Mladi tekači na pripravah v Lillehammerju


Trening za moč – soročni odriv [foto: SZS]

Poleg članske reprezentance v teku na smučeh, se na Norveškem, natančneje v Lillehammerju na novo sezono 2013/14 pripravlja tudi mladinska reprezentanca. Ekipo mladincev v večini sestavljajo dekleta (Lea Einfalt, Anamarija Lampič, Anita Klemenčič in Nika Razinger) in mladinec Miha Šimenc. Za kvaliteten in zanimiv trening skrbita trenerja Rok Šolar ter Matija Rimahazi, ki se je tekom študija ter treniranja na Norveškem dodobra seznanil z filozofijo in načinom treniranja teka na smučeh.

Z mladinsko ekipo trenira tudi Lea Einfalt, ki ima status A reprezentantke. Einfaltova bo v letošnji sezoni zadnjič krojila vrh v mladinskih selekcijah, ki pravi, da najraje trenira sama, vendar ve, da lahko napreduje tudi s treningom v skupini. Lea že ima medaljo iz mladinskega svetovnega prvenstva, vendar to ne manjša motivacije za naporen trening.

Mladinska reprezentanca je v program treninga vnesla tudi plesne treninge. Ritmično obvladovanje telesa v prostoru je še kako pomembno tudi na tekaških smučeh. Na tekmovanjih vsak tekmuje sam, vendar ne osamljen. Tekmovalci še kako dobro poznajo gnečo na skupinskih štartih distanc ter šprinterskih tekmovanj. Seveda pa se v plesne ritme niso podali neogreti. Najprej so opravili gimnastični trening ter vaje za moč, nato je sledilo pozibavanje v zvokih hiphopa.


od leve proti desni: Nika Razinger, Anamarija Lampič, Lea Einfalt, Miha Šimenc in Anita Klemenčič [foto: SZS]

Priprave na Norveškem potekajo super. Opravili smo že skoraj celoten trenažni program, ki je bil kar naporen. Treniram z mladinsko reprezentanco Norveške, Nemčije in Češke, s katerimi se bom letos spopadala tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu. Glede na to, da rada treniram sama, sem se morala tukaj prilagoditi večji skupini kar pa ni bilo težko, saj je vzdušje v ekipi odlično. V trening smo vključili tudi dva intervalna treninga in dve tekmi po katerih sem videla, da sem dobro pripravljena in v koraku s svojimi konkurentkami. V septembru bom tekmovala na svetovnem prvenstvu v gorskem teku na Poljskem, kjer sem zadnje leto mladinka. Zagotovo bom štartala državno prvenstvo na rolkah, glede ostalih tekem pa se bomo še dogovorili. Pogoji na Norveškem so res super. Ravno pravšnje temperature in dokaj lepo vreme … bili smo mokri samo trikrat. Tudi tereni so povsem drugačni. Dolgih ravnin, ko lahko več kot dve uri treniraš samo soročni odriv v Sloveniji ne najdeš. Tudi treningi so nekoliko drugačne. Smo ljubitelji dolgih tur in v spomin se mi bo zagotovo vtisnilo pet in pol ure krosa po razmočenem blatu. Na začetku mi je bila mehka in vodnata podlaga v veselje, ampak po štirih urah je volje za spopad z njo počasi zmanjkalo. Vidim pa, da Norvežani dobro trenirajo in sem s celotnimi pripravami zelo zadovoljna,” je povedala Einfaltova, ki bo v jeseni pričela s študijem na fakulteti za šport (smer kineziologija).

Leave a Comment