svetovni” Pokal Loka ena izmed kalilnic bodočih slovenskih in svetovnih smučarskih zvezd,” je dodal predsednik SK Alpetour Škofja Loka Janez Dekleva.

Leave a Comment