Moštvena skakalna zmaga za uvod v sezono


Slovenski skakalci so se razveselili prve zmage v sezoni [foto: GEPA]

Olimpijsko sezono tekem svetovnega pokala so smučarji skakalci odprli z ekipno preizkušnjo v nemškem Klingenthalu, ki se je po odpovedani finalni seriji končala v prid slovenske ekipe. Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Jaka Hvala in Peter Prevc so novo sezono začeli tako, kot so jo končali marca v Planici – na vrhu.

Prvi, ki je skakal pod slovensko zastavo, je bil Jurij Tepeš in pristal pri 126,5 m, kar je po prvih skokih zadostovalo za četrto mesto. Najdlje je poletel najizkušenejši skakalec slovenske vrste Robert Kranjec (141,5 m), ki je Slovenijo že popeljal tik pod vrh. Tam je bila namreč še vedno Nemčija, a ne za dolgo. Lanski zmagovalec tekme v Klingenthalu Jaka Hvala je bil s 124,5 m predober za nemškega asa Severina Freunda (123 m). Slovensko vodstvo je po prvi seriji utrdil še zadnji predstavnik Peter Prevc (124,5 m). Na odmor in nadaljevanje tekme je ekipa pod vodstvom Gorana Janusa odšla s približno 12 točkami prednosti pred nemško ekipo, ki so jo poleg Freunda sestavljali še Andreas Wank, Karl Geiger in Andreas Wellinger. Tretje mesto je pripadlo odlični japonski ekipi v postavi Daiki Ito, Reruhi Shimizu, Noriaki Kasai, Taku Takeuchi.


Peter Prevc je nastopil v zadnji, najmočnejši skupini [foto: FIS]

V finalu smo videli nastopili le štiri skakalce, preden pa bi se moral po zaletišču skakalnice spustiti Tepeš, je veter nenadoma začel močneje pihati, sledila je daljša prekinitev in nazadnje še obvestilo o odpovedani drugi seriji. “Ni bilo lahko. Nikoli nisi vedel iz katere strani bo pohalo. Celotna naša ekipa je nastopila odlično,” je preizkušnjo analiziral Tepeš. Na prvi letošnji ekipni tekmi je sicer nastopilo 14 reprezentanc. Nekoliko slabše so z uvodnimi skoki zime opravili Avstrijci in Norvežani. Lanski skandinavski zmagovalci v seštevku pokala narodov so zasedli nezavidljivo šesto mesto, naši severni sosedje pa so areno Vogtland zapustili z uvrstitvijo le mesto višje.


Nič kaj zimski pogled na skakalnico, ki je še pred dvema mesecema gostila zaključek poletne sezone [foto: FIS]

Današnja preizkušnja je bila težka. Vesel sem, da so se fantje zelo potrudili. Delali so odlične skoke na tekmi. To je bilo predvsem pomembno. Upam, da so fantje pridobili na samozavesti, saj bo sezona še dolga. Rezultatov preostalih reprezentanc še nisem gledal. Važno je, da smo pobrali tisto, po kar smo prišli,” je tekmo ocenil glavni trener Janus.

V nedeljo bo v Klingenthalu na sporedu še posamična tekma, kjer bo poleg omenjen slovenske četverice nastopil tudi Matjaž Pungertar. Razplet tekme si boste lahko ogledali ob 13.30.


Rezultati: Svetovni pokal .: Klingenthal :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)Jaka Hvala je odlično nastopil na ekipni tekmi [foto: GEPA]

Leave a Comment