Na premierni ekipni tekmi Slovenke na 5. mestu

Na zgodovinski prvi ekipni tekmi svetovnega pokala za ženske v nemškem Hinterzartnu so Urša Bogataj, Nika Križnar, Špela Rogelj in Ema Klinec Sloveniji priskakale 5. mesto. Zanesljivo so na kaotični tekmi v Nemčiji zmagale Japonke pred Francozinjami in Rusinjami.

Organizatorji tekem svetovnega pokala v Hinterzartnu so že včeraj imeli kar veliko težav, ko skakalnice niso pravočasno uspeli pripraviti po novozapadlem snegu, tudi ko se je uradni trening začel z dvourno zamudo, pa je bil iztek pripravljen slabo, kar je pripeljalo do nekaterih padcev deklet. Tudi danes je šlo marsikaj narobe, za začetek so pred zgodovinsko prvo ekipno tekmo dekleta ostala brez poizkusnega skoka. Kakorkoli že, na prvi ekipni tekmi deklet v zgodovini smučarskih skokov se je predstavilo 11 reprezentanc, tudi naša z Uršo Bogataj, Niko Križnar, Špelo Rogelj in Emo Klinec.


Slovenske skakalke [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Začela je torej Bogatajeva, ki je s 93 metri naše popeljala na četrto mesto za Japonsko, Nemčijo in Rusijo. Že v drugi skupini je Križnarjeva s 96 metri naše dvignila na oder za zmagovalke. Z 215,8 točkami so zaostajale le za Japonkami, ki so imele 245,4 točk in Nemkami z 229,7 točkami. Rusinje so na četrtem mestu imele 208,0 točk, pete Francozinje pa 205,7 točk.

Grd padec domačinke, Klinčeva izgubila dve mesti

V tretji skupini Rogljevi ni uspelo preskočiti 90 metrov, pristala je pri 89 metrih, s skupno 311,2 točkami pa je naša reprezentanca še vedno zasedala visoko 3. mesto. Francozinje so s 300,6 točkami prehitele Rusinje, ki so imele 296,5 točk. Japonke so s 347,3 točkami povečale prednost pred Nemkami, za katere je Svenja Würth pri 97 metrih grdo padla in negibna obležala. Po trku z ograjo so jo odpeljali, pri zavesti, v bolnišnico. Njihova bera točk je po treh skokih tako znašala 312,8. V četrti skupini sta Francozinja Lucile Morat in Rusinja Irina Avakumova s 107.5 oz. kar 108 metri vrgli rokavico naši Klinčevi, ki je žal imela slabe vetrovne razmere in pristala le pri 85.5 metrih, kar je našo reprezentanco po prvi seriji potisnilo na peto mesto. Slovenke so imele 410,2 točk, četrte Francozinje 432,0, tretje Rusinje 435,5, druge Nemke 456,3 in vodilne Japonke 480,3 točke. Daljava serije je s 109 metri uspela Maren Lundby, a Norvežanke so se s 394,1 točkami držale šele na sedmem mestu. To je tudi nov ženski rekord skakalnice v Hinterzartnu.

Naše ostale na petem mestu

Lov na izgubljeno v zadnji skupini prve serije je Bogatajeva začela z zelo dobrim skokom, dolgim 96 metrov, kar je Slovenijo močno približalo Francozinjam in Rusinjam. Naše so imele po petih skokih 519,8 točk, Francozinje 529,3 točke in Rusinje na tretjem mestu 737,7 točk. Juki Ito je s 105 metri Japonke vodila do zmage, imele so 606,4 točke, drugouvrščene Nemke pa s 104.5 metri Carine Vogt 575,5 točk. Križnarjeva je s 94 metri naše še malce približala, a Julia Clair je skakala šele na koncu tretje skupine zaradi težav z opremo. Naše so imele 513,0 točk. Rusinje so še naprej bežale s 542,9 točkami. Vodilne Japonke so imele 597,4 točk, druge Nemke pa 572,6 točk.

V tretji skupini druge serije je Rogljeva pristala pri 86.5 metrih, naše so zbir točk povečale na 606,3, kar jih je dvignilo na 4. mesto, saj poškodovana Würthova ni skakala. Vodile so Japonke s 701,9 točkami pred Francozinjami s 741,3 točkami in Rusinjami s 736,3 točkami. Francozinje so se na drugo mesto prebile potem, ko je svoj nastop s 96 metri naknadno opravila tudi Clairova.
Dokaj kaotično tekmo v snegu in vetru, zaznamovali pa so jo tudi slabo pripravljeni delavci ob skakalnici, je za Slovenijo sklenila Klinčeva s 93 metri in skupno 829,0 točkami, kar je bilo 7,5 točk manj od Nemk, za katere je Katharina Althaus v finalu pristala pri 106.5 metrih. Francozinje so na koncu krepko zaostale za Rusinjami, ki so z 863,7 točkami osvojile drugo mesto, Francozinje so jih na tretjem mestu zbrale 846,4. Zmagovalke Japonke so premierno tekmo dobile s skupno 965,0 točkami.

Baloh po prvi seriji šokiran

Po tekmi pretirane dobre volje v slovenskem taboru ni bilo, glavni trener Sten Baloh pa je takole opisal kaj se je danes dogajalo na tradicionalnem prizorišču tekem poletne velike nagrade v smučarskih skokih: “Mi na vreme ne moremo vplivati, za vse je podobno. Skakalnico so danes skušali pripraviti malce bolje, a sneg jim je še vedno nagajal. Vidi se, da so tu bolj kot zimskih tekem navajeni tekem poletne velike nagrade. A na to mi nimamo vpliva. Skoki naših deklet tudi slučajno niso bili na podobni ravni kot posamezni včeraj. Moram reči, da sem bil po prvi seriji kar malo šokiran, ker smo enostavno preveč grešili, da bi bili bolj konkurenčni. V drugi seriji so dekleta želela narediti nekaj več, se prebiti nazaj na stopničke, a ni uspelo. Napake so se še vedno dogajale, breme je bilo pretežko, same sebi so naložile preveč odgovornosti. Ekipna tekma bi jih morala sprostiti, a jih ni. Zdaj moramo gledati naprej, jutri imamo še eno tekmo. Moramo se umiriti, odmisliti in ne preveč analizirati ter jutri iti naprej v boj za dobre uvrstitve.

Jutri bo v Hinterzartnu na sporedu še posamična tekma.


Rezultati: Svetovni pokal .: Hinterzarten
Izjava: Stane Baloh (.mp3)


Leave a Comment