Na BOFF-u nagrajena plezalska zgodovina in smučarska zavest

Letošnji, že osmi festival filmov o športih v naravi ter o naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) se je v Stergulčevi hiši v Bovcu sinoči zaključil z razglasitvijo najboljših filmov po izboru žirije. Najboljši letošnji film v kategoriji daljših športnih filmov je plezalski Vstaja v dolini (Valley Uprising), med kratkimi filmi pa smučarski Meditacija (Meditation).

Izmed 28 filmov, ki so zapolnili tri festivalske večere, je bilo v tekmovalnem izboru devet izdelkov v kategoriji kratkih športnih filmov in štirinajst v kategoriji dolgih športnih filmov. Kategorija Narava z le dvema filmoma tokrat ni bila tekmovalna. Tričlansko žirijo so sestavljali Rusinja Marija Sakvarelidze ter domača video ustvarjalca Tomaž Praunseis in Miha Brišar.


Utrinek iz predvajanega filma Blowing in the wind [foto: OK Boff]

Vstaja v dolini (Valley Uprising, ZDA, 2014) avtorjev Nicka Rosena, Petra Mortimerja in Josha Lowella, produkcija Senderfilms/Reelrock/The North Face, je 96-minutni dokumentarec o zgodovini in prelomnih trenutkih plezanja v kalifornijskih Yosemitih. Rivalstvo čistega in razuzdanega, vrhunska animacija starih fotografij, od začetkov pa do današnje generacije. Zgodovina El Capitana na pladnju, zabavno in poučno. “Odločitev je padla brez seštevanja, v en glas smo vsi rekli Valley Uprising. Film te pritegne na vseh področjih,” bi bil povzetek odločitve žirije.

Meditacija (Meditation, Francija, 2014), pet minut dolg film avtorja Mickaela Bimboesa iz serije Bio skieur, prikazuje naravi prijazno, ‘eko’ smučanje z uporabo javnega prevoza, turne tehnike in celo kakšnega doma izdelanega kosa opreme. Žirijo je prepričal z idejo in misijo ozaveščanja, pa tudi s tehnično izvedbo.

Vstaja v dolini je tudi najboljši film po izbiri občinstva.


Domači avtorji in akterji, od leve: Mauro Lainšček, Julija Ferenc, Linda Paluc, Matej Gostinčar, Mitja Kodrič, Jani in Jure Klavora ter Alen Mlekuž [foto: OK Boff]

Festival so obogatili klepeti z avtorji in akterji, predavanji Jureta Batagelja o zapuščini njegovega strica, plezalca Slavka Svetičiča, ter Klemna Premrla o njegovih letošnjih avanturah v lednem plezanju, fotografska razstava domačina Aleša Fona s temo obsoške krajine med sončnim zahodom in vzhodom, knjižni sejem ter glasbeni in družabni dogodki.
 
Izbor filmov z letošnjega festivala bo tudi v 2015 na ogled po Sloveniji: v Mežici, Solkanu, na Soča outdoor festivalu v Tolminu ter v plezalnem centru v Ljubljani. Datumi sledijo.

Glavni pokrovitelj dogodka je bil LTO Bovec, drugi pokrovitelji Vzajemna, Kopterworx, E3, Adriatic Slovenica, Kaskader in Lapis.

Leave a Comment