Na mešani tekmi Slovenija tik pod stopničkami

Tretja končna odločitev v smučarskih skokih na svetovnem prvenstvu v nordijskih disciplinah v Lahtiju 2017 je bila mešana ekipna tekma, ki je bila premierno na prvenstvih sicer izpeljana pred štirimi leti v Predazzu. Prvakinja je takrat postala Japonska, pred dvemi leti je bila najboljša Nemčija, naša mešana ekipa pa je bila osma in peta. Slovenija je v Lahtiju končala tako visoko, kot še nikoli.

V Lahtiju se je tudi danes zbralo ogromno gledalcev, ki so v sneženju pospremili še zadnjo končno odločitev četrtega tekmovalnega dneva, mešano ekipno tekmo v smučarskih skokih. Slovenske barve sta branile članice žirovske Alpine Nika Križnar in Ema Klinec ter član SSK Mengeš, Anže Lanišek in član SK Triglav Kranj, Peter Prevc. Le za Prevca je bila to že tretja mešana ekipna tekma na prvenstvih, medtem ko je preostala trojica doživela svoj debi.


Nika Križnar [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Nika Križnar je kot prva od naših skočila 84 metrov, kar njenih in tudi naših apetitov ni ravno zadovoljilo, a vseeno je s 106,1 točkami imela četrto oceno prve skupine. Točke je v primerjavi z večino konkurentov nato s 93.5 metri in 123,9 točkami pridobil Anže Lanišek v drugi skupini skakalcev. V tretji je Ema Klinec z 92.5 metri znova imela četrto oceno, žal pa napada na tretje mesto ni povsem realiziral Peter Prevc z 88 metri. Skupno so naši v prvi seriji zbrali 460,3 točk, do tretje Japonske je bilo 21,9 točk razlike, vodili so Nemci pred Avstrijci.

V prvi seriji pridelali preveč zaostanka

V drugi seriji je Križnarjeva z 90.5 metri metri popravila vtis, spet pa je bilo to dovolj za četrto oceno v svoji skupini. Lanišek je še enkrat skočil odlično, kar 96.5 metrov, imel pa je tretjo oceno v svoji skupini. Edina, ki je zaostala za metri prve serije je bila z 91.5 metri Klinčeva, a vseeno veliko v primerjavi s konkurenco ni izgubila. Žal je bila pred nastopom Prevca razlika že zelo velika, tako da tudi slovenska daljava dneva, 97.5 metrov ni pomagala, da bi Slovenija končala na odru za zmagovalce. S skupno tretjo oceno finala in skupnim zbirom 961,4 točk je bila četrta, kar je najboljša uvrstitev na mešanih ekipnih tekmah na svetovnem prvenstvu. Prepričljivo in pričakovano je naslov prvaka ubranila Nemčija, srebrna je bila Avstrija z 19,6 točkami prednosti pred Japonsko. Slovenija je za tretjim mestom zaostala za 18,3 točke.

Ali je bil to moj dan ali ne, bom prepustil domišljiji vsakeka posameznika. Vedel sem, da sem sposoben takega skakanja. Če sem ga pokazal na ekipni tekmi, je to super. Moram čestitati obema puncama in Petru za odlično borbo. Mislim, da smo danes dosegli fantastično četrto mesto!” je po tekmi misli kratko in jedrnato strnil naš najbolj razpoloženi mož, Anže Lanišek. “Obe z Emo prihajava s Poljanske doline in kakšno skrivnost bova zadržali zase. Prvi skok ni bil najboljši, tehnika ni bila dobra, res pa sem imela tudi slabše vetrne izravnave. A toliko bolje sem zato skočila v drugi seriji,” pa je povedala mlada Nika Križnar.

Smučarke skakalke so z današnjo tekmo končale nastope na letošnjem svetovnem prvenstvu, fantje pa se selijo na veliko skakalnico. V slovenski ekipi bo prišlo do spremembe, saj bo Ceneta Prevca zamenjal Jurij Tepeš. Posamična tekma bo na sporedu v četrtek, ekipna pa v soboto.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Lahti
Izjava: Anže Lanišek (.mp3)
Izjava: Nika Križnar (.mp3)


Leave a Comment