Na univerzijadi skakalci preizkusili skakalnico v Štrbskem Plesu

Na 27. zimski univerzijadi v Štrbskem Plesu na Slovaškem so imeli slovenski skakalci prvi “delovni” dan. Naša ekipa je preizkusila skakalnico na uradnem treningu, kjer je vsak tekmovalec opravil dva skoka. Tako Matej Likar kot Ernest Prišlič sta pohvalila dobro pripravljeno skakalnico, svoje skoke pa bosta do torka, ko bo šlo zares na posamični tekmi, še nekoliko izpilila. Prvi uradni trening je nekoliko zmotila megla in rahlo sneženje. Sicer so bile prvi tekmovalni dan štiri končne odločitve, po dve v biatlonu in smučarskem teku. V obeh športih pa so večino medalj pobrali ruski tekmovalci.

Našo majhno delegacijo je prvi tekmovalni dan na 27. zimski univerzijadi spremljalo nekoliko slabše vreme, saj je celi dan rahlo snežilo, sonce pa je zakrivala megla. A to ni odvrnilo naše skakalne ekipe, da ne bi opravila prvega treninga. Vsak tekmovalec je opravil po dva skoka, čeprav so jih organizatorji na začetku obljubili tri. ”S preizkusom skakalnice smo zadovoljni. Opravili smo dva skoka za trening. Ernest Prišlič je dosegel 7. in 14. mesto, Matej Likar pa 25. in 28. mesto. Seveda bomo za samo tekmo morali še nekaj dodali in odpravili napake,” je uvodoma dejal vodja ekipe Jan Družina ter dodal: ″Sama skakalnica je super pripravljena, pogoji za tekmo so pravi, fanta sta super pripravljena tako da gremo optimistično naprej.


Ernest Prislič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Univerziada bo v letošnjem letu potekala v dveh prizoriščih. Nordijski in biatlonski del se bo odvijal na Slovaškem v mestih Štrbske Pleso in v Oserbliju, med 24. 1. in 1. 2. 2015, drugi del univerzijade, smučarski, deskarski in drsalni športi, pa bo potekal v Španiji, v Granada oz. v Sierra Nevadi.

Slovenijo bo zastopalo 17 športnikov (12 športnikov in 5 športnic), ki bodo tekmovali v 5 različnih športnih panogah. Slovenski športniki študentje so na dosedanjih zimskih univerzijadah zbrali že 79 medalj, zato je tudi letošnja odprava odločena, da se domov vrne s kakšno kolajno. Vodja skakalne odprave Jan Družina je pred odhodom v Štrbske Pleso dejal: “Na ekipni tekmi skakalcev vedno pričakujemo veliko in tudi letos ni nič drugače. Cilji so visoki, kako se bo razpletlo, bomo videli na samem tekmovanju. Sicer naši fantje skakalnico poznajo, saj se je FIS tekme v decembru 2014 udeležilo nekaj skakalcev, ki tokrat potujejo z nami na Slovaško. Dva sta se uvrstila med deseterico, zato pričakujem lepo tekmo.

Tudi Ernest in Matej sta bila zadovoljna s prvim treningom. A pravita, da lahko prikažeta še boljše skoke. ″Načeloma so bili skoki solidni, vendar nekaj napak je potrebno odpraviti in verjamem, da bomo do tekme pripravljeni kot je potrebno,″ je pozitivno razmišljal Matej Likar.

Na tekmo je prijavljenih 53 tekmovalcev iz 20 držav, med njimi pa najdemo tudi nekaj tekmovalcev, ki nastopajo v svetovnem pokalu. V Štrbskem Plesu v slovaških Tatrah bodo med drugimi nastopili tudi Bolgar Vladimir Zografski, Poljaka Jakub Kot in Grzegorz Mietus ter Japonec Junširo Kobajaši.

Fanta v ponedeljek čaka še en uradni trening, v torek pa bo šlo zares. Prva serija moške individualne tekme se bo pričela ob 14:00. Pred tem bodo nastopila dekleta, kjer Slovenci nimamo svojih predstavnikov.

Udeležbo slovenskih športnikov študentov na zimski univerzijadi v Štrbskem Plesu omogočata Fundacija za šport in Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport ter relevantne nacionalne panožne športne zveze.


Rezultati: Univerziada.: Strbske Pleno :. Trening


Leave a Comment