Na novoletni tekmi šest slovenskih orlov

Na prestižni drugi tekmi novoletne turneje na novoletni dan v Garmisch-Partenkirchnu bo nastopilo šest slovenskih skakalcev. Najboljši v sončnih kvalifikacijah na olimpijski skakalnici v Nemčiji je bil Domen Prevc.

Le slabih 14 ur potem, ko je karavana smučarjev skakalcev iz Oberstdorfa pripotovala v Garmisch-Partenkirchen, se je na olimpijski skakalnici že začel uradni trening pred zadnjimi kvalifikacijami v letu 2016. V kvalifikacijah je bil najboljši od sedmerice Slovencev Domen Prevc, ki je pristal pri 137.5 metrih, ker ni naredil doskoka v telemark, pa je zbral nekaj manj točk, kot bi jih lahko, 135,8. To ga je peljalo na četrto mesto, v prvi seriji, ki poteka na izpadanje v parih, pa se bo pomeril z Japoncem Rjujujem Kobajašijem. “Današnji dan lahko opišem z dvema besedama: Dober napredek. Doskoka nisem naredil, kvalifikacije so zame bolj trening. V zraku nisem mislil na to, da bom dobil 2000 evrov, če naredim doskok v telemark. Tako kot je, je super. Vem, kaj moram narediti, delati je potrebno naprej v tej smeri in potem bo vse v redu,” je po kvalifikacijah povedal benjamin naše reprezentance.


Domen Prevc [foto: SZS]

Drugi naš najboljši je bil Peter Prevc na desetem mestu, skočil je 133.5 metrov in zbral 131,8 točk, kar mu je za nasprotnika prineslo Avstrijca Markusa Schiffnerja. Najslabši med Prevci je bil tokrat včeraj najboljši, Cene Prevc, ki je s 131 metri in 126,2 točkami zasedel 14. mesto, v prvi seriji pa ga bo izzval Čeh Lukas Hlava.

Zelo zanesljivo se je na tekmo prebila še trojica skakalcev. Jernej Damjan je s 128 metri in 118,7 točkami osvojil 23. mesto in se bo v prvi seriji pomeril s Takujem Takeučijem, ki ga je včeraj izločil Domen. Anže Semenič je tokrat prestal kontrolo opreme in je s 127.5 metri ter 118,2 točkami zasedel 25. mesto, v prvem paru na izpadanje pa se bo pomeril z Norvežanom Robertom Johanssonom. Kot edini bo v vlogi izzivalca tokrat skakal Jurij Tepeš, ki je s 123.5 metri in 111,8 točkami zasedel 39. mesto, njegov nasprotnik pa bo Nemec Richard Freitag. Kamil Stoch v kvalifikacijah, ki jih je dobil Markus Eisenbichler s 138 metri, ni skakal. Od sedmerice naših se na tekmo znova ni prebil le Rok Justin, ki je s 117 metri in 98,6 točkami zasedel 53. mesto. Tokrat mu je do uvrstitve na tekmo zmanjkalo 5,9 točk.

Črto pod zadnjim dejanjem leta 2016 je potegnil Jani Grilc, pomočnik Gorana Janusa na čelu naše najboljše skakalne reprezentance. “Daleč od tega, da ne bi bili zadovoljni. Vidi se, da imamo ekipo šestih tekmovalcev, ki lahko skačejo v točke oz. tri ali štiri, ki lahko skačejo v deseterico. Stvar tekme je, kdo naredi optimalen skok. Razveseljivo je to, da imamo širšo ekipo in da je Domen s kvalifikacijskim skokom znova našel prave občutke za podlago v počepu, da je nekako spet približek tistega, kar je že kazal. Veseli smo tudi za Petra, da stabilno prihaja zraven. Zdaj se mora le še “uskakati”, v skoke vnesti še več sproščenosti, potem pa pridejo tudi metri za na vrh. Presenetljivo dobro skače Cene. Zelo lep ekipen uspeh danes.

Izkušeni pomočnik Janusa je podrobneje opisal še stanje Petra Prevca: “Peter je že začutil, da je prvi skok na treningu naredil še boljši kot v kvalifikacijah in to je dobro, da čuti te razlike. Ko enkrat tekmovalec začuti te razlike pri sebi, to pomeni, da se napake lahko odpravijo, se lahko dela naprej in dviguje nivo tehnike in forme. To so obetavni znaki. dobro pa je tudi, da nima povprečnih skokov, kot jih je imel še 14 dni nazaj v Engelbergu. Najprej se je morala pojaviti konstantnost, kar pomenijo skoki med deset. Iz tega pa lahko gradiš na lahkotnosti, realiziraš vse boljše in boljše skoke, nisi v negotovosti in vseskozi nekaj popravljaš. Skozi to se forma dviguje in mislim, da je on na pravi poti.

Na treningu najboljši Eisenbichler

V prvi seriji za trening sta najdlje s 137 metri skočila domačina Stephan Leyhe in Markus Eisenbichler, po točkah pa je bil s 135.5 metri najboljši Tande iz Norveške. Zelo razpoloženi so bili tudi bratje Prevc. Peter je imel peto oceno s 136 meti, Domen sedmo s 133 metri, Cene pa 15. s 132 metri. Tik za njimi sta bila s 133.5 metri Semenič (20.) in Damjan s 132 metri (23.). Tepeš je prvi skok končal pri 126 metrih (30.), Justin pa pri 121 metrih (58.).

V drugi seriji za trening je bil s 138.5 metri najdaljši Francoz Vincent Descombes Sevoie, a boljši zbir točk je s 136.5 metri imel Eisenbichler, ki je skakal z nižjega naleta. Naši tokrat niso bili v ospredju. Domen je imel 18. oceno s 130.5 metri, Cene 23. s 132 metri, Semenič 24. s 131 metri, Peter 29. s 130 metri, kolikor je skočil tudi Damjan na 30. mestu, Justin je pristal pri 121.5 metrih, kar je bila 56. ocena, povsem pa se je ponesrečil skok Tepešu, ki je s 103.5 metri zasedel zadnje, 70. mesto.

Novoletna tekma, druga novoletne turneje v sezoni 2016/17, se začne jutri ob 14. uri.


Rezultati: Svetovni pokal .: Garmich – Partenkirchen :. Kvalifikacije
Startna lista: Novoletna turneja .: Garmich – Partenkirchen :. Dvoboji prva serija
Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Jani Grilc (.mp3)


Leave a Comment