Moški šprint presenetljivo pripadel Kanadčanu, Fak 36.

S šprintersko preizkušnjo so danes moški odprli še zadnji vikend otvoritvenih tekem v Östersundu. Z zmago je prvič v karieri na zmagovalne stopničke stopil Kanadčan Jean Philippe Leguellec. Izmed slovenskih predstavnikov je z 10-kilometrsko progo najhitreje opravil Jakov Fak na 36. mestu. V zasledovalno tekmo se je z 59. mestom uvrstil še Janez Marič.


Jakov Fak je osvojil nekaj točk [foto: Tomaž Šušteršič]

Fak je bil dvakrat neuspešen na strelišču (1,1), v smučini pa v prvem krogu dokaj hiter, nato pa podpovprečen glede na svoje sposobnosti. “Poskušal sem sestaviti dobro tekmo, vendar se je nekoliko zalomilo na strelišču, še bolj pa na progi. Začel sem dobro, potem pa iz kroga v krog nikakor nisem več mogel hitreje. Malo me je motil tudi mraz okrog -10 stopinj Celzija, saj sem se v podobnih pogojih že boril z ozeblinami, pa tudi občutek za tekmovanje potem ni več isti. Na strelišču je bilo tudi precej vetrovno in prav zadnji strel leže sem zaradi tega tudi oddal nekoliko preveč v levo. Tudi na streljanju nekaterih drugih favoritov se je videlo, da vetrovne razmere niso bile za vse enakovredne. Jutri bom poskusil izboljšati uvrstitev tudi z nekoliko večjim tveganjem na strelišču, saj nimam ničesar za izgubiti,” je napovedal Fak.

Tudi Janez Marič je zgrešil dve tarči (1,1), njegov nastop pa je zadoščal za uvrstitev v šestdeseterico in priložnost za nastop na zasledovanju. Edini, ki ni imel težav na strelišču, je bil Peter Dokl, ki je pobelil vseh deset tarč. Žal tekaško ni mogel slediti uspešnemu streljanju, zato je tekmo zaključil na 64. mestu. Še mesto za njim pa se je zaradi petih nepodrtih tarč uvrstil Klemen Bauer. Resda je izmed Slovencev dosegel najhitrejši tekaški čas, vendar se mu je popolnoma ponesrečilo streljanje stoje (1,4).


Klemen Bauer [foto: Tomaž Šušteršič]

Takšni nastopi prav gotovo niso odraz stanja, ki smo ga uspeli doseči v pripravljalnem obdobju. Fantje so sposobni bistveno boljših predstav in morali bomo analizirati situacijo. Kljub majhni ekipi in resursom, ki jih imamo na voljo, bomo morali preseči težave, ki so verjamem zgolj trenutne narave. Že za zasledovalno tekmo bomo poskusili rešiti situacijo. Nerad govorim o razlogih, ker jim bomo morali še identificirati in potrditi naše domneve. Konec koncev je to šele druga tekma sezone za posameznike. Če je mešana štafeta pokazala, da lahko posegamo po dobrih uvrstitvah, bomo morali isto doseči tudi s posameznimi tekmovalci,” je prepričan glavni trener Uroš Velepec.

Zmago si je z brezhibnim streljanjem in dokaj solidnim tekaškim delom zagotovil šestindvajsetletni Kanadčan Leguellec. Njegov najboljši rezultat do sedaj je bilo 6. mesto na domačih tleh v Vancouvru na olimpijskih igrah leta 2010, ko je šprinterska tekma štela tudi za svetovni pokal. Drugo mesto je odšlo z Alexisom Boeufom v francoski tabor (0,1), tretje pa k našim severnim sosedom z veteranom Christophom Sumannom (0,1). Vsi trije so bili uvrščeni v časovnem razmaku slabih petindvajsetih sekund.

Danes se bodo ob 16.30 uri na šprinterski 7,5-kilometrski tekmi pomerile še biatlonke. Teja Gregorin bo nastopila s štartno številko 25, Andreja Mali pa s številko 49.


Rezultati: Svetovni pokal .: Östersund :. Sprint (m)


Leave a Comment