VIDEO: Na letalnici bratov Gorišek Slovenec tokrat boljši od Turka


V Planici so se odvijali ogorčeni tekaški boji [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V Planici smo bili danes ob pretežno sončnem vremenu, z eno krajšo ploho za popestritev, priče resnično napetim tekom na letalnico bratov Gorišek. Za vrhunec in ovacije pod Poncami je poskrbel Slovenec Simon Alič, ki je v zadnjih 20 metrih moškega teka posameznikov prehitel velikega favorita in lanskoletnega zmagovalca, Turka Arslana Ahmeta. Tretji je bil prav tako Slovenec Matjaž Mikloša. Med dekleti je lansko zmago obranila avstrijska tekačica na smučeh Teresa Stadlober, druga je bila Slovenka Neja Krišnar.

Deževna sobota ni obetala dobrih razmer za nedeljski tek na letalnico bratov Gorišek, a vreme se je tekmovalcev usmililo in nedelja se je v dolini pod Poncami začela s soncem. Na startu najtežjega gorskega šprinta se je pojavilo malo manj kot 300 tekačev v moški in ženski kategoriji posameznikov, 25 moških, ženskih in mešanih štafet, ter 19 gasilskih društev. Slednji so v gasilskih delovnih oblačilih tekli štafeto 8×50 metrov, za štafetno palico pa je služila kar gasilska čelada. Tekmovalci so prišli iz šestih držav.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Na 400 metrih za 200 metrov višje

Proga v Planici je dolga le 400 metrov, a se pri tem vzpne za slabih 200. Strmina je tako huda, da več kot pol proge tekači premagajo kar po vseh štirih. Vse skupaj se je začelo z moškimi kvalifikacijami za tek posameznikov. 260 tekačev se je pognalo v spodnji del proge, do vrha hrbtišča letalnice, da bi si zagotovili preboj v finalni tek.

S celotno progo so se prve spopadle štafete. Ekipe štirih moških, žensk ali mešano so tekle 4 krat 100 metrov. Videli smo tako izkušene ekipe gorskih tekačev, kot amaterske četvorke, ki so se s težavo prebijale preko najstrmejših delov proge. Predaje na 100 metrov se morda slišijo lažje kot tek v enem kosu od dna do vrha, a pri štafetah se teče hitreje, vsak tekač pa svoje metre odteče stoodstotno. Med moškimi štafetami so v izredno tesnem boju zmagali Žiga Hus, Silvester Jakša, Leon Štrok in Luka Marolt, s časom 3 minute in 10 sekund. Pri ženskah so bile najbolj uspešne Urša Belaj, Katja Kozjek, Anja Mejač in Tajda Starman. Do vrha so porabile 4 minute in dobrih 37 sekund.

Robert Kranjec z GoPro kamero po letalnici navzgor

Zanimivo je bilo tudi pri edini mešani štafeti, kjer sta družbo dvema dekletoma z Radia 1 delala mojstra svojih športov, Peter Kauzer in Robert Kranjec. Dekleti sta tekli počasi, a neverjetno vztrajno in v spodnjem delu pridelali velik zaostanek, Robi in Peter pa kljub pravemu šprintu tega zgoraj nista uspela nadoknaditi. No, tudi Peter je priznal, da mu je zgornji najstrmejši del povzročal velike težave: “Noro je tole. Komaj sem zdelal do vrha.” Kranjec, ki je z GoPro kamero na prsih tekel po zgornjem delu hrbtišča do odskočne mize, je dodal: “Sto metrov me je utrudilo, ampak ni bilo hujšega. Če bi tekel celotno traso, bi se verjetno bolj zmatral, saj bi imel opravka z najstrmejšimi deli. Takle tek je sicer super zadeva in super tekmovanje, nima pa velike zveze z mojim športom, zato nimam neke prednosti pred drugimi.


Robert Kranjec je nastopil v štafeti [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Med gasilci najboljši PGD Šentjošt

Tudi med gasilskimi štafetami so se bili hudi boji. Fantje in ena punca so pokazali, da niso le mojstri vodnih curkov in veselic, ampak tudi teka v breg. Šprint v pravem pomenu besede so dobili člani PGD Šentjošt, do vrha pa so rabili le dve minuti in slabih 34 sekund.


V Planici so se odvijali ogorčeni tekaški boji [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Avstrijka premočna za Slovenke

Po rekreativnem teku poražencev iz kvalifikacij, do vrha proge za lastno kljukico, so sledili finalni boji posameznikov. V ženski konkurenci je bila skupina letos bolj zgoščena kot lani, naziv najboljše pa je uspela obraniti Avstrijka Teresa Stadlober. Mlada tekačica na smučeh je lani v Planici na tovrstni tekmi tekmovala prvič, letos pa namerava obiskati tudi druga prizorišča Red Bull 400. Z zmagovalnim rezultatom 6 minut in 38 sekund je seveda zadovoljna, še posebej, ker je morala zanj trdo garati:


Dekleta so pogumno zagrizla v klanec [foto: Samo Vidic/Redbull]

Danes je bilo malo mokro in spolzko od plohe in zdelo se mi je res težko, težje kot lani septembra. Sem namreč tekačica na smučeh in moja sezona se je zaključila sredi marca. Potem sem imela počitek, zdaj pa je za mano le nekaj dni treninga in sploh še nisem pripravljena, tako kot sem ponavadi jeseni, tik pred sezono. Tekmovanje tukaj mi je enkratno, zato upam, da se drugo leto vrnem.


Gneča na zaletni smučini [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Drugo mesto je tudi letos ostalo doma, priborila pa ga je gorska tekačica Neja Kršinar, ki je za zmagovalko zaostala 15 sekund. Tretja, dobre tri sekunde za Kršinarjevo, pa je bila še ena domačinka, smučarska tekačica Lea Einfalt.

Množična moška posamična preizkušnja

Največ tekačev je danes nastopilo med moškimi posamezniki. Kar 260 jih je štartalo v kvalifikacijah, 51 pa jih je nastopilo v finalu. Že na začetku je elegantno potegnil Turek Ahmet, večkratni evropski prvak v gorskem teku, previdno pa sta mu sledila domača aduta, Simon Alič in Matjaž Mikloša. Turek je prvih 300 metrov prednost povečeval in na mizo pritekel približno 10 metrov pred Slovencema. Ko je že kazalo, da bo šlo tako do vrha, se je njegov tempo začel zmanjševati, domači dvojec pa mu je začel dihati za ovratnik. Dvajset metrov pred ciljem je ob splošnem navdušenju in navijanju gledalcev še malo potegnil Alič in Turka pravilno prehitel po levi ter v cilj pritekel kot zmagovalec s časom 5 minut, 11 sekund.


Zmaga je po zaslugi Simona Aliča ostala doma [foto: Samo Vidic/Redbull]

Za zmago ni zaslužna samo dobra taktika, ampak tudi sreča, da se je vse poklopilo. Ko je Arslan malo popustil, sva imela midva še dovolj rezerve, da sva ga lahko dohitela in jaz prehitel. Lani sem bil tretji, letos pa se mi je sicer zdelo podobno težko tekmovati. Vreme je bilo za tek idealno, jaz pa sem seveda super zadovoljen z zmago,” je povedal Alič, sicer član gorsko tekaške reprezentance iz Vinharhjev.

Za primerjavo naj povemo, da je Turek lani, ob zmagi, tekel 5 minut in dve sekundi, a danes je bila proga bolj spolzka.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Najbolj spočita Sabina Lokar

V malce drugačnem merjenju smo dobili še eno zmagovalko. Podjetje Salomon je razglasillo svojega tekača dneva. Vsem posameznikom v finalu moških in žensk so namreč merili vsebnost laktata ob prihodu v cilj in deset minut kasneje. Laktat je pokazatelj utrujenosti in tisti, ki mu je vsebnost med prvim in drugim merjenjem najbolj padla, je dokazal najboljšo pripravljenost oziroma najboljšo sposobnost regeneracije. Tokrat je bila to Sabina Lokar, ki je sicer zasedla 14. mesto med ženskami, s časom 9 minut in 46 sekund.

Rezultati

Moški:
1. Simon Alič (SLO)
2. Arslan Ahmet (TUR)
3. Matjaž Mikloša (SLO)

Ženske:
1. Teresa Stadlober (AUT)
2. Neja Kršinar (SLO)
3. Lea Einfalt (SLO)

Moška štafete:
1. Žiga Hus, Silvester Jakša, Leon Štrok, Luka Marolt (SLO)
2. Jošt Kozan, Blaž Grad, Aljaž Požeš, Žan Kozan (SLO)
3. Viktor Novotny, Milan Wurst, Tomaš Čelko, Pavel Holec (ČEH)

Ženska štafeta:
1. Urša Belaj, Katja Kozjek, Anja Mejač, Tajda Starman (SLO)
2. Anthea Grum, Neva Pančur, Tina Mlakar, Urška Poje (SLO)
3. Katjuša Pavšič, Martina Pišlar, Vesna Filipič, Eva Tušar (SLO)

Gasilci:
1. PGD Šentjošt
2. PGD Žažar
3. PGD Kapla


Fotogalerija: 12.05.2013, Tek po planiški velikanki [foto: Klemen Zibelnik/smucka]


Leave a Comment