Na (pre)kratkem smuku v Kitzbühlu zablestel Jansrud, odličen tudi Kosi

V Kitzbühlu danes nismo videli pravega spektakla. Najtežji smuk v svetovnem pokalu je bil namreč zaradi megle močno skrajšan, tekmovalci so bili na progi manj kot minuto, razlike med njimi pa posledično izjemno majhne. Na koncu se je zmage veselil Norvežan Kjetil Jansrud, ki je bil najhitrejši že na obeh treningih, tokrat pa je za dve stotinki ugnal včerajšnjega zmagovalca Dominika Parisa. Na tretjem mestu je pristal Francoz Guillermo Fayed, ki se je tako drugič letos uvrstil med najboljšo trojico.

Petelinji greben ni ponudil tistega, kar je pričakovala množica navijačev in tudi ne tistega, česar so si želeli tekmovalci. Po dolgem čakanju so organizatorji na silo izpeljali tekmo, a proga je bila skoraj za polovico krajša kot sicer. Tako se smukači niso mogli dokazati v zgornjem, izredno zahtevnem, delu proge in prav gotovo bo Jansrud v prihodnjih letih skušal še enkrat zmagati na tistem pravem kitzbühlskem smuku.


Avstrijski smučarji so nekoliko razočarali, najboljši je bil Georg Streitberger na četrtem mestu (foto: HKR/FB)

Krajša proga je seveda ponudila priložnost za dobro uvrstitev prav vsem tekmovalcem, ki so se podali na vrh Streifa. To je dobro izkoristil tudi Klemen Kosi, ki je z izjemno vožnjo in zaostankom le 66 stotink za Jansrudom prišel do svojih prvih smukaški točk. »Nisem razmišljal o skrajšani progi, od koder bi pač startali bi se na progo podal maksimalno. Ko so znižali start, me je kondicijska trenerka spomnila, da so zdaj pravzaprav ostali tisti odseki proge, na katerih sem bil najhitrejši. Rekel sem si, da zdaj imam priložnost, da grem na vse ali nič in na koncu se mi je izšlo. Izenačil sem rezultat kariere, zgodilo pa se je še nekaj zelo posebnega. Pred Kitzbuehlom sem bil trikrat med točkami svetovnega pokala, zdaj pa mi je to uspelo v dveh dneh, kar je res fantastično. Te točke v smuku sem si zelo želel, saj sem jim bil že kar nekaj časa blizu. Danes se je vse lepo izšlo, kar je super,« je svojo uvrstitev na 14. mesto pokomentiral 23-letnik.

Točke je za las ujel še Boštjan Kline, medtem ko je Andrej Šporn svojo najljubšo tekmo končal izven trideseterice. Dobro je smučal tudi Rok Perko, a na prelomnici Hausberg naredil napako in odstopil. »Boštjan je letos štirikrat startal in bil trikrat med točkami. Tudi danes je nastopil dobro, seveda pa ne optimalno. Kosi je nastopil po moško, tako kot je treba. Ta rezultat je zanj izreden. Ko so mu vzeli zgornji del proge je bil malo prikrajšan, a je šel na pot odlično in me zelo pozitivno presenetil. Glede Perka in Šporna pa moram reči, da verjetno veliko Slovencev pravi, da takšnih ne rabimo. A drugih nimamo. Toda to so fantje, ki lahko pridejo iz nič med deset najboljših. Polagam vsem na dušo, da jim pomagajo in stojijo ob strani, ker imamo potencial,« je po tekmi povedal trener Peter Pen.

Jutri bo v Kitzbühlu še slalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kitzbühel :. Smuk (m)


Leave a Comment