Mladeniča rešila skakalni uvod

Z uradnim treningom in kvalifikacijami se je v poljski Wisli začela 39. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. 12 reprezentanc se bo jutri najprej pomerili na ekipni tekmi, v nedeljo pa bo na sporedu še prva letošnja posamična preizkušnja.


Timi Zajc bo debitiral na svetovnem pokalu [foto: SZS]

Na nedeljski posamični tekmi bomo videli štiri slovenske orle, ki so bili uspešni v prenovljenem formatu kvalifikacij, kjer noben skakalec nima zagotovljenega mesta na tekmi. Najboljši je bil najmlajši in prvi, ki je skočil, sploh prvič med elito. Poletni državni prvak Timi Zajc je pristal pri 121 metrih, s 118,7 točkami je dolgo časa vodil, končal pa je na 17. mestu med vsemi: “Mislim, da sem s skoki kar upravičil naslov državnega prvaka. Upam, da bom v naslednjih dneh še stopnjeval svoje skoke. Na treningu sem skakal normalno, v kvalifikacijah pa sem bil malo nervozen, ampak sem v odlični formi. Pristati na sneg je čisto drugače, nisem še navajen, a upam, da se čim hitreje privadim,” je povedal Zajc. Takoj za njim je končal še en mladinski reprezentant, Tilen Bartol, ki je s 121 metri in 117,9 točkami torej osvojil 18. mesto. “S takimi skoki, kot sem jih delal na zadnjih treningih v Kranju, lahko zaupam vase. Tukaj so se še pojavljale manjše napake, to bi rad odpravil v naslednjih dneh in tako bom lahko šel še bolj sproščeno v tekmo,” je razmišljal Bartol.

Zanesljiva sta bila tudi izkušenejša Peter Prevc in Anže Semenič. Slednji je z enako daljavo kot prej omenjena kolega in s 114,4 točkami osvojil 21. mesto: “Želel sem se čim bolj navaditi na sneg, kar mi je tudi uspelo. Zadovoljen sem, da sem se gladko uvrstil na tekmo, brez trepetanja ali bom med 50 ali ne in zato grem lahko sproščeno v tekmo. V drugem skoku se je pripetila neumna napaka takoj po odskoku, prvi in tretji skok pa sta bila tista, ki jih minimalno pričakujem,” je bil zadovoljen Tržičan. Prevc je dobro skakal že na treningu, v kvalifikacijah pa je mirno opravil zahtevano nalogo. S 115 metri in 113,0 točkami je končal na 24. mestu. Prevc je po koncu prvega dne povedal: “Predvsem smo testirali, že samo skakalnico smo morali preizkusiti. V redu je, da smo vsi celi, čeprav sem sam v izteku po drugem skoku imel kar nekaj težav. Skoki so bili sicer v redu, sproščeni, nekaj se je nakazalo. Malce se lahko še izboljša, a ne smemo prehitevati.


Tilen Bartol [foto: SZS]

Žal je kot prvi nehvaležno 51. mesto osvojil povratnik Robert Kranjec. Skočil je 110 metrov, zbral pa je 95,0 točk, vsega 0,8 točke manj od 50. mesta. Kranjec je bil vesel povratka na najvišji nivo: “Po dolgem času, skoraj po dveh sezonah sem bil znova na snegu. Občutki so bil v redu, nič posebnega, malce se moram navaditi še voditi smuči. Pri skokih pa mi še malce manjka, preveč se ‘peljem v rob mize in potem odskakujem z roba’.” Brez tekme sta ostala še Jurij Tepeš na 67. mestu s 104 metri ter Anže Lanišek s 107 metri na 69. mestu. Oba sta na trdem doskočišču imela nemalo težav pri pristanku in vožnji po slabem skoku.

Kvalifikacije je, v za Wislo značilno težkih razmerah, dobil Avstrijec Stefan Kraft s 126.5 metri ter 129,5 točkami. Drugi je bil Nemec Stephan Leyhe s 124.5 metri in 127,6 točkami, tretji pa Japonec Junširo Kobajaši s 126 metri ter 126,5 točkami.

Kraft najboljši že na treningu

Večina izmed 74 skakalcev je prvi pravi stik s snegom, torej, da so tudi pristali na snežno podlago, opravilo s prvo serijo uradnega treninga. Po točkah jo je dobil lanski zmagovalec svetovnega pokala, Kraft, po metrih pa Nemec Richard Freitag, ki je skočil 124 metrov. V drugi seriji je bil po točkah znova najboljši Kraft, po metrih pa njegov rojak Daniel Huber s 129 metri. Najdaljši izmed sedmerice naših je bil debitant Zajc s 124 metri v drugi seriji, kar je bila 6. daljava, zelo dobro je skočil tudi v prvo, ko je pristal pri 120.5 metrih, imel pa je 11. daljavo oz. 12. oceno. Prevc je s 120.5 metri in 122.5 metri imel 7. in 11. oceno med vsemi.

Ekipna tekma se jutri prične ob 16. uri. Za Slovenijo bodo skakali Bartol, Zajc, Semenič in Prevc.

Sobota, 18. november 2017
15:00 Poizkusna serija
16:00 Ekipna tekma

Nedelja, 19. november 2017
14:00 Poizkusna serija
15:00 Posamična tekma


Rezultati: Svetovni pokal .: Wisla :. Kvalifikacije
Izjava: Timi Zajc (.mp3)
Izjava: Tilen Bartol (.mp3)
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Anže Semenič (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment