Moško zasledovanje pripadlo Svendsenu

Na moški zasledovalni preizkušnji v avstrijskem Hochfilzen so prvo dvojno zmago sezone slavili Norvežani s Svendsenom in Boejem. Jakov Fak je spet precej izboljšal uvrstitev iz šprinta in se zavihtel na 22. mesto.

Fak je na progi napredoval iz kroga v krog, le dve zgrešeni tarči (1,0,0,1) pa sta mu onemogočili preboj v najboljšo petnajsterico. V zadnjih metrih proge se je spopadel z zelo močnima tekačema kot sta Dominik Landertinger in Martin Fourcade in ju premagal po odločitvi v fotofinišu. “Lepo se je izteklo in užival sem v tekmovanju. Malo se je spremenila osvetlitev strelišča glede na pogoje ob nastrelitvi, zato smo prvo streljanje zadevali nekoliko bolj visoko, kar smo kasneje korigirali. Seveda je škoda zaradi dosedanjih šprinterskih uvrstitev, da se ne morem potem v zasledovanju boriti za višja mesta. To je svojevrstna šola in očitno moram najprej doseči dno, se sprostiti in se potem počasi dvigniti. Upam, da mi bodo ugotovitve in občutki iz Hochfilzna pomagali pri doseganju boljših izidov naslednji teden, ko bomo spet tekmovali na istem prizorišču. Prihode na strelišče sem danes že lažje nadzoroval in tako kot je bilo po tretjem streljanju, si želim narediti vsakič, ko pridem na strelsko mesto,” so želje Faka že za jutrišnji štafetni nastop.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Janez Marič, ki je imel najboljše slovensko štartno izhodišče, je v zasledovanju nazadoval. Naboji so bili šestkrat izstreljeni mimo tarč (2,1,1,2) in zasedel je 48. mesto. “Že takoj v začetku tekme sta dva strela zgrešila in škoda je bila storjena za nadaljni potek tekme. Leže nikakor ne zmorem zadeti vseh tarč in to je velik minus. Poleg tega se me očitno spet loteva prehlad ali viroza, ker že čutim bolečine v grlu,” je svoje stanje opisal Marič.

Peter Dokl kot tretji Slovenec na tekmi je končal zasledovanje na 56. mestu. Tokrat ni zmogel sestaviti strelskega dela kot ga je sposoben. Petkrat so tarče ostale nepokrite (2,1,1,1) in izgubil je nekaj mest v primerjavi s šprintersko preizkušnjo. “Tekaški tempo je bil prehud, zato tudi strelsko nisem uspel realizirati svojih želja. Ko je situacija na strelišču drugačna od tiste na treningu oziroma, ko je pritisk večji, enostavno ne zmorem zadeti,” je pojasnil Dokl.


Janez Marič [foto: Tomaž Šušteršič]

Naši nastopi so bili zelo različni, zato tudi ocene ne morejo biti enake. Jakov je sestavil odlično tekmo in v cilju zaostal za zmagovalcem manj kot v šprintu, kar pomeni, da bi se ob boljšem izhodišču lahko potegoval celo za stopničke. Pri Janezu lahko pohvalim tekaško razpoloženje, ne morem pa biti zadovoljen s streljanjem. S toliko zgrešenimi tarčami v zasledovanju enostavno ne moreš napredovati. Za Petra smo vedeli, da bo tekaško težko zdržal in smo upali vsaj na boljše streljanje, ki bi mu omogočilo vsaj zadržanje osvojene uvrstitve,” je po tekmi komentiral svoje varovance trener Uroš Velepec.

Dober razlog za veselje imajo po današnji tekmi v norveškem in švicarskem taboru. V prvem zaradi osvojitve prvih dveh mest, ko sta Emil Hegle Svendsen (1,0,1,) in Tarjei Boe (0,0,1,0) pritekla skozi cilj z ramo ob rami; v drugem pa zaradi ponovitve tretjega mesta Benjamina Wegerja (1,0,0,0). Dvaindvajsetletni mladenič se je že drugič v dveh dnevih povzpel na zmagovalni oder in s tem postal tudi najboljši švicarski biatlonec vseh časov.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hochfilzen :. Uradni rezultati


Leave a Comment