Na uvodnem slalomu rezultat kariere Mete Hrovat, zmaga Shiffrin

Na prvem slalomu za svetovni pokal v finskem Leviju je rezultat kariere z 12. mestom dosegla mladinska svetovna prvakinja Meta Hrovat, točke je osvojila tudi Maruša Ferk na 22. mestu.

Organizatorji prvega letošnjega slaloma za svetovni pokal so imeli nekaj težav zaradi visokih temperatur v zadnjih dneh, danes pa jim jo je zagodel še veter. Zaradi tega so morali start prestaviti nižje, saj gondola ni obratovala in so tekmovalke na start vozili kar s kombiji.


Mikaela Shiffrin je dobila prvi slalom sezone [foto: FB US SKI]

Tekmo je 45 minut kasneje od predvidenega začetka odprla Američanka Mikaela Shiffrin, ki je s časom 45.06 tudi postavila najboljši čas prve vožnje. Le 14 stotink je zaostala Švedinja Frida Hanstodder, tretja Slovakinja Petra Vlhova je zaostajala že 59 stotink. Sijajna vožnja je uspela mladinski svetovni prvakinji Meti Hrovat, ki je bila v zgornjem delu desetinko hitrejša od Američanke, v srednjem delu je imela tretji čas, nekaj več pa je izgubila na spodnji ravnini, tako da je bila v cilju sekundo in stotinko počasnejša od Shiffrinove,kar je pomenilo izjemno sedmo mesto! Finale si je z zaostankom 1.84 na 22. mestu zagotovila tudi Maruša Ferk, medtem ko sta bili Ana Bucik na 33. (+ 2.29) in Klara Livk na 51. mestu (+ 3.28) prepočasni.

Ferkova je v finalni vožnji od prihodu v cilj izgubila dve mesti, a jih je kasneje pridobila, tako da je prvi letošnji slalom končala na 22. mestu. Malce previdnejša je bila v finalu v primerjavi s prvo vožnjo mlada Hrovatova. Že v zgornjem delu proge je izgubila vso prednost pred tekmicami, na strmini in v spodnjem delu pa je izgubila še nekaj časa, v cilj pa je prišla na še vedno zelo dobrem šestem mestu. Do konca jo je prehitelo vseh šest slalomistk in to je pomenilo končno 12. mesto, najboljši slalomski rezultat v svetovnem pokalu v karieri. “Prvi tek mi je zelo dobro uspel, na progi sem se počutila res dobro. Nikoli še nisem bila v slalomu v tako dobri poziciji po prvem teku in moram priznati, da sem bila malo nervozna. A to so izkušnje za naprej. V slalomu napredujem, to se je začenjalo kazati tudi na rezultatih, kar me zelo veseli in z dobrimi občutki grem v Killington,” je po tekmi povedala Hrovatova.

Do 44. zmage v svetovnem pokalu je s prednostjo 58 stotink zanesljivo prišla Shiffrinova, druga je bila Slovakinja Vlhova, na tretje mesto pa se je z 12. mesta po prvi seriji prebila Avstrijka Bernardette Schild.

Po tekmi je svoje dodal še glavni trener naših, Denis Šteharnik: “Kar se tiče organizacijskega vidika, je bila to zelo, zelo zahtevna tekma. Organizator je moral z vodo utrjevati progo, soliti, organizirati transport, ker gondola ni delovala… To je v bistvu zelo pozitivno, da so vse skupaj spravili skupaj. Bilo je zelo težko. Sicer pa je bila sama podlaga za te razmere pripravljena zelo dobro, tako da so tekmovalke imele zelo dobre možnosti. Tudi tiste s slabšimi številkami. To je bila prva tekma v sezoni, napredek je viden. V enem mesecu se je zgodilo veliko sprememb, tehnika gre naprej, punce smučajo bolje. Vedno večje je število tekmovalk, ki delajo dobre zavoje, to pomeni, da se konkurenca širi. Meta je zelo pozitivno presenetila. Na zadnjih dveh, treh treningih se je začutila, naredila je precejšen napredek. V formo je začela prihajati pravi čas. Maruša Ferk je bila solidna, zagotovo pa zna boljše. Morda je v težkih delih v malce slabši poziciji in zato ne more presmučati v visokem ritmu. Ani Bucik je zmanjkalo 10 stotink do finala, vem pa da zna bolje. Te dni ni v dobri formi. Težko je, ker so razmere zelo specifične. Enkrat je progo treba soliti, drugič je pomrznjena… Zelo težko se prilagaja in išče pravi občutek, a upam, da ga bo čim prej našla. Tu ni razloga za paniko. Mislim, da se bo popravila lahko že na naslednjih tekmah. Klara Livk žal ni uspela priti med 30 s številko 63, kar je bilo zelo težko. Nastopila je vseeno dobro, zaostanek ni bil velik.


Rezultati: Svetovni pokal .: Levi :. Slalom (ž)


Leave a Comment