Na prvi tekmi Rogljeva 9., točke še Klinčevi in Bogatajevi

Špela Rogelj je olimpijsko sezono začela z zelo dobrim devetim mestom na tekmi poletne velike nagrade v francoskem Courchevelu, njen uspeh sta z 11. in 17. mestom dopolnili Ema Klinec in Urša Bogataj. Japonsko zmago je zanesljivo preprečila Nemka Katharina Althaus.


Špela Rogelj (skrajno levo) je bila najvišje uvrščena v Courchevelu [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Japonki zadaj že po prvi seriji, naši med deseterico

Kot prva izmed štirih Slovenk na prvi postojanki letošnje poletne velike nagrade za dekleta je s številko 3 nastopila Katja Požun. Povratnica po poškodbi je pristala pri 75.5 metrih, 73,3 točk pa je bilo na koncu dovolj za zadnje, 40. mesto. Precej bolje je svojo nalogo opravila druga naša, Urša Bogataj. S 87.5 metri in 94,6 točkami si je brez težav zagotovila prve točke, po prvi seriji je bilo to dovolj za 19. mesto. Še bolje je nastopila njena klubska kolegica Špela Rogelj, ko je pristala pri točno 90. metrih, ob lepih ocenah pa je zbrala 105,2 točk, kar jo je popeljalo do trenutnega vodstva in končnega 7. mesta po prvi seriji. Za njo je zaostala tudi Ema Klinec s 85 metri (naletno mesto nižje) in 101,4 točkami, kar je zadostovalo za 10. mesto. Presenetljivo je vodila Nemka Katharina Althaus s 95 metri in 122,2 točkami, Juki Ito je z 91 metri zaostajala 5,4 točke, tretja je bila Rusinja Irina Avvakumova z zaostankom še dodatnih 4,8 točk.

Bogatajeva v finalu napredovala, ostali dve malenkost nazadovali

V finalni seriji je Bogatajeva skočila 82 metrov, a to je pomenilo premik po lestvici navzgor. Skupno 182,1 točk. Na koncu je končala prav tam, kot lani v Courchevelu, na 17. mestu, na tem pa je bila danes že petič na tekmah poletne velike nagrade. Klinčeva je deseterico skušala zadržati, a ji s skokom, dolgim 88 metrov in skupno 200,4 točkami to za las ni uspelo. Na končnem 11. mestu je za deseterico zaostala za točno eno točko. Nekaj malega je v finalu izgubila tudi Rogljeva, ki testira drugo znamko smuči. Z 88.5 metri v finalni seriji in skupno 203,9 točkami je padla na 9. mesto. To je njena osma uvrstitev med najboljšo deseterico v poletnem delu sezone.

Althausova ponovila Ljubno 2017

Zmagala je zanesljivo Althausova z 230,8 točkami (v finalu 88.5 metrov), kar je njena prva zmaga v poletnem delu sezone in po letošnjem Ljubnem druga med elito nasploh. Na drugo mesto se je s petega po prvi seriji prebila Sara Takanaši z 90 metri in 220,1 točkami, Itova pa je padla na tretje s 85 metri in 219,0 točkami.

Dekleta se bodo naslednji konec tedna preselila v Frenštat, kjer jih čakata dve tekmi na skakalnici velikosti 106 metrov. Hkrati bo v Oberwiesenthalu potekal tudi celinski pokal.

Leave a Comment