Na Rogli vse nared za tekme svetovnega pokala

Po letu 2009 bo Rogla konec tedna znova gostila najboljše smučarske tekače na svetu, ki se bodo v soboto in nedeljo potegovali za točke svetovnega pokala. Prizadevni organizatorji kljub neugodnim vremenskim razmeram niso vrgli puške v koruzo in so s pomočjo okoliških kmetov pripravili nekoliko spremenjene proge. Pred dvema letoma, ko so prvič gostili tekme svetovnega pokala, so se srečevali s podobnimi razmerami, saj ni bilo dovolj naravnega snega.

Precej dela je imel vodja tekmovanja Uroš Ponikvar. “Nekaj težav smo imeli s progo, saj ta ne bo originalna. Mora pa biti v skladu s pravili FIS, zato smo morali precej stvari uskladiti. K sreči imam izkušnje in jim lahko razložim, kje in kako dolg je posamezen vzpon, saj pravila natančno poznam. Nekaj težav smo imeli tudi s prevračanjem prikolic in z delanjem snega,” je povedal Ponikvar. Zjutraj je bilo na primer na Rogli -3 stopinje Celzija, a zaradi stoodstotne vlažnosti se tudi pri tako nizki temperaturi ne da narediti snega. K sreči so imeli profesionalno ekipo in so se lahko spopadli tudi s temi težavami.


Rogla je tekače leta 2009 pričakala v idilični zimski podobi. Letos je povsem drugače [foto: Klemen Zibelnik]

Čeprav se je po prejšnji sezoni poslovila od tekmovanj, na Rogli veliko pomaga tudi najboljša slovenska smučarka tekačica vseh časov Petra Majdič. Upokojena šampionka je podpredsednica organizacijskega odbora. “Bala sem se, da tekme ne bo mogoče izpeljati, a me je dejansko stanje na Rogli prepričalo v nasprotno,” je dejala izjemna športnica. “Svetovnega pokala ne more dobiti vsak. Poleg dobrih rezultatov slovenskih predstavnikov je še nekaj dejavnikov, zaradi katerih so nam pri Mednarodni smučarski zvezi dodelili tekme, med drugim visoko zaupanje v Roglo in Unior ter v Uroša Ponikvarja z ekipo. Skandinavci, Nemci in tudi drugi veliki narodi si zelo želijo imeti čim več tekem v njihovih državah. Pozdravljam, da se je Rogla kljub težkim gospodarskim in snežnim razmeram odločila za svetovni pokal,” je poudarila Brinjčanka.


Program

Petek, 16.12.2011
Uradni trening

Sobota, 17.12.2011
11:15 Tek na 15 km, (M), klasična tehnika, skupinski start
13:00 Tek na 10 km, (Ž), klasična tehnika, skupinski start

Nedelja, 18.12.2011
9:00 Kvalifikacije v sprintu (M, Ž), prosta tehnika
11:00 Finale v sprintu (M, Ž), prosta tehnika

Leave a Comment